През 1950 г. млад любител херпетолог и ловец на змии

...
През 1950 г. млад любител херпетолог и ловец на змии
Коментари Харесай

Младеж жертва живота си за създаването на противоотрова

През 1950 година млад фен херпетолог и ловджия на змии се пробва да улови жив образец от една от най-смъртоносните змии в света, с цел да бъде употребявано влечугото в проучванията за създаване на противоотрова.
Кевин Бъдън, макар младата си възраст, бил умел ловджия на змии. Местните вестници му посвещавали доста публикации, той хванал 59 змии за една година, а бил ухапан „ единствено пет пъти “, при което се налагало незабавно лекуване. 
Той е на 20 години, когато със собствен сътрудник отиват в Куинсланд, с цел да ловят тайпан – бърза, мощно отровна и смъртоносна змия, за които към оня миг няма противоотрова. Бъдън съумява да улови 1,8-метров тайпан. Но когато поставя змията в торба, тя се изплъзва и съумява да го ухапе за палеца. 
Запазвайки самообладание, той съумява да грабне змията с другата си ръка и да я пъхва в торбата. Със смъртоносния товар стига до път, където съумява на автостоп да спре минаващ камион. Бъдън има незабавна потребност от здравна помощ и е отведен в болница, само че моли водача на камиона да занесе змията – единственият жив образец, уловен до момента – на откривателите, разработващи антиотровата.
Уловеният образец е изпратен в Мелбърн. Учените съумяват да основат противоотрова през 1955 г.  „ За страдание 20-годишният мъж, който хвана тази змия, воден от задачите на проучването, беше ухапан от нея “. Това декларира в наши дни Брайън Фрай, веномологът (експерт по отровите) от Университета на Куинсланд, който проучва проби от отровата 70 години по-късно и открива, че тя към момента е мощна, оповестява сподели Brisbane Times. Той споделя, че в тази ситуация има параграф 22 – когато хванете змия, която ще е първата, употребена за произвеждане на противоотрова, тя ще е и последната змия на света, която бихте желали да ви ухапе, тъй като няма противоотрова.
Лекарите в болничното заведение, където е закаран Бъдън, го разказват като цялостен с „ смелост и неспокойствие, демонстриращ по-голям интерес към благосъстоянието и комфорта на влечугото, в сравнение с към себе си “. Той вярвал, че жертвите на захапване от змия умират от „ нерешителност “, а не от отровата, и не отрязал ранения палец, тъй като „ нямало смисъл “.
На Бъдън му бият антиотрова от тигрова змия. Тя облекчила за малко положението на кръвоносната система, само че не съумяла да се оправи с провалите върху нервната система. Започнало тежко повръщане и главоболие, мускулите му почнали да отслабват. През нощта към този момент не можел да движи езика си и да преглъща. Включили го на командно дишане, само че умрял на другия ден.

Откакто антиотровата е създадена с помощта на неговите старания, не са регистрирани смъртни случаи вследствие на захапване от тайпан.

Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР