През 2019 година ще се навърши половин век от изпращането

...
През 2019 година ще се навърши половин век от изпращането
Коментари Харесай

НАСА обмисля да прати човек до орбитата на Луната до края на десетилетието!

През 2019 година ще се навърши половин век от изпращането на човек на Луната. Би било депресиращо в случай че годината мине и отмине, а човечеството продължава да тъпче на едно място – с пилотирани задачи единствено до околоземна орбита.

Според настоящите проекти на НАСА дебютното изстрелване на огромната ракета SLS (Space Launch System) е планувано за 2018 година – в безпилотен режим, а първото изпращане на хора оттатък околоземна орбита е планувано за 2021 или по-вероятно за 2023 година.

Днес обаче научно-популярни уеб сайтове (източници – 1, 2) оповестяват, че новите длъжностни лица от администрацията на Тръмп, които понастоящем преглеждат работата на НАСА, не са удовлетворени от напредъка, който организацията демонстрира.

В отговор на рецензията управлението на НАСА преглежда разновидности да прати хора в космоса още при първия полет на ракетата SLS. Това би отсрочило старта от 2018 за 2019 или 2020 година, с цел да се прибавят нужните животоподдържащи системи.

Ако управлението на НАСА прояви храброст, а екипът на американския президент Доналд Тръмп утвърди тази концепция, точно на празнуването на 50-годишнината от стратегия “Аполо ” астронавти още веднъж ще се насочат до Луната – въпреки и единствено до нейната орбита, защото понастоящем се строи единствено огромна ракета и галактически транспортен съд, само че не и спускаем уред.

Дали всичко това ще се случи, следва да забележим. До огромна степен зависи освен от готовността на НАСА, само че и от политическите настроения. Дори и Доналд Тръмп да има предпочитание да предприеме нещо грандиозно, с което да може да се похвали в края на мандата си, в неговия екип има специалисти, които лобират към друга посока в космонавтиката – редуциране на бюджета за ракета SLS или даже цялостното преустановяване на програмата и вместо това развиване на по-евтини и по-малки ракети, създавани от частни компании.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР