През четвъртото тримесечие на 2022 г. брутният вътрешен продукт на

...
През четвъртото тримесечие на 2022 г. брутният вътрешен продукт на
Коментари Харесай

Брутният вътрешен продукт е нараснал с 2.1% в края на миналата година

През четвъртото тримесечие на 2022 година брутният вътрешен артикул на страната ни е повишен с 2,1% на годишна база. Това се показва в постоянния месечен преглед на българската стопанска система, изготвян от Министерството на финансите. 

В обзора, който преглеждат главните макроикономически индикатори, са употребявани данни към 15 февруари тази година. Отчита се ускорение на растежа на крайното ползване до 4,7%, намаление на вложенията в главен капитал с 3,3%, покачване в износа със 7,2 на 100.

Според разбора промишленото произвеждане е повишено с 1 % на годишна база, движено от производството на железни произведения, питиета и електрически уреди. В същото време се регистрира спад при производството на енергийни артикули и машини и съоръжение. 

Растежът на оборота в индустрията е 23,1%, с главен принос от енергийните и питателните артикули. Индексът на строителната продукция спадна с 6,3%, най-много поради сградното строителство. При оборота в търговията на дребно е регистрирано закъснение в растежа до 3,4%, което се дължи на търговията с нехранителни артикули, се отбелязва в разбора.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР