През 1990 г. Валентин Вълев основава своята строителна компания Експрес

...
През 1990 г. Валентин Вълев основава своята строителна компания Експрес
Коментари Харесай

Семеен бизнес с басейн до морето

През 1990 година Валентин Вълев основава своята строителна компания " Експрес гаранцион ", която и до през днешния ден е измежду огромните в района на Варна. Четири години след първата се появява и профилираната за създаване на басейни и водни атракциони " Акватек " с представителства из страната. От началото на новия век към фамилния бизнес се причисляват последователно четири хотела с общо над 720 пространства. През 1990 година Валентин Вълев основава своята строителна компания " Експрес гаранцион ", която и до през днешния ден е измежду огромните в района на Варна. Четири години след първата се появява и профилираната за създаване на басейни и водни атракциони " Акватек " с представителства из страната. От началото на новия век към фамилния бизнес се причисляват последователно четири хотела с общо над 720 пространства.
В началото на 90-те години на ХХ век в България не е елементарно да се стартира личен бизнес заради неналичието на начален капитал и съмнение в частните компании. Въпреки това Валентин Вълев основава строителната " Експрес гаранцион ", която към този момент над 32 години е фактор на пазара във Варна. Малко по-късно се появява концепцията за профилирана в построяването на басейни компания, която през годините има над 3000 обекта в цялата страна, само че и в редица прилежащи страни като Румъния и Гърция, че даже и в далечните Обединени арабски емирства. После последователно към фамилните бизнеси се причисляват общо четири хотела с леглова база за повече от 1760 души във Варна, Бургас, Слънчев бряг и село Топола сред Балчик и Каварна. След като Вълев-старши е построил същинска империя от бизнеси, двамата му синове се включват интензивно в тях, като Димитър е шеф на " Акватек " от 2011 година, а по-малкият Добромир поема Topola Skies, който е най-големият от ваканционните обекти на фамилията. Плановете на Вълеви е в бъдеще двамата млади да поемат напълно фамилните бизнеси, за което се приготвят благодарение на на интернационалната организация The European Family Business (EFB).
Всичко стартира от строителството
" Експрес гаранцион " е първото от фамилните сдружения и е учредено през май 1990 година от Валентин Вълев. Допреди това в продължение на шест години той е чиновник на Строителни войски, а образованието си получава във Висшето военно строително учебно заведение (ВСУ) " Любен Каравелов " в София с профил " Промишлено и гражданско строителство ". Заедно с образованието си във варненски строителен колеж преди този момент общо девет години е учил строителство и дружно с професионалния си опит взема решение да направи своя строителна компания.
Реклама
В началото е мъчно. " Нямаше никакво доверие на частния бизнес, а и самите частници нямаха доста пари, с цел да разпореждат поръчки на останалите частни компании ", си спомня Вълев. Друг проблем е, че като инженер по организация на строителството няма опит в ръководството на компания, финансите ѝ и рекламата. Всичко учи самичък в процеса на работа.

Сред първите обекти на строителната компания са навеси за плява, площадки за зърно за аграрни кооперации и ферми, към които по-големите държавни строителни предприятия не са проявявали огромен интерес. Така компанията на Вълев печели няколко поръчки, за които получава и предплатени заплащания по 20-30%, с които суми съумява да започва.

След завършването на първите няколко обекта и натрупването на капитал през 1991-1992 година " Експрес гаранцион " стартира да взе участие и в по-големи поръчки, където е конкуренция на огромните държавни предприятия поради ниската цена, която предлага. Може да си го разреши, защото за разлика от държавните колоси, във компанията на Вълев немалка част от работата се прави от него самия, а по този начин икономисва от разноски за личен състав. С годините се постанова на пазара в района и към този момент над 32 години прави активност, като построява публични, жилищни, търговски, инфраструктурни, спортни и промишлени обекти.
Реклама
Сред огромните планове, построени от " Експрес гаранцион ", са аквапарковете в курортите Слънчев бряг, Златни пясъци и Албена (в съдействие с " Акватек ", друга от фамилните компании на Вълеви - бел. ред.), двата лични хотела " Аква " във Варна и Бургас, също, личната бизнес и комерсиална постройка Aqua Center във Варна. В момента върху терен 18 дка сред варненския квартал " Виница " и курортен комплекс Св. св. Константин и Елена компанията построява жилищен комплекс с 340 жилището с обща разгъната застроена повърхност (РЗП) 34 хиляди кв.м. Строителството е почнало през декември 2021 година, като е планувано да завърши през юни 2024 година, само че упованията и очакванията на Валентин Вълев са да е подготвен още до края на тази година. До момента към 70% от комплекса е продаден, като настоящите цени на квадратен метър са 1100 - 1200 евро, а първоначално са били 800. По думите на Вълев " това е най-мащабният ни план ".

Освен личните обекти " Експрес гаранцион " взе участие и печели публични поръчки. Според АПИС през годините от 2007 година насам компанията е спечелила и изпълнила 23 поръчки на обща стойност над 20.5 млн. лева Според оповестените доходи на компанията за 2021 година са 9.98 млн. лева и облага 150 хиляди лева, а чиновниците ѝ по данни до февруари 2023 година са към 270.
Хотелски комплекс Wave Resort сред Поморие и Ахелой. Направи ми басейн
За клиент, на който " Експрес гаранцион " би трябвало да построи къща с басейн, Валентин Вълев отпътува за Германия, където подписва контракт за съдействие с локална компания за басейни. Те дават материалите, а в България се инсталират. Така през 1994 година е основана " Акватек ", другият главен бизнес на фамилията от Варна. Бързо по-късно се оказва, че немските артикули са прекомерно скъпи за локалния пазар и компанията се ориентира към такива от производители от Испания, Турция, Швеция, Италия, Белгия, Естония, Нидерландия и Словакия. " В началото правехме дребни сглобяеми басейни, тъй като това беше най-лесно и най-бързо се правеше, а и такова беше търсенето по това време ", си спомня Вълев.

С годините " Акватек " се развива редом със строителната компания, а в значително обекти двете работят взаимно. Така през 2003 година са издигнати първите аквапаркове в страната - Aquapolis в Златни пясъци и Action Aquapark в Слънчев бряг. Впоследствие са издигнати в Албена, Бяла, личният към ваканционен комплекс Topola Skies и този към. Освен огромните аквапаркове за съществуването си към този момент 29 години " Акватек " е построила над 3000 водни уреди и спа центрове. В това число влизат девет олимпийски и 25 полуолимпийски басейна.
" Акватек " предлага друго съоръжение за басейни и СПА центрове за хотели, аквапаркове и частни домове. Фотограф: Надежда Чипева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР