През 1947 г. японският инженер и предприемач Масару Ибука (1908

...
През 1947 г. японският инженер и предприемач Масару Ибука (1908
Коментари Харесай

Да възпитаваш детето означава през цялото време да възпитаваш и самия себе си ♥ Масару ИБУКА

През 1947 година японският инженер и бизнесмен Масару Ибука (1908 ~ 1997) заедно с сътрудника си Акио Морита основава компанията SONY, трансформирайки се в един от пионерите, които изправят Япония от руините до равнището на международен софтуерен водач. През 1969 година Ибука основава „ Японска асоциация за ранно развиване “ и притегля необятен кръг от международни учени, които в пробни класове учат и уголемяват приложението на метода на музикалния възпитател Шиничи Сузуки в образованието на дребни деца. Ибука е създател на книгата „ След тригодишна възраст е към този момент късно “, която предизвиква родителите да открият необятния капацитет на невръстното дете.

(Schuffenecker Family, by Paul Gauguin, 1889)

♥ Вашето дете ще израсне като ненужен човек, в случай че го възпитавате, изхождайки от днешните полезности

Няма нищо по-важно от възпитанието на децата. „ Така съм заета с детето, че нямам време за неговото обучение. Теориите са си теории, само че от кое място да намеря време за тяхното приложение. ” Майките постоянно реагират на моите препоръки по този метод. Аз съм уверен, че не трябва да се отделя грижата за детето от възпитанието на детето. Това е едно и също. Вашето отношение към него оказва влияние. Някои майки смятат, че би трябвало да работят поради детето, други смятат, че основното е да го нахранят. Най-доброто образование за детето – ето това е майчинската любов.

♥ Преди да се възпитава детето, би трябвало първо да се възпитат родителите

Възпитанието на детето стартира с възпитанието на родителите. Не бива да се предоверява възпитанието на детето на друго лице, изключително до момента в който е още малко. Само родителите и изключително майката могат да създадат това сполучливо. За това им се постанова от самото начало да се учат и да мислят. Родителите би трябвало сами да изберат този способ на образование, който им се коства най-убедителен. Нямам поради, че би трябвало да посещават образователни заведения. Самообразованието е изцяло задоволително. Тези, които имат намерение да стават учители, учат задълбочено освен предмета, който ще преподават, само че също по този начин учат и детска логика на психиката, обща логика на психиката, педагогика. Точно по този начин и майката, която е първият и основният човек за детето, би трябвало да усвои основите на педагогиката, с цел да възпитава детето със познания.

♥ Учете се от детето си

Един от клопките, в които попадат майките, това е самонадеяността. Изхождайки от най-хубавите планове, майката може неусетно да стане деспот, от самото начало налагайки на детето своята воля. Тази наклонност се усилва и от това, че тя води усамотен метод на живот, до момента в който се грижи за детето. Майката не би трябвало да усеща, че единствено тя дава отговор за детето, че цялото натоварване по грижите за дребното дете лежи единствено върху нея. И освен брачният партньор би трябвало да й оказва помощ, само че и бабите и дядовците, с цел да може майката да взе участие в живота и отвън прага на своя дом. Но основното е от самото начало да се учите от своето дете, с цел да не усвоите неприятния табиет да се отнасяте към детето отвисоко, изхождайки от своите лични понятия и своите лични потребности. „ Всички сме се родили от детството ”. Даже бих споделил, че „ детето е преподавател на възрастния ”. Това се отнася освен за раната детска възраст, само че и за целия живот. Всеки възрастен има какво да научи от едно дете.

♥ За да възпитате детето, първо възпитайте себе си

Когато родители се оплакват от това, че детето им е непослушно, мисля, че те сами са отговорни. Д-р Сузуки ми описа за една майка, която имала доста неприятни връзки с детето й и постоянно възкликвала в цялостно обезсърчение: „ Кой Бог ми изпрати това извънредно дете? ” Д-р Сузуки й споделил веднаж: „ Това е, тъй като непрекъснато му се карате. То с вас непрекъснато е нащрек. Вашето дете по-добре ще ви слуша и ще ви почита, в случай че от време в точния момент също признавате своите неточности. ” След известно време тази майка пристигнала доста удовлетворена при доктор Сузуки и му разказала, че проявявайки примирение тя е оправила връзките си с детето.

Добросъвестните майки постоянно се оплакват, че тяхната придирчивост среща неодобрение. „ Лесно ти е да приказваш, ти не би трябвало да правиш това ”. Прави ли са децата? Заповедите не са най-хубавият способ на образование. Ако на децата им се постанова да напрягат всички сили в това време, когато възрастните вършат една десета част или дори половината от това, което биха могли да създадат като родители, то нищо хубаво от това няма да излезе. Родителите са длъжни да намерят метод да покажат на детето, че те също се стараят, да вземем за пример, да създадат нещо дружно.

Заповеди от вида: „ Направи това! ”, „ Научи това! ” в това време, когато бащата седи в креслото с вестника – това е способ на мързеливия родител. Да възпитаваш детето значи от самото начало да възпитаваш и самия себе си.

♥ Нека вашето дете бъде по-добро от вас

„ Ученикът надмина учителя си ” – това би трябвало да бъде главната цел на възпитанието. Неведнъж съм казвал, че гениите не се раждат, а се възпитават. Даже в случай че приемем за аксиома, че качествата на индивида на 100% са вродени, това значи, че детето би трябвало да стигне най-малко равнището на родителите си. Ако не ви се е удало да възпитате детето си по този начин, че да ви превъзхожда най-малко с малко, значи сте били мързеливи родители.

В нашето Училище за гении давахме на децата да прослушат една плоча доста пъти. На плочата беше запис на пиесата, която те разучаваха. После ги помолих да изсвирят пиесата по-хубаво от записа, който слушаха и те доста се стараха. В края на краищата на доста деца това им се удаде, което не е чудно, защото на плочата беше записана пиеса в мое осъществяване. Основната концепция на нашето Училище за гении е да се учат децата по този начин, че да надминат учителите си. Най-добрите назоваваме „ студенти ”, а останалите – „ възпитаник на студента ”. Ако учениците не са в положение да доближат равнището на учителя и по-късно те самите учат другите, по този начин обществото просто би деградирало.

♥ Ученикът е задължен да превъзхожда учителя, другояче напредъкът е неосъществим

Разбира се, всички родители желаят децата да ги надминат. Даже, в случай че качествата на родителите не са огромни, техните деца могат да реализират триумфи в науката.

ХХІ век ще строят тези, които се доверяват на другите. В днешния свят първото, което се набива на очи, е дефицитът на доверие сред хората, което се показва в безпорядък в обществото, принуждение, екологични проблеми. Никакви благосъстояния и улеснения на живот няма да ни донесат мир и благополучие, в случай че липсва доверие сред хората.

Всеки възпитаник в Япония знае, че би трябвало да се доверяваме на хората и да не се основават непотребни компликации за другите.

Обаче, да разбираш – това е едно, а да се въплъщават прелестните правила в живота – е напълно друго. Това различие, за жалост, е доста типично за човешката природа. Детето няма да се научи да се доверява на хората, в случай че усвои този принцип единствено на доктрина. Само в действителния живот то ще се научи да се доверява на хората. Ако правилото на доверие към хората е поето от детето още с майчиното мляко, такова дете ще израсне като персона, способна да поема отговорност за бъдещето на обществото. Даже, в случай че детето е по-умно от другите, само че не се доверява на хората, няма да съумее да реализира доста в живота.

Съвременната система на обучение придава прекалено много значение на изпитите и бележките, само че пренебрегва и изобщо не насърчава доверието към хората. Затова толкоз по-важно е да се възпитава това качество в ранна възраст. Това е основната задача на доучилищното образование.

♥ Днешните деца ще приключат с войните и расовите предубеждения

Възхвалявайки нашето високо равнище на цивилизованост, забравяме за войните, расовите предубеждения и националните различия. Докато не възпитаме в себе си взаимно доверие и толерантност, няма да достигнем мира сред народите. Ненавистта, предаваща се от потомство на потомство, враждебността, агресивността, подозрителността и антагонизмът са станали съвсем биологични характерности. Погълнати тези усеща в детството, към този момент мъчно да се освободим от тях. Ние, възрастните, не трябва да постановяваме на децата си тези предубеждения. Малчуганите още не са инфектирани от расовата злоба. Ако в детството бели и черни деца играят дружно наедно, те ще израснат с чувството, че разликите на хората по цвета на кожата са толкоз естествени, както разликата във външността им или по растеж. Мирът в целия свят към този момент не зависи от нас, днешните възрастни, той зависи от поколението, което в този момент е в пелени. Не пресилвам ролята на ранното образование, не зная ще провокират ли някакво деяние моите думи. Но въпреки всичко се надявам моята книга да принуди хората да трансформират нещо в света, привличайки интереса към казуса за ранното развиване на детето, изключително до тригодишна възраст. Вярвам, че моята книга е първа стъпка по пътя към тази цел.

От: „ След тригодишна възраст е към този момент късно “, Масару Ибука
Картина: Schuffenecker Family, by Paul Gauguin, 1889; chinaoilpaintinggallery.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР