През 2022 година в Русе са събрани разделно най-големи количества

...
През 2022 година в Русе са събрани разделно най-големи количества
Коментари Харесай

Пенчо Милков представи напредъка на Русе в управлението на отпадъците

През 2022 година в Русе са събрани разделно най-големи количества на излезли от приложимост електронно и електрическо съоръжение

Кметът Пенчо Милков показа опита на Община Русе в ръководството на отпадъците на форума „ Интелигентни решения за българските общини “ по покана на уредниците от Националното съдружие на общините в Република България.

„ В новата социална поръчка за сметосъбиране в дребните обитаеми места от общината сме заложили разполагането на самостоятелни съдове за предпазване на битовите боклуци от семействата “, показа кметът. Целта е Общината да се приготви за идните промени в методиката за установяване размера на таксата битови боклуци съгласно количеството генерирани боклуци, каквито са насоките на страната и Европейски Съюз. Чрез осъществяването на тази система за събиране на битовите боклуци от обитаемоте места ще се набави предварителна информация за съответното количество боклуци, което се генерира от всяко домакинство/обект. Впоследствие тя ще послужи за самостоятелното начисляване на такса битови боклуци. Контейнерите ще бъдат оборудвани с чипове, посредством които ще се предава информация за количеството на отпадъците сега на обслужването на съда от сметосъбиращ автомобил.

Милков описа и за непрестанно възходящия дял на сепарираните боклуци вследствие на измененията и модернизацията на техническото съоръжение в сепариращата апаратура в Русе.

„ Когато встъпих в служба като кмет, съвсем всичкият боклук от семействата отиваше на хранилище и по-малко от 1% се отделяше за повторна приложимост “, съобщи той. " След замяна на главния модул на инсталацията, прибавяне на още техника и обезпечаване на по–голям брой работни места за сепариране на боклуци, приблизително месечно към този момент се отделят 8% ".

За да се понижи делът на отпадъците на хранилище, разполагаем на русенци са 32 контейнера за облекла и обувки от семействата. Със лични средства Община Русе закупи и неупотребяван профилиран товарен автомобил, който ще обслужва 15-те контейнера за строителни боклуци, които русенци употребяват безплатно от месец август.

Наред с това на територията на Русе има близо 260 точки за разделно събиране на боклуци от опаковки, а още близо 50 - в Мартен и в село Николово.

По план „ Мерки за възстановяване ръководството на отпадъците в общините Русе, Тутракан, Сливо поле и Ветово " следва въвеждането в употреба на разположените в разнообразни квартали на Русе Центрове за разделно събиране на боклуци, в които ще се одобряват електрическо и електронно съоръжение, боклуци от опаковки, рискови боклуци от бита, медикаменти с изминал период на валидност, батерии и акумулатори, пържилни мазнини, флакони със сгъстени газове, тонер касети и луминесцентни лампи.

Продължават регулярните акции (два пъти годишно) за предаване на рискови боклуци, а през 2022 година са реализирани най-големи количества на разделно събраните боклуци от излезли от приложимост електронно и електрическо съоръжение.

За освобождението на улици и тротоари от излезли от приложимост МПС Община Русе продължава непрекъснатите комисии, в резултат на които 692 автомобила са отстранени непринудено от притежателите, а 44 са наложително репатрирани до паркинга за утилизиране.

Кметът сложи и въпроса за нерегламентираното потребление на съдовете за общ битов боклук от семействата и съдовете за боклуци от опаковки от страна на ползвателите на търговски обекти, индустриални, икономически и административни здания. Съгласно Закона за ръководство на отпадъците те би трябвало да ги събират настрана и предават на лица, притежаващи съответното позволение. Милков предложи законът да се промени, тъй че кметовете или оправомощени от тях длъжностни лица да имат право да глобяват нарушителите.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР