През 2023 година бе поставен нов рекорд на товарите, транспортирани

...
През 2023 година бе поставен нов рекорд на товарите, транспортирани
Коментари Харесай

Нов рекорд за атомните ледоразбивачи по Северния морски път

През 2023 година бе подложен нов връх на товарите, превозени по Северния морски път (СМП) от съветските атомни ледоразбивачи, които са съпроводили над 730 плавателни съда. „ Росатом " заяви, че до 21 декември са превозени 35 милиона тона товари, спрямо предходния връх от 34,1 милиона тона.

СМП минава по северните крайбрежия на Русия, свързвайки европейските и далекоизточните пристанища на страната и е с дължина 5 600 км. Според „ Росатом " дистанцията сред Мурманск и японските пристанища се понижава на половина (от 37 на 18 дни) при прекосяване по Северния морски път в съпоставяне със Суецкия канал.

По данни на норвежкия Център за логистика на Крайния север, „ мощното търсене на съветски недопечен нефт в Китай е довело до рекорден пренос на товари по Северния морски път през 2023 година Доставени са над 1,5 милиона тона недопечен нефт от Балтийско море до Китай през Арктика ", съобщи world-nuclear-news.org.

Атомните ледоразбивачи играят основна роля при развиването на СМП, като за построяването на нов флот се осъществя Проект 22220. Като част от него, на 22 декември 2023 година в Балтийски цех в Санкт Петербург бе доставен втори реактор РИТМ-200. Той ще бъде конфигуриран в атомния ледоразбивач „ Чукотка ", който се чака да бъде подготвен през 2026 година

Източник: www.world-nuclear-news.org
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР