През 1989 г. NASA проведе прословутото си изследване Чист въздух“

...
През 1989 г. NASA проведе прословутото си изследване Чист въздух“
Коментари Харесай

Съжаляваме, но растенията не подобряват въздуха у дома или в офиса

През 1989 година NASA организира прословутото си проучване „ Чист въздух “ (Clean Air Study), с цел да ревизира дали най-често срещаните домашни растения могат да пречистят въздуха в затворените пространства, като всмукват въглеродния диоксид и отделят О2. Оказа се, че могат. И макар че действително видяно саксийните растения в действителност гълтам нездравословните отрови от въздуха, ново проучване демонстрира, че тази тяхна дарба е много надценена и застава на пътя на едно надалеч по-ефективно и просто решение.

Изследователите откриват, че естествената вентилация на затворените пространства разрежда концентрацията на евентуално нездравословните замърсители във въздуха доста по-бързо от едно саксийно растение.

Виж още: Уникалните растения на България

„ Най-добрият метод да създадете здравословна среда вкъщи, е като намалите излъчванията във затвореното пространство, вентилирате добре (особено когато готвите) и употребявате дестилация за избрани замърсители (например фини прахови частици) “, написа създателят на изследването Майкъл Уоринг от Университета Дрексъл.

Проблемът на изследването на NASA, както и на други проучвания от този вид, е, че техните опити са били извършени в добре запечатани лабораторни пространства, които не пресъздават съответно другите фактори, които въздействат на естествените затворени пространства.

“Това е първият последователен обзор на литературата, отдадена на премахването на летливите органични съединения (ЛОС) чрез саксийните растения “ в лабораторни условия, добавя Уаринг.

За да доближи до това умозаключение екипът на Уоринг е прегледал систематично една дузина проучвания, свързани с отстраняването на ЛОС. Данните от тях са употребявани за основаването на нова мерна единица, наречена Степен на снабдяване на чист въздух (СДЧВ). На базата на нея пресмятат способността на растенията да отстраняват ЛОС и я съпоставят с други способи на вентилация (и естествени, и механични).

„ В един дребен офис би трябвало да има от 100 до 1000 саксии, с цел да можете да прочистите въздуха по същия метод, по който ще го направи и вентилацията при 1 въздушна смяна на час, което е типична стойност “, добавя Уоринг.

Замърсителите в затворените пространства могат да се разделят най-общо на три категории – първата е ЛОС – газообразни молекули, получени от източници като потребителски артикули (копирни машини и принтери), почистващи консумативи, строителни материали и така нататък Те витаят в самия въздух.

Втората категория е полу-ЛОС – да вземем за пример пестициди, забавалители на горенето и пластификатори.

Не на последно място са фините прахови частици, които могат да бъдат твърди или течни. Те се реят във въздуха и се асоциират с астма, алергични реакции, кожни дразнения и така нататък

Просто вентилирайте дома си добре, безапелационен е Уоринг. Това е най-хубавият метод да поддържате въздуха чист и здравословен.

Разбира се, не бързайте да отписвате саксийните растения. Въпреки че съгласно Уоринг не пречистват въздуха толкоз дейно, те имат редица други плюсове, множеството от които са психически.

Източник: Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР