През 2014 близките до Иран милиции, борещи се срещу ИД,

...
През 2014 близките до Иран милиции, борещи се срещу ИД,
Коментари Харесай

Там, където всеки десети е зависим от кристал мет


През 2014 околните до Иран милиции, борещи се против ИД, консумирали кристал мет, с цел да остават дълго будни, да не усещат апетит и боязън. Така стартира възходът на дрогата в Ирак - всеки десети там е подвластен от кристал мет.

Всичко това просто смазвало душeвността на 22-годишния иракчанин. Той споделил своите паники с един другар, който му предложил да опита кристал мет и даже му набавил опиата. " Ефектът беше натоварен, за малко време бях напряко благополучен ", споделя той.

" Но нито един от моите проблеми не беше решен. Тъкмо противоположното: станаха доста по-големи от преди. " Веднага след първата консумация на дрогата Хусеин станал подвластен от нея, не можел да се концентрира, държал се нападателно, проявявал принуждение, прекъснал следването в университета, животът му просто бил унищожен.
Редакцията предлага
40 евро за 1 грам

В Ирак в това време има милиони случаи като този на Хусеин. Град Басра се счита за център на наркоманиите. Въпреки благосъстоянието на нефт, метрополията в Южен Ирак непрекъснато запада. Бедността и безработицата са високи, въздухът и питейната вода - нечисти. Администрацията е неефективна и корумпирана, а приходите от петрола потъват в нечии частни джобове. Единствено търговията с опиати процъфтява, в това число и заради това, че границата към Иран е близко и е прекомерно пропусклива. В прилежащата страна всеобщо и в големи количества се създават синтетични дроги, които се изнасят и в чужбина.

Кристал мет не е на ниска цена опиат. Един грам коства към 40 евро. В обращение има обаче по-евтини дроги с примеси, които оказват и съществени неподходящи резултати. Всяка седмица полицията в Басра задържа по 50-60 души за незаконна търговия и приложимост на опиати. В множеството случаи става дума за кристал мет.

" Продаваше се на всички места и в огромни количества ", споделя Хусеин. " Добри " другари го окуражавали да взима от ден на ден, до момента в който тялото му в един миг отказало да действа.

Центровете за рехабилитация в Ирак са претъпкани с наркозависими, множеството от тях са сред 18 и 30 години. Сред тях има и възпитаници.

Енас Карим почувствала тази наклонност и в учебното заведение, в което преподава. Учителката по биология първоначално се учудвала, че някои възпитаници имат мътни очи и почернели зъби, че не могат да се концентрират и бързо изпадат в експанзия. В един миг схванала, че децата са станали подвластни от кристал мет.

Учителката е основала Facebook страница, с цел да обръща внимание на казуса, който в Басра, а и в цялата страна, нормално се премълчава. Много от подвластните, техни другари и родственици по-късно се свързали с нея. Така Карим се убедила, че зависимостта е придобила големи измерения. " Вината за всичко това е на държавното управление, тъй като то не води съвсем никаква разяснителна активност ", споделя учителката, която се ангажира в филантропичната организация " Ирак без опиати ", с цел да предизвестява за заплахите и да оказва помощ на засегнатите.

Всичко стартира през 2014

Всичко почнало с това, че околните до Иран милиции, борещи се против т.нар " Ислямска страна ", през 2014-та консумирали кристал мет, с цел да остават будни по-дълго, да не усещат апетит и боязън по време на сраженията. Кристал мет се славеше като " опиата на борците за независимост ". Така стартира и възходът на дрогата в Ирак - и до през днешния ден кристал мет се внася в страната от милициите, а държавното управление въобще не се оправя с казуса.

Следователите допускат, че всеки десети иракчанин в това време е изпаднал според от този опиат. Само от януари до септември са били иззети 19 милиона хапчета от тази дрога. Проблемът се трансформира в най-голямото предизвикателство за тази страна, разтърсвана от рецесии, се споделя в отчет на Организация на обединените нации. Експертите допускат, че казусът ще нанесе тежък удар и на стопанската система на страната. Възниква обаян кръг, тъй като тези, които останат без работа, биха могли да станат бъдещите потребители на опиати.

Хусеин се е убедил в разрушителната мощ на кристал мет. Постоянно правил опити да спре опиата, само че те били несполучливи. След лекуване в Център за рехабилитация той към този момент не употребява дрогата, само че към момента е душевен подвластен от нея. " Организмът ми от дълго време е привикнал с дрогата ", споделя той.

***
Вижте и това видео от нашия списък:
Германската лаборатория за наркотици
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР