През 2022 година са подадени 65 заявления за ползване на

...
През 2022 година са подадени 65 заявления за ползване на
Коментари Харесай

Ясни са критериите за кандидатстване за Социално жилище

През 2022 година са подадени 65 заявки за прилагане на услугата
Наредбата за реда и изискванията за прилагане на обществената услуга „ Социални жилища “/Наредбата/, призната с Решение №573, признато с Протокол № 23/22.06.2017 година на Общински съвет Русе урежда реда и изискванията за прилагане на услуга, както и ръководството, финансирането, настаняването, контрола и мониторинга на услугата.
Социалната услуга „ Социални жилища ” е предопределена за уязвими, малцинствени и обществено слаби групи от популацията, както и други групи в неравностойно състояние на територията на общинаРусе, които ще се настаняват в жилищна постройка, построена по план по Процедура за даване на безплатна финансова помощ BG16RFOP001-1.001-039 „ Изпълнение на Интегрирани проекти за градско възобновяване и развиване ”, по Приоритетна ос 1 „ Устойчиво и интегрирано градско развиване “, осъществена с финансовата поддръжка на Оперативна програма „ Региони в напредък ” 2014-2020. Понастоящем са свободни 9 жилището (5 двустайни/един от тях е за хора с увреждания/, 3 тристайни за хора с увреждания и 1 едностаен) и следва да бъдат предоставени за прилагане на лица от уязвими групи.

През 2022 год. са подадени 65 заявки за прилагане на услугата. Проведени са 6 съвещания на комисията по член 11, алинея 1 от наредбата за разглеждане на заявките за вписване на претендентите в регистъра по член 7 от наредбата. Вписани в регистъра са 65 бр. От тях настанени са 23 бр., а 5 бр. са в листата на чакащите/домакинства, а останалите 37 бр. не дават отговор на изискванията на член 6 и член 9 от Наредбата.

Съгласно чл.9, алинея 1 от наредбата, право да аплайват за прилагане на обществената услуга „ Социални жилища ”, имат български жители и техните семейства/домакинства, които дават отговор по едно и също време на следните условия:
не имат жилище, вила, идеални елементи от такива парцели, нямат учредено в тяхна изгода право на градеж или право на прилагане върху такива имоти;не имат незастроен аграрен парцел, предопределен за жилищно или вилно строителство, идеални елементи от подобен парцел или право на градеж върху него;не са отчуждавали парцели по т. 1 и т. 2 на други лица през последните пет години преди подаването на заявлението;не имат повече от едно моторно транспортно средство, като се изключи тези, благосъстоятелност на инвалиди, ползващи преференции при импорт на леки коли, аграрни земи и гори и други недвижими нежилищни парцели. Лицата дават отговор на условието в случай че моторното транспортно средство е с дата на първа регистрация над 10 години преди подаване на заявката.имат приход на член от семейството/домакинството под размера на линията за беднотия за страната, избран с акт на Министерския съвет месечно през последните дванадесет месеца, като се изключи лицата по член 6, алинея 1, т. 3 от актуалната наредба;имат сегашен адрес в общинаРусе през последната година преди подаване на заявлението;не са се самонастанявали в общински или държавни жилища, в това число застрашени от самосрутване и освидетелствани по открития ред, в случай че не са изтекли повече от 10 години от освобождението на жилището;не населяват общинско жилище или жилище, благосъстоятелност на комерсиално сдружение, в което работят.
Поради равнищата на инфлацията през 2021 год. и 2022 год. и нарастването на приходите, огромна част от кандидатстващите за прилагане на услугата лица не дават отговор на условието за приход. Предлагаме да се промени условието за оптимален приход от размера на линията за беднотия за страната /за 2022 – 413 лева, за 2023 – 504 лева./ в размер на минималната работна заплата, която понастоящем е 710 лева

Основната цел на предлаганата разпоредба е да се облекчи изискването за прилагане на обществените жилища, което ще разшири кръга на лицата, които дават отговор на тях.

С даването на обществената услуга „ Социални жилища “ общинаРусе ще обезпечи жилища на лица от най-уязвимите групи, които не разполагат със средства за облекчаване на жилищната си потребност. Прилагането на новата уредба ще докара до разширение на кръга на лицата, които ще имат право да употребяват тази услуга.

Проектът на наредбата не опонира и на правото на Европейския съюз. Този план е в сходство със Закона за обществените услуги и не опонира и на други нормативни актове от по-висша степен, признати от законодателната и изпълнителната власт в Република България.

Във връзка с член 26, алинея 3 и алинея 4 от Закона за нормативните актове, отразяващ отговорностите за осъществяване на публични съвещания и за издание на Проекта за приемане на нормативен акт за информиране на популацията и бистрота в дейностите на институциите в 30-дневен период от издание на актуалното на интернет страницата на общината и/или общинския съвет, се одобряват оферти и мнения по отношение на по този начин направения план на разпоредба.

Предстои през януари Общинският съвет да одобри Наредба за изменение на Наредбата за реда и изискванията за прилагане на обществената услуга „ Социални жилища ”, както следва:
Параграф единствен. В член 9, алинея 1 се вършат следните промени:В т. 5 текстът „ на линията за беднотия “ се заменя с текста „ размера на минималната работна заплата “.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР