През 2016 г. 50% от българските деца са влизали в

...
През 2016 г. 50% от българските деца са влизали в
Коментари Харесай

Всяко второ дете у нас първо се запознава с интернет, после с училището

През 2016 година 50% от българските деца са влизали в интернет още преди да тръгнат на учебно заведение - този факт бе обявен по време на научно-практическата конференция " Децата и медиите " , съпътстваща 17-тия Международен семинар на фондация " Азия- Европа ", която се организира в СУ " Св. Климент Охридски ".
 
" Всичко, което вършим, е с мисъл за нашите деца, за тяхното обучение, само че и за тяхната сигурност при използването и потреблението на актуалните осведомителни и информационни технологии ", съобщи ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков .
 

Целта на форума е да събере представители на научната общественост, Неправителствени организации бранша, политици и експерти , работещи в областите педагогика, обучение, право, логика на психиката, публицистика, връзки и високи технологии, които дружно да разпознават проблеми и да предложат решения , свързани с тематиката.
 

 
Сред тематиките на форума са: " Формиране и развиване на дигитално-медийната просветеност ", " Осигуряване на ефикасна правна отбрана на ползите на децата при актуалната медийна среда ", " Етични аспекти на казуса " Децата и медиите ", " Медийна нравственос и медиен бизнес " и други
 
 Thinkstock/Getty Images

" Обсъжданата тематика е изключително настояща, обвързвана е със актуалните връзки, с интернет, които са към този момент част от образователните стратегии . Но по-важното е подрастващите да се научат да употребяват безвреден интернет , обвързване на учителите и на обществото е да покажат на децата по какъв начин става това, да ги предпазят от дебнещите рискове, съобщи и изпълнителният шеф на фондация " Азия- Европа " Карстен Варнеке.
 
Най-сериозните наказания за медиите са планувани за нарушени права на децата , уточни представителят на Съвет за електронни медии, само че добави, че не е по-малка отговорността и на родителите . Въпросът е къде е тънката граница сред правото на информация, публичния интерес и нарушаването на правата на децата.
 

 
 Thinkstock/Getty Images

" Децата към този момент в интернет с един клик могат да стигнат до каквато желаят информация и би трябвало да се намерят тези нови механизми, които да предпазят децата от заплахите в мрежата , да ги защитим по този начин, че те да пораснат пълноценни жители ", съобщи представителят на Съвет за електронни медии.
 
От Съвета на децата предложиха да се преразгледа наличието на медиите, с цел да не доминират неприятните, а положителните, позитивните вести. Бе регистрирано също, че измежду аргументите за експанзията в учебно заведение са освен антипримерите, които медиите демонстрират, само че и разминаването сред просветителните стандарти и потребностите на децата.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР