През 2017 археолозите от екипа на проф. Николай Овчаров попадат

...
През 2017 археолозите от екипа на проф. Николай Овчаров попадат
Коментари Харесай

Уникално откритие на Перперикон: Напълно разкрит най-големият римски храм на водата (Нимфеум) в Родопите

През 2017 археолозите от екипа на проф. Николай Овчаров попадат в Южния квартал на неповторим изсечен в скалите контейнер за питейна вода. Той е сходен на грандиозната цистерна в Акропола на скалния град, събирала повече от половин милион литра вода. Тогава заради липса на средства изследванията не можаха да бъдат приключени, само че в този момент това става по време на огромния европейски план за консервация и реституция. Вече може твърдо да се каже, че не става дума единствено за голяма цистерна за вода, само че и за храм от римската ера, отдаден на водата (нимфеум). С размерите си това е най-голямото сходно паметно оборудване в Родопите.

Храмът се датира във II-III в. от новата епоха и демонстрира невероятните умения на античните строители. Намира на входа на Южния квартал, откъдето е минавал главният път за Перперикон, който е водел от града към минаващия по крайбрежието на Егейско море фамозен път Виа Егнация, водел от Рим към Константинопол.

От три страни грандиозната цистерна е издялана в скалите, а от север е бил построен солиден дувар от квадрови блокове. На лицевата страна е била завършена представителна чешма с бронзови чучури под формата на скотски глави, а евентуално е имало и шадраван. Над резервоара е съществувал втори етаж, където се е намирал същинският храм, в който са почитани водните божества – нимфите.

Всички тези елементи са се намирали в общ архитектурен комплекс с колонади и богата декорация от профилирани корнизи. Забележителна е комплицираната система от издълбани с необикновено точност канали в скалата. Отводняването е ставало посредством издялан с необикновено умеене на каменоделците основен отточен канал. Той е на две равнища, като е затрупан с плътни каменни плочи. Към него съществува цяла система от по-малки канали, преливници и водостоци.

В дълбока античност нимфеумите са били дребни светилища, отдадени на водните нимфи. Обикновено те били строени при извори или резервоари за питейна вода. В антична Гърция светилищата на нимфите се намирали в пещери измежду горички. В елинистическата ера на тези божества се посвещават дребни здания над самите водоизточници. Вече в римските градове постоянно нимфеумите стават същински солидни храмове над водните цистерни, в които се е събирала питейната вода за популацията.

Понякога те били богато украсени с колони и скулптури и се издигали на няколко етажа над резервоарите.
Именно от този вид е откритият на Перперикон храм на водата. Той е част от цяла серия паметни езически монументи от римския интервал, разкрити през последните години в Южния квартал на града. Сред тях са Храмът на Трикийския конник, Храмът на източния господ Митра, Храмът на виното, на предците и други

Археологическите изследвания от сезон-2023 не престават съвсем доникъде на септември и се чакат нови и значими изненади.

 

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР