През 2023 г. глобалното затопляне ще достигне около 1,4 градуса

...
През 2023 г. глобалното затопляне ще достигне около 1,4 градуса
Коментари Харесай

Човечеството постави нов климатичен рекорд през 2023 г.

През 2023 година световното стопляне ще доближи към 1,4 градуса по Целзий над прединдустриалните равнища, съобщи Световната метеорологична организация (World Meteorological Organization, WMO), съобщи Ройтерс. 

Временният отчет на WMO за положението на световния климат удостоверява, че 2023 година ще бъде най-топлата година в историята, освен това надвишавайки с огромен разлика предходната рекордна 2016 година, когато Земята се затопли с към 1,2 градуса над междинното равнище от прединдустриалния интервал.

Това прибавя към неотложността, пред която са изправени международните водачи по време на годишната среща на върха на Организация на обединените нации за климата COP28, започваща в четвъртък в Дубай, до момента в който те се борят с последователното унищожаване на изкопаемите горива. 

" Нивата на парникови газове са рекордно високи. Глобалните температури са рекордно високи. Покачването на морското ниво е рекордно високо. Антарктическият морски лед е рекордно невисок ", предизвести генералният секретар на WMO Петери Таалас.

Констатацията на отчета обаче не значи, че светът е на път да премине дълготрайния предел на стопляне от 1,5 градуса по Целзий, който съгласно учените е таванът за отбягване на пагубни промени в климата според Парижкото съглашение от 2015 година, отбелязва БНР.

За да се доближи това равнище на стопляне, то ще би трябвало да се поддържа по-дълго време.

Затоплянето през актуалната година с 1,4 градуса към този момент дава плашещ взор на това, какво може да значи трайно прекосяване над границата от 1,5 градуса. 

Тази година морският лед в Антарктида доближи най-ниския зимен най-много в историята, или към 1 милион квадратни километра по-малко от предходния връх. Швейцарските ледници пък са изгубили към 10% от оставащия си размер през последните две години, се споделя в отчета на WMO. Горските пожари пък изпепелиха рекордна повърхност в Канада, възлизаща на към 5% от горите в страната.

Изменението на климата, провокирано от изгарянето на изкопаеми горива, съчетано с появяването на естествения климатичен модел " Ел Ниньо " в източната част на Тихия океан, тласна света към рекордното стопляне тази година.

Следващата година обаче може да бъде още по-лоша, предизвестиха учените, защото въздействието на 'Ел Ниньо " евентуално ще доближи своя връх тази зима и ще докара до по-високи температури през 2024 г. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР