През 2022 г. един от основните признаци на провеждащата се

...
През 2022 г. един от основните признаци на провеждащата се
Коментари Харесай

Как въздушното разузнаване на НАТО вреди на Русия в Украйна

През 2022 година един от главните признаци на провеждащата се СВО в Украйна беше дейната работа на западното военно разузнаване. Обичайно е да се обръща внимание сателитното разузнаване на Съединени американски щати и НАТО, само че специфичните разследващи самолети играят също толкоз значима роля, а може би даже по-важна. Какви средства употребява НАТО във въздуха в помощ на ВСУ, по какъв начин работят и какво може да им опълчи Русия?

Какво учат западните разследващи самолети, учещи територията на Украйна? Почти цялата земна повърхнина.

Разделителната дарба на техния радар за странично сканиране прави допустимо идентифицирането на наземни цели с размерите на мотоциклет. Тоест, не просто да се открие избрана самоходна желязна кутия, само че се направи тъкмо: пет танка и координати, гаубица и координати, Противовъздушна отбрана и координати, аероплан от този вид и неговите координати. Някои самолети даже могат да подслушват кабелни и радиорелейни линии. Така че разследващата авиация е доста неприятна.

Тези самолети обаче имат и своите ограничавания. Общоприето е, че разследващите самолети следят както въздуха, по този начин и земята. Всъщност не, всеки от тях извършва свои лични функционалности.

Самолет Boeing E-3A Sentry ( " Сентри " )

Тези апарати не правят наземно разузнаване. Тяхната задача е разузнаване на въздушното пространство. Често назоваваме тези машини АУАКС (AWACS, Airborne Warning and Control System), само че в действителност E-3A “Сентри ” е единствено част от тази система.

Кривината на земната повърхнина е най-важният фактор при радиолокационното разузнаване. Наземният радар (конвенционален, а не късовълнов задхоризонтен), в случай че е на огромна височина, може да засече изтребител, летящ на извънредно ниска - до 200 м - височина на разстояние 30-40 км, крилата ракета на височина 50 м - на разстояние 23-30 км. Това е физическата граница. Нарича се " радиохоризонт ". Колкото по-висок е радарът, толкоз по-далеч може да гледа оттатък радиохоризонта.

E-3A “Сентри ”в този смисъл е доста по-мощен. От своята височина на полета (около девет километра) той може да открие бомбардировач на междинна и огромна надморска височина на разстояние 600 км, изтребител на дребна височина - 360 км, крилата ракета на извънредно дребна височина - 260 км, надводен транспортен съд на разстояние повече от 400 км. Над фюзелажа на самолета стои, както споделят американците, " Ротодом " - голям въртящ се лещовиден обтекател, в който е инсталирана фазирана радарна антенна решетка. Екипаж - 20-22 души, от които четирима водачи, 14-16 оператори, инженер по радиолокационна техника и един или двама техници. Продължителност на полета 11 часа.

Втората значима функционалност на този аероплан е да насочва изтребителите към въздушни цели. Тоест може да служи като авиационен команден пункт. Поради това разполага с огромен набор от съоръжение за всички типове връзка. Информацията за въздушната конюнктура от неговия ръб може да се предава в действително време на разнообразни наземни, надводни обекти, командни пунктове благодарение на разнообразни протоколи за дигитален продан. Най-универсалната информационна линия е “Линк-16 ”. Неговото съоръжение е конфигурирано на доста украински командни пунктове, противокорабната система РК-360 “Нептун ”. Така Противовъздушна отбрана на Украйна получава информация за въздушната конюнктура, задоволителна, с цел да не включва радарите си по време на нападения досега, в който се наложи да се открие огън.

Вярно е, че има значима специфичност. " Сентри ", като предписание, непрестанно се движи по маршрут от към 1500 км около западните граници на Украйна и над Черно море. Следователно той не може постоянно да бъде на „ точното място, в точното време “. Като се вземат поради всички ограничавания, той в последна сметка вижда територията на дълбочина единствено 200-250 км и единствено в западната част на страната. С други думи, противовъздушната защита на Украйна не може изцяло да разчита на такава помощ. Може би E-3A “Сентри ” ще даде информация за приближаването на съветски самолети или крилати ракети - а може би не. “Сентри ” с АУАКС не е единственият сходен аероплан на НАТО, работещ покрай Украйна.

С -100 Б “Аргус ” с ФСР -890 АУАКС

Това е доста по-прост и нискомощен летящ радар, създаден в Швеция. Той патрулира на височина от два до шест километра, има радар с ниска мощ и не може да се похвали със забележителен обхват на разкриване на цели. За шест километра височина на полета обсегът за огромни самолети не надвишава 400 км, за дребни самолети на дребна височина - 150-200 км.

Специална характерност е закрепената фазирана антена. Нейното платно с размери 9x0,8 m е инсталирано отвесно (от по-малката страна) над фюзелажа в плосък обтекател. Поради тази структура самолетът не обезпечава повсеместен аспект на въздушното пространство, а единствено го сканира в два бранша от 120 градуса настрана от маршрута. За да се видят " мъртвите зони " е нужна маневра. Екипаж - двама водачи и четирима оператори.

Това са самолетите с АУАКС, които много условно могат да се смятат за разследващи.

РЦ -135 или РЦ -135 В с нитова връзка

Това е първият значим разследващ аероплан на НАТО, настоящ против съветските въоръжени сили. Основният аероплан за радио-електронно разузнаване (РЕР).

Колко кръв и пот на руски и съветски офицери от Противовъздушна отбрана изпиха тези устройства! Тези от тях, които служеха в линия от няколкостотин километра от границата, трябваше да тичат по няколко пъти дневно до позиция №1 за подготвеност и да наблюдават тези самолети с часове. Вдига дежурни изтребители. В руско време сходни дейности бяха изключително присъщи за Далечния изток. Имайки запас от керосин за 15 часа полет, РЦ-135 вървеше по нашите граници и откакто изразходваше гориво, постепенно се отдалечаваше от тях за 50-100 км до въздушния танкер KC-135, презареждаше - и още веднъж към граница.

В руските години още няколко такива самолета оперираха над Охотско море (което към момента не се смяташе за наше вътрешно) и Тихия океан, американски разследващи кораби бяха в морето и американски спътници прекосяваха над тази зона в основни моменти. Имайки на борда радиоразузнавателни станции, работещи на 800 км настрана от курса, РЦ-135 вижда оборудванията за Противовъздушна отбрана на Съюз на съветските социалистически републики и доста други елементи и обекти в тези елементи.

Днес точно този аероплан е най-вредният от цялата разследваща ескадрила на НАТО, която лети към Украйна. По-специално, той рапортува на ВСУ данни за излитанията на съветската авиация на далечни дистанции. Оборудването му за радиоприхващане наблюдава работата на всички средства за връзка на летищата - от уоки-токито на лидера на апарата до радиостанцията на ръководителя на полета, включвайки бордовия радар и радиовисотомерите за тестване. И съгласно тези данни той тъкмо дефинира: по кое време, какъв брой и какви видове бомбардировачи се приготвят за политане. След политане продължава следенето на бомбардировачите по маршрута. Затова за Противовъздушна отбрана на Украйна най-често не е загадка по кое време и с какво тъкмо ще удари далечната авиация на съветските Върховен касационен съд.

Когато украинските БПЛА нападнаха летищата Енгелс и Дягилево, RЦ-135 имаше най-важната функционалност - да дефинира по кое време ще се появят дупки в нашето радарно поле заради щета на някои радари или изтеглянето им за поддръжка и впрочем. Според тези данни към този момент и проправи пътя на съперника.

Самолет С102B “Корпен ” ( " Сврака " )

Предназначението на тези машини е да откриват позиции и да проучват параметрите на работа на радарите на Противовъздушна отбрана. Съвместим с нитовата връзка на РЦ-135В. Принадлежат на Швеция, създадени са две единици. Прелита от Балтийско до източната част на Черно море. Разузнавателното съоръжение се ръководи от система с изкуствен интелект. Екипажът са - двама водачи и двама до четирима оператори.

Тактически аероплан за електронно разузнаване RЦ-12 “Хюрон ”

Занимава се с радиоприхващане. Патрулира над Литва. Зона на интерес - балтийските страни, Калининградска област, Беларус. Екипажът е от двама водачи, няма оператори на разследваща техника. Цялото това съоръжение е изцяло автоматизирано и предава получената информация към наземния център в действително време.

EП-3E Aries II REM за дълги дистанции ( “Овен ”)

“Овенът ” принадлежи към Военноморски сили на Съединени американски щати. Преустроен от патрулен аероплан за битка с подводници и сполучливо съчетава функционалността на аероплан за радиоелектронна битка и аероплан за битка с подводници. Патрулира най-вече край крайбрежията на България и Румъния, само че от време на време прави полети и до Грузия.

Патрулен аероплан за битка с подводници ATР-72

Има развита система от датчици, в това число радар с фазирана решетка, който макар че може да открива въздушни цели, въпреки всичко е профилиран за надводни. И ще се изненадате, само че може да търси подводници. Подводница, която се движи под вода на дълбочина до 300 m, основава вълна над себе си върху морската повърхнина, незабележима за човешките очи, само че съвършено следена от радарното съоръжение. Такава вълна е получила жаргонното име " гърбицата на Бернули ". Действа над Черно море. По-специално деликатно се следят регионите наоколо до Босфора.

Разполага и с въоръжение - ракети “Харпун ”, малогабаритни противоподводни торпеда сонарни шамандури за търсене на подводници.

РКу-4 “Глобал Хоук ” на “Нортроп Груман ”

Стратегически височинен безпилотен аероплан за разузнаване. Най-големият военен дрон в света. Размах на крилете 35 м, тегло към 15 тона. Предназначение - наземно разузнаване. Параметри на патрула: височина към 20 км, време на полет - 38 часа, скорост 840 км/ч.

Единственият американски сериозен БПЛА, който понякога рискува да прелети над територията на Украйна. Оборудван с опростена версия на разследващо съоръжение, инсталирано на пилотирания височинен разследващ аероплан У-2. Най-важният детайл е радарът със непряк взор. Работи с по този начин наречената антена със синтетична апертура. Радар с такава дребна антена прави няколко радарни изображения поредно по време на придвижването на устройството, които се обработват от процесора на борда. Резултатът е едно висококачествено изображение с размер няколко десетки метра. Това подсигурява разграничителната дарба на линейните размери на обектите - един метър. Информацията се предава по сателитен информационен канал към контролния център.

Ниската мощ на подобен радар не разрешава постигане на огромен обхват на такова разузнаване, само че 110 км са обезпечени. Вярно е, че нито ние, нито американците не съобщихме нищо за това какъв брой е ефикасен подобен радар в условия на интензивно заглушаване.

Бомбардиър ” 650 “Артемис ”

Самолет за разузнаване и целеуказване. Най-секретният американски разследващ аероплан до момента. Той в никакъв случай не е бил признат на въоръжение, по една машина принадлежи на частниге компании LASAI AVIATION LLC и TENAX AEROSPACE LLC, работещи за Пентагона по контракт. От това, което може да се види извън, както и от разбора на излъчванията от авиониката, той е оборудван със непряк радар с висока разграничителна дарба, както и огромен набор от антени за намиране на посока и идентифициране на сигнали от наземни радари и радиостанции. Няма подозрение, че в действително време ще може да дава точните видове и координати на наземни механически обекти от гаубица до информационен център, система за противовъздушна защита...

E8C “Джойнт Старс ”

Главен наземен шпионин. Използван е същият корпус на пътническия “Бойнг-707 ” като този на Е3 “Сентри ”, РЦ-135.

E8C е оборудван с разследваща система “Джойнт Старс ”, постоянно самолетът и се загатва с нейното име. Базиран е на непряк радар с антена със синтетична апертура. Той е с дължина 26 м и е инсталиран под фюзелажа в специфичен обтекател вид кану. Такъв огромен размер на антената разрешава приемането на радарни изображения с фотографско (!) качество с обсег на разузнаване до 200 км. Друго преимущество на самолета е, че той може да обезпечава освен разузнаване на наземни цели, само че и да управлява потреблението на тактически и оперативно-тактически оръжия по тях и да прави оценка резултатите.

Всъщност цялостен летящ щаб. Екипаж: четирима водачи, 17 оператори.

* * *

В последна сметка си коства да се означи, че всички тези устройства могат да бъдат ефикасни единствено при липса на опълчване против тях. Противодействието може да бъде както камуфлаж, съоръжение за електронна война, по този начин и други, по-прости способи. По-специално, има съображение да се счита, че „ инцидентното “ изстрелване на ракета до английския РЦ-135В, което се случи през есента, охлади плама на въздушното разузнаване на НАТО. Дори започнаха да летят с военен конвой за известно време. Но бързо се успокоиха и продължиха да шпионират. Противодействието на западното въздушно разузнаване остава една от главните задания, които съветските въоръжени сили би трябвало и вземат решение сега в Украйна.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР