Представете си, че гледате телевизия. Изведнъж ухото ви започва да

...
Представете си, че гледате телевизия. Изведнъж ухото ви започва да
Коментари Харесай

Какво представлява ушната кал?

Представете си, че гледате телевизия. Изведнъж ухото ви стартира да ви сърби. Вкарвате дребния си пръст в него и се почесвате. Изваждате го и съзирате дребната кафеникаво топче на върха на пръста си.

Това е ушна тиня. И тя тормози хората от епохи. Археолози са се натъквали на разнообразни принадлежности за отстраняването ѝ, основани преди хиляди години от античните римляни и даже от викингите. Но в случай че можехте да щракнете с пръсти и да си пожелаете да премахнете цялата ушна тиня на света, това може би няма да е толкоз хубаво, колкото евентуално си представяте.

Ушният канал е затрупан с кожни кафези, както и с разнообразни жлези, които отделят най-разнообразни субстанции. Ушната тиня се образува в ушния канал и съставлява примес от кожни кафези, пот и мастни масла. Тези субстанции се смесват и образуват дребни, а от време на време и много огромни купчинки златистокафява наслойка.

Ушната тиня на всеки е неповторима. При някои е по-пастообразна, при други е суха, а при трети е жълта, кафява или черна. Учените са разкрили ген, който наподобява дефинира какъв брой влажна или суха е тя. Така че, в случай че ушната ви тиня е доста гъста и миризлива, това е още едно нещо, за което можете да обвините родителите си.

Въпреки че на пръв взор наподобява досадна, ушната тиня в действителност извършва някои значими функции. Тя оказва помощ за поддържането на здрава и влажна кожа в ухото и съгласно лекарите може да защищава ушния канал от инфекции. Ако на света нямаше ушна тиня, ушите ви щяха да са сухи и да ви сърбят. Вероятно щяхте да ги чешете непрекъснато и да получавате по-често инфекции на ушния канал.

Но може би си мислите, точно ушната тиня провокира сърбежите в ушите или даже ви пречи да чувате, когато ви викат от прилежащата стая. Ако това фактически е по този начин, не е ли по-добре да я махнете оттова?

Много хора се изкушават да натикан нещо в ушите си, с цел да се опитат да изкарат восъка и да почешат ухото. Проблемът е, че въпреки и да изваждате дребна част от него, евентуално натиквате във вътрешността доста повече, в сравнение с си мислите. Така рано или късно ушният ви канал ще се изпълни и даже препълни с восъчни вещества.

Какъв е най-хубавият метод да премахнете ушната тиня?

Вярвате или не, само че ушният канал изтласква ушната тиня от ухото ви по натурален метод. Когато кожата пораства, тя образува естествена транспортна лента за тази субстанция. Като цяло тя би трябвало постепенно да се придвижва към външната страна на ушния канал и просто да пада, когато тичате или се къпете. Когато дъвчете, придвижването на челюстта също оказва помощ на восъка да излезе от ухото ви. Макар и дълъг, процесът е натурален.

Някои хора неправилно считат, че в случай че възпламенят свещ до ухото си, ще основат вакуум, който ще изсмуче восъка от ухото. Изследванията демонстрират, че това в действителност не работи, тъй че, апелирам, не палете огън до главата си.

Понякога разнообразни типове капки за уши могат да омекотят восъка и да му оказват помощ да излезе сам. Съществуват и елементарни артикули като минерално масло, които също могат да свършат работа. Ако ухото ви се изпълни прекомерно доста с восък, може да се наложи да посетите доктор, с цел да го почисти деликатно. Не опитвайте това вкъщи!

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР