През 2017 г. автомобилните компании продадоха 95 млн. леки коли

...
Коментари Харесай

Промяната в автосектора е само въпрос на време

През 2017 година автомобилните компании продадоха 95 млн. леки коли и други транспортни средства и по всичко изглеждаше, че кота 100 млн. е зад ъгъла. Три години по-късно секторът се върна покрай равнището от световната финансова рецесия след по-слабите 2018 и 2019 година и най-много след срутва през 2020 поради пандемията.

Новите технологии, смяната на желанията на потребителите и усилването на регулациите ще са измежду аргументите за преструктуриране на автомобилната промишленост през идващите години. На фона на огромните провокации дефицитът с доставката на чипове наподобява по-малко главоболие за фирмите и казусът евентуално ще бъде позволен в релативно къси периоди. Вина за дефицита имат и самите автопроизводители, които отхвърлиха поръчки през предходната година поради срутва в продажбите - неверно решение, тъй като мениджърите не бяха отчели, че потенциалът на производителите на чипове е стеснен, а в този момент те извършват предпочитано поръчки за софтуерните компании, които са едни от печелившите по време на пандемията.

Повечето огромни автопроизводители влязоха в корона рецесията в много по-добро финансово здраве спрямо последната световна финансова рецесия. Въпреки това се наложи да получат държавна поддръжка, както и други компании от най-тежко ударените браншове. Кризата през предходната година се отрази на финансовите резултати, а маржовете понижиха още преди пандемията и поради потребността от вложения в електрически транспортни средства, изключително в Европа, където задачите за нездравословните излъчвания се стягат.
Сложната верига на доставки
Прекъсванията на работа при започване на пандемията както за производителите на коли, по този начин и за обширната им екосистема от снабдители беше доста предизвикателство. Автомобилната промишленост сплотява някои от най-сложните в международен мащаб вериги на доставки в актуалната търговия. След сериозното земетресение и цунамито в Япония през 2011 година фирмите от бранша се научиха да диверсифицират доставчиците си. Експертите обаче означават, че не всички елементи могат да бъдат доставени от няколко производители. И дават за образец обемистите панели на вратите, които нормално се вършат покрай заводите за сглобяване на коли. Освен това доставчиците са с по-малки финансови благоприятни условия от автомобилните производители.

Големите производители на коли би трябвало да са наясно с финансовото здраве на своите локални и интернационалните снабдители. В противоположен случай предприятията могат да страдат от съществени проблеми, в това число увреждане на марката, спад на приходите и облагата, в случай че би трябвало да се търсят други качествени снабдители. А крайните клиенти, които би трябвало да чакат повече за доставките, могат да трансформират решението си за покупка.

Автомобилната промишленост към този момент стартира да се трансформира - най-големият катализатор за това е американската компания Tesla на Илън Мъск, която накара тромавите обичайни производители да погледнат по-смело в бъдещето пред угрозата да спрат да бъдат фактор в бранша. Въпреки че самостоятелните транспортни средства могат да се окажат най-хубавият тест на автомобилните компании и приспособимостта на техните снабдители, безпилотните коли към момента са мираж. Преходът към електрически транспортни средства е по-близкото предизвикателство и автокомпаниите ще би трябвало да станат гъвкави по пътя на смяната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР