През 2020 г. индексът на Кофас за социален и политически

...
През 2020 г. индексът на Кофас за социален и политически
Коментари Харесай

Кофас: Международната търговия е жертва на пост-пандемичните протестни движения

През 2020 година показателят на Кофас за обществен и политически риск доближи рекордните равнища от 51% в международен мащаб и 55% в разрастващите се страни. Експертите по кредитно обезпечаване предвиждат, че обществените придвижвания ще окажат въздействие върху икономическата интензивност в засегнатите страни и най-много върху интернационалната търговия. Масовите обществени придвижвания имат отчасти изявено, само че непрестанно отрицателно въздействие върху износа на страните. Според данни на компанията, в година, в която се случват всеобщи митинги, износът в засегнатите страни е приблизително 4,2% по-нисък от измерения им капацитет.

Социалните придвижвания със своята активност и форма сигурно ще окажат въздействие върху интернационалния пазар и в идващите години. Опитът от предходни пандемии демонстрира, че общественото неодобрение се усилва доста година след възникването на здравната рецесия.

„ Измереният световен обществен риск от Кофас в никакъв случай не е бил толкоз висок. През 2020 година отчетохме рекордните за този индикатор 51% за световния пазар и 55% в разрастващите се страни. Последиците от пандемичната обстановка от ден на ден се усещат – стандартът на живот спадна, а покупателната дарба понижа – доста хора изгубиха работата си, увеличи се инфлацията, както и неравенството във връзка с приходите. Това провокира съмнение в държавните управления на някои страни, както и неодобрение от прилаганите ограничения за справяне с рецесията. “, споделя Пламен Димитров, шеф на Кофас България. Други повишени данни са регистрирани по индикатора за обществено напрежение, който също отбелязва рекордни стойности, вариращи от 46% до 54% световно, а за разрастващите се страни – 54%-61%.

„ Ефектите върху интернационалния пазар можем да разбираем с намаляването на индустриалната интензивност и услугите, както и спада в потреблението. Когато е налице неустановеност, хората се въздържат от непремерени разноски – подхождат с съмнение и лимитират потреблението на артикули и услуги в семействата си. В България политическата обстановка е напрегната и това е повода за нарасналата неустановеност в обществото. Опитът ни демонстрира, че в страна, в която такава неустановеност е налице, се следи спад в новоизградените пазарни връзки и даже в поддържането на съществуващи такива “, добавя Пламен Димитров.

Мащабите на въздействието върху интернационалния пазар отсега нататък ще зависят напълно от постоянството, интензивността и настояванията на обществените придвижвания. Ако се касае до спонтанна кратковременна демонстрация, последствията за вноса и износа биха били по-скоро маргинални. Ако обаче се появят по-дългосрочни и интензивни такива прояви, латентната политическа неустойчивост, несигурността и повишаващите се цени на пазара, ще продължат да лимитират експортния потенциал. В този случай, три години след първата демонстрация на обществено придвижване, износът ще остане приблизително към 14% под капацитета си.

Ключова е и значимостта на вида гражданско неодобрение. Движенията, които поддържат напълно политически претенции имат доста по-слабо въздействие върху вноса и износа. Тези обаче, които включват социо-икономически претенции и които е по-вероятно да се появят като последица от пандемията, ще имат по-дълъг и мощен резултат. В този случай, в тригодишен проект износът остава с 20,7% под капацитета си, а вносът – с 5,6%. Освен това, дребното пространство за маневриране в икономическата политика на разрастващите се страни за ограничение на последствията от обществените безредици би могло да ускори тяхното влияние върху търговията.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР