През 2022 г. разходите за научноизследователска и развойна дейност у

...
През 2022 г. разходите за научноизследователска и развойна дейност у
Коментари Харесай

НСИ: Близо 260 млн. лв. са инвестициите в медицински и здравни науки у нас през 2022 г.

През 2022 година разноските за научноизследователска и развойна активност у нас са 1 265.6 млн. лева, което е със 17.8% повече спрямо миналата година, оповестиха от Националния статистически институт (НСИ). Оттам регистрират, че се резервира наклонността на годишното им повишаване през интервала 2018 - 2022 година. Запазва се също по този начин наклонността за повишаване на личния състав, зает в тази област, както и за увеличение броя на дамите, които реализират такава активност.

По области на науката през 2022 година, както и през миналата година, максимален условен дял имат разноските за научно-изследователска и развойна активност в региона на техническите науки - 50.5%, или 638.6 млн. лева, следвани от медицинските и здравни науки с дял от 20.5%, или 259.3 млн. лева, и естествените науки - 17.2%, или 217.1 млн. лева, сочат данните на националната статистика.

Направените разноски за просвета от висшите учебни заведения и университетските лечебни заведения през 2022 година възлизат на 6.3% от общия размер на разноските за научноизследователска и развойна активност, което отрежда на бранша предпоследното място в общата ранглиста по този индикатор, преди нетърговските организации, на които се падат 0.5% от разноските, допълват от Национален статистически институт.

За съпоставяне – бранш „ Предприятия “ води измежду четирите институционални бранша, в които се реализира научноизследователска и развойна активност. На него се падат 67.8% от общите разноски в тази област, следва бранш „ Държавно ръководство “, чиито научни институти и организации образуват 25.4% от общите разноски.

Научноизследователската и развойна активност се финансира от държавния бюджет, бизнеса, други национални източници и от чужбина. През 2022 година максимален е делът на задграничните източници на средства за реализиране на такава активност – 40%, показват още от Национален статистически институт.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР