През 2024 г. екипът на Министерството на земеделието и храните

...
През 2024 г. екипът на Министерството на земеделието и храните
Коментари Харесай

Министър Вътев: През 2024 г. МЗХ ще работи по важни законодателни инициативи в сектор Земеделие

През 2024 година екипът на Министерството на земеделието и храните ще работи по значими законодателни начинания в бранш " Земеделие “, в това число по закона за организация на разпоредбите за търговия във веригата на доставка на аграрни и хранителни артикули, закона за браншовите организации, закон за горите и нов закон за хидромелиорациите. Това съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който дружно със заместник-министрите регистрира резултатите от свършената работа през последните шест месеца и показа целите на екипа си на конференция в Министерство на земеделието и храните. Изпращаме неповторима година с сполучливо извършена акция по директните заплащания, по нови правила и условия, които бяха регламентирани с цялостна нормативна уредба, сподели министър Вътев, представен от.

Той напомни, че въпросите в бранша се вземат решение изцяло, като се обгръща агрохранителната верига, в основаните консултативни препоръки с присъединяване на браншовите организации и заинтригувани страни, като първият от тях бе по поземлени връзки, които са приоритет за министерството. Предстои основаването на Консултативен съвет по хидромелиорациите, които са от първостепенно значение за цялото ни земеделско произвеждане, заяви министър Вътев.

Заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева показа 16-то изменение на Програмата за развиване на селските региони 2014-2020 и разяснява, че в съгласуваност с Държавен фонд " Земеделие “ се работи за  наваксване и минимизиране на риска от загуба на средства по програмата, като разплащанията са ускорени.

Тя уточни още, че бе извършен банкет по направлението за  технологична и екологична рационализация от Националния проект за възобновяване и резистентност при огромен интерес от страна на земеделските производители. Приключва и приемът на планове за центрове за подготовка за предложение на пазара и предпазване на плодове и зеленчуци, като Министерство на земеделието и храните и ДФЗ работят интензивно, с цел да бъдат бързо оценени и договорирани плановете.

Заместник-министър Георгиева напомни, че на 15 декември към Европейска комисия бе изпратен план на първото изменение на Стратегическия проект, основано на обновени разбори за положението на бранш " Земеделие “. Предстои да бъде пуснат уебсайт за Стратегическия проект.

Заместник-министърът на земеделието и храните Георги Тошев уточни, че за първи път от 35 години се влага в инфраструктура за хидромелиорации със подписаните 24 контракта за 112,32 млн. лева с реализатор “Напоителни системи "  по ПРСР. През 2024 година следва инвентаризация на поливните площи, която не е правена от 1999 година Той добави, че тази година бяха планувани 16 млн. лева държавна помощ за напояване, сполучливо разплатени към земеделските производители. Министерство на земеделието и храните приготвя стратегия за бранша за идващите години, в това число законодателни оферти, които да ускорят построяването на сондажи.

Заместник-министърът на земеделието и храните Мирослав Маринов регистрира, че акцията за доставяне на популацията с дърва за огрев е подсигурила отоплението на над 185 хиляди семейства. От държавните предприятия посредством държавните горски стопанства и държавните ловни стопанства на физически лица за персонални потребности са предоставени над  1 253 000 пространствени куб. м дърва. През второто шестмесечие от инспекторите на Изпълнителната организация по горите и Регионалните дирекции са направили над 156 хиляди инспекции. За този интервал са формирани 990 констативни протокола и 2 350 акта за открити административни нарушавания.

Заместник-министър Маринов напомни присъединяване на лесовъдите в потушаването на горски пожари и в помощ на популацията при наводнения. Той заяви още, че от 2024 година ще има електронно позволение за лов. Във връзка с активността на Агенцията за битка с градушките той осведоми, че от защитаваните площи с ракетен и самолетен прийом единствено 1% са потърпевши от неподходящи атмосферни въздействия.

Заместник-министърът на земеделието и храните Деян Стратев заяви, че към средата на декември са контрактувани 96% от бюджета на Програмата за морско дело и риболовство 2014 – 2020. Предстои банкет на планови оферти за обезщетения на операторите от бранш " Рибарство “ в резултат на войната в Украйна за 2023 година в размер на близо 12,3 млн. лева

Във връзка с активността на Българската организация по сигурност на храните той осведоми, че е почнало проектирането и построяването на нова лаборатория за задачите на формалния надзор за изпитвания за пестицидни останки на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево “. Лабораторията ще бъде въведена в употреба при започване на 2024 година Оптимизиран е лабораторният потенциал за проучване на проби за останки от пестициди, с което е нараснал броят на изследваните проби от 50  на 80 за едно денонощие. Увеличен е броят на проверяваните камиони на ГКП " Капитан Андреево “ – от 350 на 500 за 24 часа.

Заместник-министър Стратев заяви още, че са създадени проекти за надзор, контрол и попречване разпространяването на Африканска чума по свинете и Високопатогенна инфлуенца по птиците. Осигурени са ваксини според Националната стратегия за профилактика, контрол, надзор и очистване на заболяванията по животните, в това число и зоонозите, за интервала 2022-2024 година

Заместник-министър Стратев регистрира, че разпределеният към декември 2023 година запас по държавни помощи, прилагани от ДФЗ, е в размер над 643 млн. лева В допълнение по данъчните облекчения са изплатени 100 млн. за понижена акцизна ставка. След идна нотификация на помощта за преотстъпване на корпоративен налог се плануват до 100 млн. лева за данъчната 2023 година Разработени са и са нотифицирани 10 нови схеми за държавни помощи: за интервала юни-декември 2023 година

По схемата " Помощ в поддръжка на ликвидността на земеделските стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на съветската експанзия против Украйна “  за 2023 година са изплатени  426 млн. лева Удължен е срокът ѝ на използване до 30.06.2024 година и е повишен оптималният размер от 250 000 евро на 280 000 евро.

Осигурен е запас и са разплатени 21 568 331 лева държавна помощ на 786 аграрни стопани за компенсиране на 100% пропаднали площи след естествени бедствия (настъпили до 31.07.2023 г.). Осигурен бе спомагателен запас за помощ de minimis в общ размер на 47,5 млн. лева за земеделските стопани в браншове " Растениевъдство “ и " Животновъдство “.

Заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев показа равносметката за Кампания 2023 за директните заплащания. Той уточни, че бе квалифициран законодателен пакет за Стратегическия проект, а в акцията над 60 000 аграрни стопани подадоха заявки за подкрепяне. Бяха утвърдени на условия за използване на стандарти за положително земеделско и екологично положение (ДЗЕС), Наръчник и Методика за използването им. Чрез цифровизация на процесите земеделските производители могат бързо и несъмнено да подават поръчките си и да се понижи административната тежест, съобщи заместник-министър Йоцев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР