През 2020 г. най-високите нива на държавни гаранции в ЕС

...
През 2020 г. най-високите нива на държавни гаранции в ЕС
Коментари Харесай

През 2020 г. България е на едно от последни места в ЕС по нива на държавните гаранции



През 2020 година най-високите равнища на държавни гаранции в Европейски Съюз са регистрирани във Финландия, Дания и Австрия, а най-ниските - в Словакия, България и Ирландия, демонстрират данни на формалната европейска статистика Евростат.

Най-често срещаната форма на така наречен " условни отговорности " в страните членки на Европейски Съюз са държавни гаранции по отговорности, а от време на време и държавни гаранции върху активи на трети страни. През 2020 година се следи доста нарастване на предоставените гаранции в Европейски Съюз заради новите държавни гаранционни стратегии в подтекста на пандемията от Covid-19.

Най-висок общ % на държавни гаранции е регистриран във Финландия (27,1% от БВП), пред Дания (19,8%), Австрия (19,1%), Германия (17,5%) и Франция (17,1%).

В същото време Словакия е страната с най-ниско равнище на държавни гаранции през 2020 година (едва 0,1% от БВП), като под 1% от Брутният вътрешен продукт са били и държавните гаранции по отговорности в България, Ирландия и Чехия.

Държавни гаранции през 2020 година като % от Брутният вътрешен продукт



В множеството страни членки на Европейски Съюз централното държавно управление е било преобладаващия поръчител през 2020 година Забележимо равнище на държавни и/или локални държавни гаранции е имало във Финландия, Дания, Франция Швеция, Австрия, Германия и Белгия. В няколко страни - Белгия, Испания, Франция, Кипър, Люксембург, Португалия и Финландия - огромна част от гаранциите са били предоставяни на финансови институции, постоянно в подтекста на коронавирусната рецесия или на финансовата рецесия от 2008-2009 година

През 2020 година отговорностите на обществените компании са били най-високи в Гърция

Нивото на отговорностите на обществените корпорации, класифицирани отвън бранш " Държавно ръководство " през 2020 година, варираха доста в другите страни членки на Европейски Съюз. Значителни размери на отговорностите бяха регистрирани в Гърция (цели 170,6% от БВП), следвана от Германия (100,7%), Холандия (88,9%), Люксембург (76,7%) и Италия (65%).

За разлика от тях най-малки суми на отговорностите на обществените корпорации са регистрирани в Словакия (5,8% от БВП), Румъния (7,7%), Литва (9%), Унгария (9,1%) и Хърватия (10,3%). Около и под 15% от Брутният вътрешен продукт са били и отговорностите на обществените компании през 2020 година в Чехия, България и Естония.

Задължения на обществените компании отвън " Държавно ръководство " като % от Брутният вътрешен продукт



Основната причина за високото равнище на тези отговорности в някои страни членки е, че данните включват следени от държавното управление финансови институции, по-специално обществени банки. Повечето от тези отговорности се състоят от депозити, държани в обществените банки от семейства или от други типове частни или обществени субекти. Като цяло финансовите институции регистрират огромни суми на дългови отговорности и в това време имат доста равнище на активи, които не са отразени в това събиране на данни на Евростат.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР