През 2021 г. правителството на Салвадор направи това, за което

...
През 2021 г. правителството на Салвадор направи това, за което
Коментари Харесай

Какво научихме от експеримента на Салвадор с криптовалутите

През 2021 година държавното управление на Салвадор направи това, за което доста почитатели на криптовалутите се молеха: разгласи биткойна за законно платежно средство. Всички предприятия в централноамериканската страна бяха задължени по закон да одобряват биткойн като опция на щатския $, който беше единствената валута на страната от 2001 година насам. Правителството даже пусна приложение, с цел да улесни народа си да работи с цифровите пари. Много икономисти предсказаха злополука – само че трима видяха опция да проучат резултатите и в този момент разгласиха своите изводи.

Достатъчно доста хора се опариха от криптовалутите, само че към момента има и доста, които са уверени, че те ще спасят международната стопанска система, в случай че единствено централните банки спрат да пречат. Професор Фернандо Алварес от Чикагския университет и неговите съавтори описват напълно друга история.

Приемането на криптовалутата в Салвадор не е довело нито до зашеметяващия триумф, нито до злополуката, предсказвани от противоположните страни на дебата, по простата причина, че по-голямата част от популацията в никакъв случай не я употребява. Дори и тези, които са го създали, са я употребявали все по-рядко с течение на времето, което допуска, че пречката не е единствено в това да се научиш по какъв начин да използваш криптовалута, с цел да си купуваш неща.

Авторите изследват кой е бил най-склонен да се включи в опита и аргументите, заради които хората са взели участие или не.

Повечето държавни управления или са възприели неприятелски метод към криптовалутите, разглеждайки ги като средство за укриване на налози или заплащане за противозаконни действия, или са останали неутрални. Салвадор се отличава с това, че застава зад концепцията, най-малко частично тъй като страната има проблем, който малко богати страни споделят.

Подобно на множеството други разрастващи се страни, в Салвадор доста хора (в случая 2/3) са блокирани от банковия бранш, защото финансовите институции виждат в тях огромен риск. Така те не могат да получат кредитна карта, да вземат заем от регламентирани кредитори или да съхраняват на несъмнено място дребното пари, с които разполагат – надлежно икономическият прогрес на тези хора е мощно усложнен, а дружно с тях се забавя и цялата страна. Да не приказваме, че като нямаш банкова сметка, родата ти, която работи в Съединени американски щати, не може да ти изпраща пари.

За президента Наиб Букеле криптовалутата, улеснена от неговото приложение Chivo Wallet, предлага решение на обстановката.

„ За хората без банкови сметки и тези, които разчитат на парични преводи, биткойн съставлява евентуално решение, като дава опция за финансови транзакции, запълвайки празнината, оставена от обичайните банкови системи “, пишат Алварес и съавторите.

Със сигурност Букеле дава подтик на цифровите валути, какъвто другите приложения евентуално в никакъв случай не биха могли да дадат. Неговият ап не начислява такси за транзакции, потребителите получават бонус от 30 $, с цел да го изтеглят, а държавната поддръжка би могла да обезпечи и гаранции против машинация.

През февруари 2022 година тримата икономисти проведоха изследване измежду 1800 салвадорски семейства по отношение на потреблението на приложението. Повече от 2/3 от интервюираните са знаели за Chivo Wallet, а 3/4 от тях са се пробвали да го изтеглят.

От тези, които са съумели, множеството бързо са похарчили стартовите 30 $ – което не е изненадващо в страна, където това е съвсем двудневната междинна отплата. И откакто са изхарчили бонуса, множеството не са употребявали портфейла повече. От тези, които са го, множеството са се възползвали от опцията да трансферира щатски долари, а не биткойни. Например единствено 5% от популацията са плащали налозите си в Биткойн. Сред малцинството, което е траяло да го употребява, вероятността преводите да бъдат направени в щатски долари е била 3-4 пъти по-голяма, в сравнение с в Биткойн.

Паричните преводи от членове на фамилията, които работят в Съединени американски щати, съставляват главен източник на приходи за доста салвадорци, като се правят оценка на 23% от Брутният вътрешен продукт на страната. Като се има поради, че банковите служби вземат огромна част от таксите за интернационалните преводи, улеснението на паричните преводи се смята за една от най-големите преимущества на портфейла Chivo, само че единствено 3% от интервюираните оповестяват, че получават преводи по този метод.

Онези, които продължиха да го употребяват, бяха най-вече млади, високообразовани и мъже: не демографската група, която най-вече се нуждае от банкова помощ, само че несъмнено е главният почитател на криптовалутата.

Макар че доста от неупотребяващите показват като причина да не употребяват портфейла неналичието на смарт телефон, опасенията за сигурността и поверителността са още по-големи фактори. Мнозина отхвърлиха биткойн, тъй като споделиха, че не го схващат.

Публично наличните данни за транзакциите с крипто удостоверяват това изследване. Скоро след стартирането на Chivo Wallet е имало доста количество пари, трансферирани към или от него, само че три месеца по-късно използването се е сринала и в никакъв случай не се е възстановила.

След като Салвадор одобри своя закон за биткойните, две други страни го последваха. Въпреки че към момента няма резултати за нито една от тях, вероятностите наподобяват неприятни, изключително откакто нито една не предложи толкоз великодушни тласъци като тези на Салвадор, с цел да накара хората да употребяват валутата.

Поне Салвадор произвеждаше силата за плана от геотермална сила, тъй че за разлика от множеството други консуматори на биткойн, планетата не беше опечена като непряк резултат.

   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР