През 2019 г. 20 деца са загинали в България, возейки

...
През 2019 г. 20 деца са загинали в България, возейки
Коментари Харесай

Как безопасно да возим децата в автомобил?


През 2019 година 20 деца са починали в България, возейки се в автомобил. Повече от 600 са ранени. През 2020 година починалите деца са 22 деца, а 883 са ранени при произшествия на пътя. А през предходната 2021 година година са починали 48 деца, ранените са 968.

Снимка: btvnovinite.bg


Никой не се качва в колата си с концепцията, че ще катастрофира. Инциденти обаче се случват, когато минимум чакаме, а най-застрашени са най-малките пасажери.

„ Ние сме това потомство, което всички помним по какъв начин сме пътували до морето спейки на задната седалка. Нямаме навика за колан. Ние до напълно скоро правихме всичко допустимо, с цел да излъжем системата и допустимо най-дълго да сме без колан. Слагаме си колана, с цел да не ни глобят. От там идва всичко съгласно мен. Хората не имат вяра и не схващат какъв брой е значимо да сме постоянно с колани и ние и децата ни “, показва Милена Захариева - съосновател на „ Деца на борда “.

В България и Европейския съюз законът споделя, че деца до 12 годишна възраст и 150 см височина би трябвало да се возят в столче. Те са разграничени на няколко типа съгласно възраста и килограмите на детето. И в случай че вас могат да ви глобят на пътя в случай че не сте закопчали детето си в столче, то в случай че се возите на такси, този закон не важи.

Снимка: btvnovinite.bg


Яна е майка на 6 месечно бебе, което се вози в кошница за новородени. Споделя, че не употребява таксита, тъй като се опасява.

Таксиметровите компании обаче нямат интерес към тази услуга. Запитвания за коли със столчета имат един път или два пъти в месеца.

„ За да можем да оборудваме огромен брой от колите си с детски столчета, е нужно да се ангажира огромен запас. Към момента не можем да отговорим изрично с изключение на по предварителна поръчка “, показва Илия Василев – изпълнителен шеф на таксиметрова компания.

Няма никакво значение на коя седалка ще монтирате столчето – предна, задна или в средата, с колани или система изофикс. При случай на пътя най-сигурният метод за возене на дребното дете е назад на придвижването най-малко до 2 годишна възраст или допустимо най-дълго. Винаги със затегнати колани и в никакъв случай с връхни облекла.

„ Най-важното е столчето да е уместно за растежа и тежестта на нашето дете и за неговата възраст, както и да е уместно за колата ни. Много постоянно родителите идват при нас с доста невисок бюджет, идват и споделят апелирам помогнете ни да намерим столче бюджетът ни е толкоз. И ние си даваме сметка, че те не са определили този бюджет на база изследване какви столчета има, а на база съпоставяне с количката или нещо друго – тогава 500 лева ти се коства като нещо скъпо “, изяснява Милена.

Често ние родителите сме способни да дадем пари за скъпа количка, облекла и играчки, само че забравяме, че единственото нещо, което действително би могло да избави животът на детето ни е столчето за кола.

Ако се колебаете от какво столче има потребност детето ви - пишете в страницата на „ Деца на борда “ -те ще ви съветват изцяло гратис.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР