През 2021 г. в Германия цените на газа, нафтата и

...
През 2021 г. в Германия цените на газа, нафтата и
Коментари Харесай

Цените на газ, нафта и ток в Германия експлодират. Защо?

През 2021 година в Германия цените на газа, нафтата и тока скочиха неведнъж и доближиха рекордни стойности. И през 2022 година те не престават да порастват. Защо се случва, изяснява.

В Германия цените на ток, газ и нафта безусловно експлодират, а една от аргументите за това е пандемията. Защото откакто през 2020 година световната стопанска система претърпя голям срив поради ковид, в последвалата година настъпи поврат: през 2021 година икономическото възобновяване докара до ненадейно мощен апетит за сила. Само в границите на няколко месеца цената на газа на едро нарастна неведнъж и доближи исторически рекордна стойност.
Защо газът е толкоз безценен

Но повишеното търсене не е единствената причина. Скокът в цените се дължи и на незадоволителните ресурси от газ в хранилищата, на понижения експорт на газ от страна на някои производители в света, както и на поскъпналите документи за излъчванията от въглероден двуокис (т.нар. въглеродни квоти).

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Нафтата и мазутът са минало, а отоплението на газ губи попул...

По данни на потребителския портал Verivox, от началото на 2021 година цената на внасяния природен газ е скочила тройно. На спот пазарите обаче, където се търгува с газ краткосрочно, през 2021 година нарастването е повече от 7 пъти, споделят от портала. Преди броени дни спот цената беше 150 евро за мегаватчас. За съпоставяне: дълготрайно цената на газа се движеше сред 10 и 25 евро за мегаватчас.

От Verivox споделят, че през декември 2021 година домакинство с годишен разход от 20 000 киловатчаса е трябвало да отдели общо 1704 евро за газ за една година, а при започване на 2021 година цената за същото ползване е била 1162 евро - това е повишаването с 47%. И по всичко проличава, че цените ще продължат да порастват.

" През 2022 година ще има нови фактори, които ще дърпат цените нагоре ", споделя Торстен Щорк, енергиен специалист на сравнителния портал Verivox. Освен скока на цените на едро, би трябвало да се има поради и нарастването на таксата за въглеродния двуокис от фосилни енергийни източници от 25 на 30 евро за звук, което влиза в действие от началото на 2022 година Освен това порастват и таксите за прилагане на преносните мрежи, което принуждава съвсем всички компании, снабдяващи с газ, мощно да покачат цените си.
Нафтата и токът също нарастнаха

Сходно развиване се следи и при цените на нафтата за отопление. През януари 2021 година 100 литра нафта са коствали в Германия приблизително 49 евро (нето). През декември 2021 година същата цена е възлизала на 69 евро (нето) - това е нарастване от близо 41%.

" Цените на нафтата за отопление в общи линии следват развиването на цените за суровия нефт на интернационалните пазари. В хода на пандемията тези цени бяха спаднали рекордно, а сега те са на по-високо равнище, в сравнение с бяха преди началото на рецесията с ковид ", споделя специалистът Щорк. Той предсказва, че през 2022 година цените на нафтата за отопление ще не престават да порастват.

Що се отнася до цените на тока, порталът Verivox оповестява, че там не се набюдава толкоз мощна динамичност, както при газа и нафтата. Но повишаване има - сред юли и ноември 2021 година цената на тока за частните консуматори неведнъж е достигала нови рекордни равнища. Таксите за прилагане на преносните мрежи също са скочили.

На спотовите пазари цената за един мегаватчас сила в това време скочи до близо 325 евро. За съпоставяне: междинната ѝ стойност в продължение на дълги години се е движела сред 35 и 55 евро.
Високи налози и такси

Трябва да се има поради и това, че крайните цени за потребителите в Германия са толкоз високи в това число и заради високия дял налози и такси върху силата и таксите за преносните мрежи. Цената на самия ток съставлява по-малко от 1/4 от крайната цена. На газа - близо 49% от крайната му цена, а на нафтата - към 59% от крайната цена. С други думи - налаганите от страната налози и такси са измежду главните аргументи за високите цени на силата.

Особено скъпо става сега за семействата, които са били снабдявани с сила от така наречен дискаунтъри - снабдители, които нямат дълготрайни контракти и закупуват ток и газ от спот пазари. Много от тези компании и в този момент клиентите им са принудени бързо да сключат нов контракт с друга компания.

Те няма да останат на мрачно и на студено, тъй като автоматизирано минават към базовия снабдител на сила за района. Само че там попадат в цените за нови клиенти, а те са много високи. Така да вземем за пример след 1 януари 2022 година новите клиенти на кьолнския базов снабдител Rheinenergie трябваше да заплащат 72,8 цента за киловатчас ток, а това е двойно повече от цената, която плащаха старите клиенти - 30,76 цента.
Бреме и за промишлеността

От експлодиращите цени на газа, тока и нафтата страдат освен частните консуматори, само че и промишлеността. Нищо чудно, че при сходно трагично повишаване на цените на силата доста от предприятията са застрашени от банкрут. Вече се чуват и първите апели за разпределяне на държавна поддръжка.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР