През 1998 година се появи първото поколение на Ford Focus,

...
През 1998 година се появи първото поколение на Ford Focus,
Коментари Харесай

Новият Ford Focus задава тенденциите в класа на Golf

През 1998 година се появи първото потомство на Ford Focus, който наследи Escort. От момента на дебюта му, от Focus са продадени над 16 милиона автомобила, което е повече даже от именития Ford T. Точно 20 години по-късно Ford показа четвъртото издание на своя бестселър, който се счита за един от най-успешните модерни модели на марката. Новият Ford Focus е основан на безусловно нова платформа, има нов дизайн, нови мотори и скоростни кутии, както и най-новите електронни системи за сигурност, сигурност и помощ на лидера. В България пазарната премиера на новия Ford Focus се състоя преди месец, а първият тест-драйв беше напълно скоро. Зад кормилото на новия Focus стана ясно, че сега Focus е един от най-хубавите коли в сегмента си и има всички качества да продължи пазарния триумф на своите прародители.

Решаващ за триумфа на Ford Focus постоянно е бил неговият външен тип. Всяко едно от трите генерации до момента изглеждаше съвременно и стилно на фона на съперниците си. Четвъртото издание не прави изключение и наподобява ужасно. На живо е даже още по-привлекателен, в сравнение с фотосите. За следващ път дизайнерите на Ford са съумели да основат един съвременен, повсеместен и съразмерен облик, в който милиони хора по света ще се влюбят. В новия Ford Focus стойките на покрива са по-силно наклонени, а линията на прозореца към този момент е извита. Широката решетка наподобява като усмивка, а стреловидните фарове към този момент могат да бъдат LED. Капакът на багажника е затрупан със спойлер, а продълговатите светлини акцентират широчината на задната част. Както и преди, Ford Focus се предлага като хечбек с 5 порти, седан и комби. Освен базовия вид Trend и добре оборудвания Titanium, можете да изберете спортния пакет ST Line и първокласната версия Vignale. Към гамата е прибавен и вид Active, който наподобява на кросоувър с нараснал луфт с 30 мм и защитни детайли.

Оформлението на салона на новия Ford Focus е познато от новата Fiesta, като кормилото е доста комфортен за ръководство. В интериора доста са усъвършенствани материалите, като множеството употребявани пластмаси са гумирани и оставят прелестно чувство при досег. Където е належащо са сложени меки материи, в това число и на мястото, където коляното допира централния тунел. Най-важните данните към този момент могат да се прожектират върху предното стъкло посредством Head-Up екран. В горната част на централния панел е подложен 8,0-инчов сензорен екран на мултимедийната система SYNC 3. Видимостта от позицията на лидера е добра, като предните колони съвсем не пречат на обзора. Големите огледала са оборудвани със датчици за слепите зони.

Новият Ford Focus е станал по-дълъг и по-широк, само че по-нисък. Дължината на хечбека е повишена до 4,38 метра, а междуосието доближава 2,70 метра. По-големите външни размери и удълженото междуосие са довели до увеличение на пространството в салона. Предните седалки са доста комфортни, а солидните странични опори придържат чудесно тялото на лидера в завоите. На втория ред седалки към този момент има задоволително място за краката и над главите на пасажерите, както и повече пространство на равнището на рамената. Обемът на багажника на хечбека се е нараснал до 375 литра, като в този клас никой не предлага доста повече. Ако е належащо, потенциалът на товарното пространство може да се усили до 1354 литра посредством прегъване на облегалките на задните седалки, при което се образува съвсем еднакъв под и се събират огромни товари.

Новият Focus е получил съвсем всички технологии, които сега са налични в моделите на Ford. В новия модел дебютират някои системи, които се освен нови за марката, само че и за сегмента като цяло. Списъкът с варианти за Ford Focus е съществено уголемен и в този момент включва безжично зареждане за смарт телефон, Wi-Fi и аудиосистема с 675 вата. Капакът на багажника на хечбека и комбито може да бъде с електрическо задвижване с отваряне при досег. Новият Focus е оборудван с адаптивен круиз надзор с автопилот за тапи, система за интензивно задържане в лентата, адаптивни фарове, автопилот за паркиране, Head-Up екран и даже система, която оказва помощ да се избегне конфликт със спрял или внезапно намаляващ автомобил, като може да го заобиколи, в случай че тази маневра е безвредна за другите участници в придвижването.

Четвъртото потомство на Ford Focus се предлага с нови мотори с турбокомпресор, които дават отговор на стандартите Евро 6. Бензиновите са 3-цилиндрови турбомотори EcoBoost с размер от 1,0 литър и мощ 100 и 125 к.с., както и с размер 1,5 литра с мощ 150 и 182 к.с. В гамата има и два турбодизелови елемента с размер 1,5 литра и мощ 95 и 120 к.с., както и един 2,0-литров турбодизел със 150 к.с. Стандартно моторите се комбинират с 6-степенна механична скоростна кутия, а като алтернатива се предлага новата 8-степенна автоматизирана трансмисия. На първия тест-драйв съумях да тествам може би най-разумният избор за задвижване, а точно Focus с 1,0-литров бензинов мотор EcoBoost и 125 конски сили, комбиниран с 6-степенна механична скоростна кутия. Двигателят е необикновено радушен и еластичен, и работи съвършено. Тягата е задоволителна даже при стръмни планински изкачвания. При това моторът работи безшумно до 3500-4000 об/мин и едвам по-късно в салона се чува неговия плач.

За първи път при новия Focus са налични адаптивни амортисьори и технология за смяна на настройките на шасито. Подобрени са и спирачките. Новата платформа C2, която е в основата на Focus, предлага опцията за потребление на два типа задно окачване – торсионна греда или многораменно окачване. Благодарение на тези характерности, новият Focus се кара толкоз вълнуващо, колкото и Fiesta ST, и несъмнено знае по какъв начин да достави наслаждение на лидера. На планинските серпантини Focus разказва тъкмо траекторията на завоите, без да дава признаци на недозавиване. Воланът е компактен и радушен, изпълнен с тежест в режим Sport, в случай че имате потребност от подобен. Ако не е належащо, изберете Normal или Eco, за спестовност на гориво.

Новият Ford Focus има всички качества да задава трендовете в класа на Volkswagen Golf. В момента той превъзхожда главните си съперници, измежду които са Opel Astra, KIA Ceed и Renault Megane. Освен това Focus е един от най-хубавите фамилни представители на сегмента. Той се грижи за комфорта и сигурността на пасажерите, няма вдървеност или несъответствуващ кич. Привлекателният външен тип, качественият салон, богато съоръжение, ръководството и пътното държание доставят същинско наслаждение. Цените на новия Ford Focus у нас стартира от 33 500 лв., а за коли на склад за клиентите има ценово преимущество в размер на 2300 лв..

Размери
Дължина, мм: 4378
Широчина, мм: 1825
Височина, мм: 1452
Междуосие, мм: 2700
Собствено тегло, кг: 1247
Вместимост на резервоара, л: 52
Двигател
Тип: 3-цилиндров редови с турбокомпресор
Работен размер, куб. см: 998
Максимална мощ, к.с. при об/мин: 125/6000
Максимален въртящ миг, Нм при об/мин: 170/1400-4500
Скоростна кутия: 6-степенна механична
Динамика
Максимална скорост, км/ч: 200
Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 10,0
Среден разход, л/100 км: 4,8
Вредни излъчвания СО2, г/км: 108
Цена на тествания модел, лв. с Данък добавена стойност: 35 400 лв.
 
КОНКУРЕНТЪТ

Размери
Дължина, мм: 4370
Широчина, мм: 1809
Височина, мм: 1485
Междуосие, мм: 2662
Собствено тегло, кг: 1278
Вместимост на резервоара, л: 48
Двигател
Тип: 4-цилиндров редови с турбокомпресор
Работен размер, куб. см: 1399
Максимална мощ, к.с. при об/мин: 125/4000-5600
Максимален въртящ миг, Нм при об/мин: 230/2000-3500
Скоростна кутия: 6-степенна механична
Динамика
Максимална скорост, км/ч: 205
Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 9,5
Среден разход, л/100 км: 5,4
Вредни излъчвания СО2, г/км: 125
Базова цена на тествания модел, лв. с Данък добавена стойност: 33 215
 
Автор : Денислав Стоянов
Фотография : Ford
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР