През април вносът в Япония нарасна, стимулиран от обезценяването на

...
През април вносът в Япония нарасна, стимулиран от обезценяването на
Коментари Харесай

Икономиката на Япония се свива – очаква ли се възстановяваненe?

През април вносът в Япония набъбна, подтикван от обезценяването на йената, което усили цената на вноса и докара до недостиг в комерсиалния баланс.

В сряда Министерството на финансите заяви, че вносът е повишен с 8.3% по отношение на миналата година, което е малко под консенсусната оценка за нарастване с 8.9%. Търговският баланс сподели недостиг в размер на ¥462.5 милиарда ($3 милиарда), измествайки се от остатък в размер на ¥387 милиарда.

Износът също набъбна с 8.3%, въпреки че това бе под предстоящото нарастване от 11%. Ръстът на износа се дължи на автомобилния бранш, който се възвърне от абсурда със узаконяването, нарушил активността на Daihatsu, дъщерно сдружение на Toyota, през първото тримесечие. Освен това износът на съоръжение за произвеждане на полупроводници и електронни съставни елементи, в това число чипове, означи растеж. От страна на вноса забележителен принос имаха суровият нефт и самолетите.

Търговският недостиг е негативен индикатор за брутния вътрешен артикул (БВП), като акцентира икономическите провокации, подбудени от отслабването на японската валута. Макар че по-слабата йена увеличи приходите на експортьори като Toyota, тя също по този начин усили разноските за импорт, засягайки всичко – от горивата и храните до индустриалните първични материали.

Таро Сайто, икономист в изследователския институт NLI, разяснява:

При състояние че японската валута е на 34-годишно дъно по отношение на $, множеството японски компании, взели участие в изследването, показват, че това се трансформира в проблем, защото се усещат притиснати да трансферират възходящите разноски за първични материали върху клиентите посредством повишение на цените. Някои компании потърсиха намесата на Японската централна банка (BOJ), защото забележителният лихвен диференциал по отношение на Съединени американски щати е основен фактор за спада на йената. По-рано през май шефът на BOJ Казуо Уеда предизвести против прекалено слабата йена.

Силното търсене на външните пазари, изключително в Съединени американски щати, има разнопосочни последствия за Япония. То би могло да спомогне за връщането на стопанската система към напредък през настоящото тримесечие с помощта на мощния експорт, само че също по този начин акцентира силата на американската стопанска система. В районен проект износът за Съединени американски щати и Китай се усили надлежно с 8.8% и 9.6%, до момента в който износът към Европа понижа с 2%.

Таро Кимура, икономист в Bloomberg Economics, съобщи:

Силата на американската стопанска система накара анализаторите да отсрочат упованията си за понижаване на лихвените проценти на Федералния запас, което се отрази удобно на $. По данни на Министерството на финансите през април междинната стойност на йената за $ е ¥151.66, което е с близо 15% по-слабо от миналата година. Неотдавнашните внезапни съмнения на йената, изключително откакто в края на април тя падна над ¥160 за $, допускат, че органите на министерството са се намесили на валутния пазар, с цел да поддържат валутата.

Слабата йена се трансформира в централен въпрос за търговията, икономическата политика и цялостното положение на стопанската система. Тя поражда опасения за инфлация, подтиквана от разноските, която оказва негативно влияние върху потреблението. BOJ следи дали високият растеж на заплатите ще помогне на потребителите да се оправят с възходящите разноски за живот, което може да докара до инфлация, подтиквана от търсенето.

Икономиката на Япония, четвъртата по величина в света, се сви през първото тримесечие, защото и потребителите, и предприятията понижиха разноските си. Като цяло се чака тя да се възвърне през второто тримесечие, макар че съществуват опасения за стагфлация, при която цените се усилват макар бавния стопански напредък.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР