Атака срещу един - атака срещу всички: Алиансът е готов

...
Атака срещу един - атака срещу всички: Алиансът е готов
Коментари Харесай

НАТО е в цифрова бойна готовност: Алиансът позволи „член 5“ да бъде задействан в отговор на мащабни кибератаки

Атака против един - офанзива против всички: Алиансът е подготвен за групова защита...

Емил Василев 20:29 | 03.06.2024 1 Сподели

Най-четени

IT НовиниЕмил Василев - 15:31 | 02.06.2024

Краят на една ера: Samsung приключва поддръжката на операционната система Tizen

ПрепоръчаноЕмил Василев - 11:51 | 31.05.2024

Американското разузнаване разкри елементарен метод за отбрана на смарт телефона ви от хакери

ТелефониДаниел Десподов - 17:34 | 02.06.2024

Най-добрите смарт телефони от позиция на съотношението цена/производителност съгласно AnTuTu

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

На форума „ Диалог Шангри-Ла “, извършен в Сингапур ръководителят на Военния комитет на НАТО военачалник Роб Бауер съобщи, че страните от алианса са се договорили да задейтват член 5-и на Вашингтонския контракт за групова защита при положение на огромни хакерски атаки против тях.

„ В НАТО постигнахме единодушие със съдружниците, че по принцип една хакерска атака може да бъде причина за задействане на член 5. “

заяви ръководителят на Военния комитет на НАТО

Какво гласи член 5 Вашингтонския контракт на НАТО

Член 5 от Вашингтонския контракт се занимава с груповата защита на страните от НАТО, при който нахлуване против един член на алианса се смята за нахлуване против всички страни членки.

Според Бауер, използването на ограничения за групова защита би изисквало идентифициране на директните уредници на хакерската атака, а освен на местоположението на участващите сървъри. Необходимо е също по този начин да се оцени мащабът на офанзивата и степента на нейното разрушително влияние върху сериозната инфраструктура.

„ Ако това значи, че сериозните услуги на нашите общества са компрометирани по подобен метод, че обществата не могат да действат, тогава сме покрай момента, в който можем да реагираме по метод, който се приближава до отговора на физическа офанзива. “

обясни военачалник Бауер

На 25 май генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предизвести, че Северноатлантическият алианс може да се позове на наредбите на Договора за групова самозащита в отговор на широкомащабни хакерски атаки, а дейностите на НАТО няма да се лимитират до цифровата сфера.

„ Ако офанзивите са масирани, тогава можем да се позовем на член 5 и да реагираме освен в киберпространството, само че и в други области, с цел да защитим съдружниците си от НАТО. “

заяви Столтенберг в изявление с издание The Economist

The Economist отбелязва, че предизвестието на Йенс Столтенберг визира и Русия.

В началото на май Европейски Съюз и НАТО разгласиха изказвания, в които осъдиха хакерските атаки, за които се твърди, че са осъществени от съветската хакерска формация APT28. В изказването се споделя, че офанзивите са били ориентирани против чешките управляващи и Социалдемократическата партия на Германия (SPD). В същия ден немското външно министерство привика съветския дипломат по отношение на хакерската офанзива, която съгласно немското дипломатическо ведомство е осъществена от съветски хакери през 2023 година. Ръководителката на немското външно министерство Аналена Бербок изясни, че става въпрос за хакване на имейл сметки на депутати от SPD.

В началото на април чешкият министър на превоза Мартин Купка съобщи, че управляващите в страната подозират Русия в „ хиляди опити за намаляване на транспортната система “ посредством хакерски атаки. Според него хакерската акция включва офанзиви против системите за сигнализация и мрежата на железопътния транспортьор Ceske drahy, които са почнали след експлоадирането на военните дейности в Украйна.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР