През 2018-а година Европейската комисия проведе онлайн допитване, в което

...
През 2018-а година Европейската комисия проведе онлайн допитване, в което
Коментари Харесай

ЕС не може да реши по кое време ще живее - лятно или зимно

През 2018-а година Европейската комисия организира онлайн допитване, в което се включиха 4,6 милиона участници. Повечето желаеха промяната на времето да бъде прекъсната, напомня Дойче веле.
Между страните в Европейски Съюз обаче и до през днешния ден не е реализиран консенсус кое часово време да бъде въведено - лятното или зимното.
 Любопитни обстоятелства за промяната тутакси Любопитни обстоятелства за промяната тутакси
В неделя, 28 март 2021 година, превъртаме часовника с 1 час напред, с цел да преминем към лятно часово време. Това ще се случи в 03:00 час...
Няколко европейски страни към този момент са се отказали от промяната на времето. Исландия да вземем за пример за последно мести стрелките на часовника през 1968-а година. За страните в арктическите райони промяната на времето в действителност няма необикновен смисъл, защото в пика на лятото и зимата мъчно може да се приказва за денонощно. Беларус също не сменя времето от 2011-а година, а Русия - от 2014-а.
В Съединени американски щати следват свои лични правила. Лятното часово време там към този момент стартира, стрелките на часовника бяха преместени още на 14-и март. Така ще остане до седми ноември, т.е. лятното време ще завърши седмица по-късно от това в Европа.
Промяната крие опасности за здравето
Преминаването от зимно към лятно часово време лишава един час от съня ни. То се отразява освен на часовниците ни, само че и на нашия всекидневен темп и на здравето. След промяната от зимно към лятно часове време заран ще е мрачно по-дълго, а вечер ще е ярко до по-късно. При тези условия някои хора, изключително децата и по-възрастните, постоянно се оплакват от бодърствуване и загуба на вкус. Но има ли в действителност сходна връзка, пита в. " Франкфуртер Рундшау "? Проучване на института " Форса " демонстрира, че 24 % от над 1000 интервюирани са имали здравословни проблеми поради промяната на времето.
 Вижте по кое време прекосяваме към зимното часово време Вижте по кое време прекосяваме към зимното часово време
Тази нощ на 24-и против 25-и октомври (събота против неделя) се връщаме към астрономическото - зимното - часово време. Точно в 4.00 часа...
Най-често съобщаваните признаци са отмалялост и безсилие (85 процента). Това е последвано от проблеми със заспиването (70 на сто) и затруднена централизация (48 процента). Дванайсет на 100 от тези, които са имали здравословни проблеми поради промяната на времето, декларират, че са изпадали в депресивни положения.
Светлината - знак за организма
Едно от обясненията за тези резултати е в измененията в светлината. Хормонът на съня мелатонин играе доста значима роля, а неговото произвеждане се предизвиква от тъмнината. Ако вечер се стъмва по-късно, и равнището на мелатонин в кръвта се покачва по-късно. По същите аргументи за доста хора е по-трудно да се разсънят заран, когато по-дълго е мрачно.
Но какъв брой време е належащо на тялото, с цел да свикне със промяната на времето и променената светлина? Това е друго при всеки. Обикновено лишава ден-два. Но изключително при децата, юношите, по-възрастните и хората, страдащи от проблеми със съня - това може да отнеме до една седмица, написа " Шпигел ". Регулираният темп на съня е изключително значим за тези хора. Поради промяната на времето обаче те няма по какъв начин прецизно да се придържат към часовете за заспиване и пробуждане.
 Преминаването от лятно към зимно часово време ще засегне придвижването на 13 влака Преминаването от лятно към зимно часово време ще засегне придвижването на 13 влака
Предстоящата промяна на часовото време тази нощ ще наложи промени във времепътуването на 13 пътнически влака. При прекосяването от лятно...
Експертите поучават хората с сходни проблеми да прекарват повече време на пресен въздух, който форсира обмяната на веществата и може да помогне за по-лесното заспиване. Също по този начин е допустимо няколко дни по-рано да стартира подготовка за промяната на времето: да вземем за пример адаптирането посредством ставане с 10-15 минути по-рано в продължение на няколко сутрини преди стрелките на часовника да бъдат преместени.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР