През 2015 г. на бял свят се появи филмовата продукция

...
През 2015 г. на бял свят се появи филмовата продукция
Коментари Харесай

Възможно ли е наистина да се отглеждат картофи на Марс?

През 2015 година на бял свят се появи филмовата продукция " Марсианецът " на режисьора Ридли Скот. Главната роля бе поверена на надарения Мат Деймън, чийто воин съумя да оцелее в продължение на 4 години, отглеждайки картофи на Марс. Филмът предизвика остра дискусия и хората за следващ път се запитаха допустимо ли е в действителност някой ден да се изселим на Червената планета и да отглеждаме храната си там.  

Това се запитаха и мнозина учени и откриватели, за които въпросът за колонизиране на четвъртата планета от Слънчевата система от години е на дневен ред. Така – напълно естествено, се стигна до създаването на план, целящ да откри допустимо ли е развъждането на картофи на Марс или не. В основата му стоят учени от Международния център по картофите (CIP) и НАСА. Проучването недвусмислено е озаглавено точно по този начин – Картофи на Марс.

Експериментът е извършен в столицата на Перу - Лима. За него е употребена почва от региона на Пампас да ла Хоя, част от пустинята Атакама. Тя доста прилича по качества тази на повърхността на Марс. Екипът от учени създава специфични херметически затворени контейнери, с вграден спътник – КюбСат (KubeSat). В тях  оптимално тъкмо е пресъздадена ситуацията на Червената планета. В това число температурата, атмосферните условия, радиацията, гравитацията и други Контейнерите са снабдени със специфични помпи и маркучи за поливане, LED осветяване и терморегулатори, посредством които  се симулират и марсианските температурните цикли.  
”Ако културите могат да понесат рисковите условия, на които ние сме ги изложи в нашия КюбСат, те имат добър късмет да порастват на Марс ”, твърди Хулио Валдивия-Силва, един от откривателите в плана. Той споделя още, че крайната цел на осъществяваните изследвания е да се откри кои сортове картофи имат максимален късмет да оцелеят при рисковите условия и какви са
минималните нужни условия, с цел да се случи това.

В хода на изследването излиза наяве, че картофите в действителност съумяват да оцеляват измежду препоръчаните им тежки условия и да се развиват в тях. Но учените споделят, че въпреки всичко това не е стопроцентова гаранция, че същото ще се случи и с посадените картофи на Марс. Причината е, че, въпреки и изцяло лишена от хранителни субстанции, в употребяваната пустинна почва е допустимо да са се запазили някакви микроби, които да са подкрепили процеса на напредък.
Направен е и опит вместо семена да бъдат засадени елементи от към този момент пораснали картофи, съвсем като във кино лентата на Ридли Скот. Но проблем при този способ би било самото превозване на картофите при дългия полет в Космоса. Възможните разновидности за предпазване са два. Термостабилизация (загряване при високо налягане) и облъчване с радиация. Но и при двата настъпват промени на клетъчно равнище в картофите и това попречва значително по-нататъшното им развиване.
И въпреки всичко едно е ясно. Не може да се отхвърли изрично опцията за развъждане на картофи на втората (след Меркурий) най-малка планета в Слънчевата система. А за какво не и на други типове растения, плодове и зеленчуци? Положителните резултати от опита вдъхват огромни очаквания на готвещите се за първия полето до Марс хора. Надежди, че ще могат да отглеждат собственоръчно храната си, когато стигнат там. А първата експедиция би трябвало да доближи Червената планета най-късно през 2033 година – каквито са наредбите на Конгреса на Съединени американски щати.
Но с изключение на с очакванията, че развъждането на картофи на Марс е в действителност допустимо, този план е значим и в още едно направление. Той удостоверява, че тези растения могат да се развиват в извънредно тежки и неподходящи условия тук – на Земята. Имайки поради промените в климата в последните десетилетия и последствията от световното стопляне, тази констатация по никакъв начин не е без значение за живота и евентуално оцеляването на човечеството в едно по-далечно бъдеще.
„ Резултатите демонстрират, че нашите старания за размножаване на сортове с висок капацитет за усилване на продоволствената сигурност в региони, които са наранени или ще бъдат наранени от изменението на климата, работят " - споделя Уолтър Аморос, член на CIP.
Преди време учени откриха, че реките на Марс са били по-дълбоки и по-широки от тези на Земята. И в случай че поговорката, че където е текло, отново ще тече, се окаже вярна, се питаме какво ли може да се случи?! Какви ли още изненади ни чакат на Марс, както и във всяка друга позната или непозната точка в галактическото пространство…



Още публикации от Екатерина Ангелова, прочетете тук
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР