През 2019 г., в предишното специално издание, посветено на Русе,

...
През 2019 г., в предишното специално издание, посветено на Русе,
Коментари Харесай

Локомотивите на бъдещето тръгват от Русе

През 2019 година, в предходното особено издание, отдадено на Русе, ви представихме " Експрес Сервиз " - наследникът на Локомотивния вагонен цех (ЛВЗ) в града и единственото дружество за произвеждане, поддръжка и разработка на чисто нови модели дизелови и акумулаторни локомотиви в България. Фирмата, която е косвен правоприемник на една от най-старите български частни компании - заводът за поддръжка на влаковете по първата жп линия в страната, Русе - Варна, тази година отбелязва 155 години от основаването й през 1866 година

Новото начало на компанията стартира през 1998, когато някогашният управител в ЛВЗ Анастас Колев събира част от освободения си екип в нова компания след злополучната приватизация на големия цех от времето на социализма. Днес тя продължава да се утвърждава в България и чужбина - една от маневрените им машини скоро ще поеме към депото на скоростните влакове TGV в Лион, Франция, а най-новият им, мощен и екосъобразен първообраз от няколко месеца сполучливо работи в циментовия цех на " Холсим (България) " АД в Бели извор.

Отскоро компанията даже съумява да се контракти с БДЖ. Години наред услугите на " Експрес Сервиз " бяха пренебрегнати от държавната железница в интерес на сенчести бизнес ползи, само че компанията, която зависеше изцяло от бизнеса си в частния бранш, не се опасяваше да подлага на критика БДЖ. Какво се промени в този интервал?
Сдобряване с БДЖ Ремонт и рационализация на теснолинеен локомотив Фотограф: Експре Сервиз
" В момента работим по голям брой планове с БДЖ " Пътнически транспорти " и БДЖ " Товарни транспорти ", като ремонтираме локомотиви и на двете компании. Модернизираме локомотиви за теснолинейката, ремонтираме остарели машини за товарните влакове ", споделя зам.-управителят на " Експрес Сервиз " Цветелин Колев. Според него държавната компания е осъзнала, въпреки и със забавяне, техническата подготвеност на русенския цех след повече от десетилетие на умишлено неглижиране.

" В последните над 10 години се правеха, че не знаят за нашето битие. За да прикрият съмнителните схеми за източване на БДЖ посредством поправки (тема, която е отразявана и от " Капитал " ), управлението твърдеше в серия от изявленията, че в България няма цех за локомотиви и заради тази причина те са били принудени да вършат фиктивни поправки с определени от тях компании ", споделя Колев. Добавя, че през годините " Експрес Сервиз " бива систематично отстранявана от присъединяване в публични поръчки, а Министерството на превоза, в унисон с БДЖ, лишава лицензите за ремонт на локомотиви на завода. Това в действителност тласка компанията да се ориентира напълно към частни клиенти, множеството от които от Западна Европа.
Градове Русе Капитал Градове е поредност, изследваща достиженията и проблемите на бизнеса в районите на България.
" Надяваме се, че всичко това е минало и че БДЖ към този момент не се източва от групировки без никакъв капитал и опит в ремонта на локомотиви. Това, че БДЖ си спомниха за завода в Русе, който в предишното е бил и тяхна благосъстоятелност, е положително начало за преустановяване на досегашните им съмнителни обвързаности ", заключава той.
Прототип на бъдещето
Отвъд ремонта на частни и държавни локомотиви, от " Експрес Сервиз " надалеч не са оставили на назад във времето развойната активност, с която екипът на компанията се гордее. Последният осъществен план на компанията е машината MDD5 (абревиатура от британски, означаваща " Мобилно дизелово устройство - модел 5 " ). Това е 72-тонен радиоуправляем маневрен локомотив с два дизелови мотора CAT, отговарящи на екологичния стандарт Stage V, който даже още не е наложителен за европейските машини.

" MDD5 е най-големият ни и мощен локомотив до момента. Това е една остаряла наша концепция, която развивахме последователно във времето, изчаквайки вложител в прототипния модел ", споделя Колев. Локомотивът има за цел непосредствено да размени най-масовия дизелов маневрен локомотив на Балканския полуостров - румънският LDH1250 (познат у нас като " серия 55 " ). " Нашият локомотив превъзхожда морално остарелия румънски локомотив по голям брой параметри, само че най-важните моменти за нас са несравнимата енергийна успеваемост и чистотата на дизеловия мотор ", прибавя той.
Фотограф: Експре Сервиз
Машината, проектирана от инженерния екип на компанията, е основана в партньорство с един от най-дългогодишните клиенти на " Експрес Сервиз " - " Холсим (България) " АД, част от групата LafargeHolcim. От края на април т.г. MDD5 към този момент работи на терен в циментовия цех на швейцарския конгломерат в Бели извор, а отзивите за него са извънредно положителни. Впрочем това е шестата машина на компанията, която заводът поръчва. " Самият факт, че имаме толкоз дългогодишно партньорство с една водеща промишленост в България, приказва добре и за двете компании ", споделя зам.-управителят на " Експрес Сервиз ".

" Разработката на локомотива и производството на прототипа ни лишиха над 10 години, само че не бяхме фокусирани само върху този план. Изчаквайки добър и сериозен вложител, в това време разработихме и наложихме на европейския пазар цяла гама акумулаторни локомотиви. Всичко това нямаше да бъде допустимо без високата подготовка и опит на екипа ни ", споделя Цветелин Колев.
От есента една от машините на " Експрес Сервиз " - маневреният локомотив ES1000 - ще маневрира влаковете стрела на френските държавни железници Четено Коментирано Препоръчвано 1 Пазар на труда 2 Компании 3 Технологии 1 Компании 2 Интервю 3 Банки и финанси 1 Компании 2 Пазар на труда 3 Интервю На маневри с трен стрела Фотограф: Експре Сервиз
И до момента в който най-новият им локомотив маневрира в циментовия цех, един от по-старите модели на " Експрес Сервиз " скоро ще се насочи към още по-престижна дестинация - депото на френските влакове стрела TGV в Лион.

" В края на годината ще доставим на SNCF (френските държавни железници) акумулаторен локомотив от вида ES1000, който ще маневрира модерните влакове TGV в депото им в Лион. Това ще бъде може би най-хубавата ни препоръка до момента поради клиента, който е прочут със своя консерватизъм. Почти е необикновено, че жп артикул от България е определен от една от най-старите и уважавани жп компании в света ", споделя Колев, съгласно който оценката на френските железници ще е отзив за успеваемостта, иновативността и качеството на работата на " Експрес Сервиз " пред сътрудниците им от цяла Европа.
Фотограф: Експре Сервиз
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР