През 2018 г. в Дирекция „Социално подпомагане“, отдел „Защита на

...
През 2018 г. в Дирекция „Социално подпомагане“, отдел „Защита на
Коментари Харесай

Взаимодействие на институции помага ефективно при насилие над деца

През 2018 година в Дирекция „ Социално подкрепяне “, отдел „ Защита на детето “ в област Русе са постъпили общо 49 сигнала за принуждение, само че след инспекция е открито, че 3 от сигналите не са доказани. За това, осведоми шефът на районната дирекция „ Социално подпомагане” Милена Влахова. 28 случая са установени в Русе, а 18 в Бяла. От доказаните общо 46 сигнала - 18 са свързани с физическо принуждение, 9- със полово, 5 – с психическо, 11 – с занемаряване. Извършители най-често са били родителите – 11 случая, от познат/съсед – 9, от друго дете – 7, от съжител – 3. По 28 случая е сезирана Районна прокуратура, формирани са били 15 досъдебни производства, като по 13 случая е заведено дело.
Пример за положителното взаимоотношение сред ангажираните институции е работата по случая на 8-годишно дете от Бяла, чийто родители са се разделили година след раждането му и са заживели в разнообразни обитаеми места. Детето е било отглеждано от майка си, само че няколко години по-късно бащата го е взел при себе си. Родителите не са завеждали иск за наставнически права, прехрана и регламентиране на режим за персонални контакти. Връзката с майката се е съхранила, посредством гостувания и телефонни контакти. Постъпил е вербален сигнал за детето от шефа на учебното заведение. Сигналът е бил обвързван с данни за възможни блудствени дейности над детето от бащата .
На извършената среща по Координационен механизъм за взаимоотношение при работа в случаи на деца, жертва или в риск от принуждение и за взаимоотношение при спешна намеса, с изключение на участниците от дирекция „ Социално подкрепяне “, община, районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи, са взели участие и представители на просветителната институция и снабдител на обществени услуги за деца и фамилии. Били са подхванати незабавни дейности за задържане на бащата, обзор на детето от правосъден доктор, контакти с майката и членове от разширеното семейство и последвало предаване на детето на майката. Сезирана е била Районна прокуратура. След сигнала в ОЗД е почнала работа по случая и е била подхваната мярка за протекция по реда на член 23 от Закона за протекция на детето – поддръжка в фамилна среда. То е било изслушано в профилирано помещение „ Синя стая “ в Русе. От думите му станало ясно, че актът на блудничество не е бил еднократен. В резултат на екипната работа с ангажирането на разнообразни институции, своевременната обмяна на информация и разпределение на професионалните задължения, майката е получила упражняването на родителските права във връзка с детето, а бащата-насилник - присъда за осъщественото действие.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР