През 1939 г., когато САЩ се измъкнаха от мъките на

...
През 1939 г., когато САЩ се измъкнаха от мъките на
Коментари Харесай

Войната в Украйна разкри критична уязвимост на САЩ

През 1939 година, когато Съединени американски щати се измъкнаха от тъгите на Голямата меланхолия, американската войска беше 19-та по величина в света, след Португалия и едвам изпреварила България. Шест години по-късно американската войска активизира над осем милиона души и ги разпредели в 92 дивизии. Такава невиждана агресия се случи под управлението на тогавашния шеф на щаба на армията военачалник Джордж Маршал. На 1 септември 1945 година, когато мирът се виждаше, той изпрати отчет до военния министър, предусещащ злополука за всяка богата страна, която остави в складовете оръжията, както се случваше със Съединените щати след всяка война. Пет години след демобилизацията, военните на Съединените щати още веднъж бяха приведени в бойна подготвеност поради Корейската война и техният гръбнак се запази на практика през цялата Студена война, написа американският публицист и публицист Елиът Акерман, някогашен морски пехотинец с многочислени задачи в Ирак и Афганистан зад тила си, на страниците на американското списание " Атлантик ".

Когато Студената война, сходно на Втората международна война, тя донесе мирни дивиденти. Въпреки последователното понижаване на размера на въоръжените сили, демобилизацията беше лимитирана - управлението на страната като че ли към момента се съобразяваше с предизвестието на Маршал - въпреки и с едно значимо изключение. В ерата след Студената война американските системи за нововъведения и произвеждане, които поддържаха военните посредством общонационален метод към националната защита, започнаха да атрофират.

90-те години на предишния век се трансфораха в ерата на глобализацията, софтуерния взрив и философията на ръководството. Всичко това докара до прекачване на произвеждане в чужбина - и неговото поевтиняване - което сътвори печеливша, само че доста нежна световна верига за доставки, където националната сигурност загуби приоритет. След като резервираха мощна мобилизирана войска, Съединени американски щати демобилизираха индустриалната база. През последните две години дефицитът, подхранван от пандемията, разкри слабостите във веригата на доставки, а съветската инвазия в Украйна акцентира заплахите от икономическата обвързаност към властническа страна (най-вече Китай-бел.ред.).

Досега световната верига за доставки служеше като щит на Украйна против съветската експанзия. Владимир Путин подцени както личната си икономическа накърнимост, по този начин и способността на НАТО да се сплоти и да употребява този щит. Проблемите на Русия би трябвало да изпратят сигнал освен за дребните автократи, само че и за огромните демокрации като Съединените щати, еднообразно уязвими от икономическа война. В случай на китайско навлизане в Тайван въпросът не би бил какви наказания биха наложили международните демократични демокрации, а кой би го направил. Китайците имат забележителен стопански лост против Запада и могат да дадат огледален отговор.

В Конгреса на Съединени американски щати и двете партии признават, че веригата за доставки изпитва съществени проблеми, изключително в полупроводниковата промишленост. Миналата година 104 компании по света, в това число 15 американски, събраха 3,3 милиарда $ за превъзмогване на този проблем. Сред тях имаше 70 китайски компании, които осигуриха 80% от тази сума. В момента администрацията на Байдън се пробва да обезпечи финансиране за Закона за основаване на потребни тласъци за произвеждане на чипове в Съединени американски щати, който беше признат при Тръмп, само че към момента не е финансиран. Този закон ще разреши на американските компании да аплайват пред Министерството на търговията за безплатни средства в размер до 3 милиарда $ за основаване на индустриални мощности за полупроводници. Китай от своя страна разгласи независимостта в тази област за един от националните цели. Стратегическите технологии като изкуствен интелект и квантови калкулации, да не приказваме за военните технологии, които към този момент се употребяват, са основани на полупроводници от последващо потомство. Днес огромни американски компании, в това число Amazon, Apple и Гугъл, купуват 90% от полупроводниците от Тайван. Русия, изправена пред дефицит заради наказания, употребява чипове от домашен уреди, основно хладилници, за своите танкове. Освен това руснаците трябваше да извадят антични танкове Т-62 от дълбоките запаси, защото за остарелите модели не се изискват полупроводници.

" Това, което се случва в Русия, може да се случи и на нас ", сподели Гилман Луис, основен изпълнителен шеф на American`s Frontier Fund (AFF), стратегически капиталов фонд с нестопанска цел. Луис и негови сътрудници бизнесмени, вложители, университетски и отбранителни специалисти, в това число някогашният основен изпълнителен шеф на IBM Самюел Палмизано и някогашният консултант по националната сигурност Хърбърт Макмастър, имат вяра, че укрепването на веригата за доставки на Съединени американски щати е най-сериозното предизвикателство за националната защита и приказват за трансформиране на структурата на тласъците на американското произвеждане. След софтуерния взрив през 90-те години на предишния век американските компании са създали обилни облаги с помощта на система, в която нововъведенията се вкарват в страната и производството се прави в чужбина. В Източна Азия работата на една фабрика коства 30-50% по-малко, в сравнение с в Съединените щати. Това донесе освен стопански, само че и интелектуални изгоди. Китай, по-специално, от дълго време се радва на преимуществата на достъпа до технологии, създадени в Съединените щати.

" Да, китайското държавно управление пое ангажимент към огромните софтуерни компании ", сподели Луис. " Но бизнесмените и вложителите стартират да бягат от властнически страни. Това е добър миг за нас. "

Луис има вяра, че обществените вложения в свързани с защитата браншове като производството на чипове и дълготрайните нововъведения като квантовите калкулации и изкуствения разсъдък ще имат подтикващ резултат върху вложителите от частния бранш. " Отключвайки капацитета на нашите финансови пазари, ние единствено ще спечелим. Но в този момент всичко се движи прекомерно постепенно. Имаме потребност от помощта на управлението на страната, с цел да създадем това приоритет. Ако си спомняте, когато президентът Кенеди разгласи идното кацане на човек на Луната той сложи съответен период от седем години.Така че би трябвало да действаме в този момент: да сложим цел за национално произвеждане и да вървим към нея.

Американският закон за стимулиране на развиването и производството на полупроводници няма такива цели, въпреки и да е положително начало. Това обаче е единствено един законодателен акт за съответен бранш и е малко евентуално самичък по себе си да отстрани уязвимостта американските вериги за високотехнологични доставки. По време на Втората международна война Франклин Рузвелт трансформира Америка в " боеприпас на демокрацията " и активизира промишлеността, с цел да служи на националната защита. Често се счита, че той е постигнал това посредством национализиране на американското произвеждане. Това сигурно беше значим съставен елемент от военновременната индустриална готовност, само че преразглеждането на бизнес тласъците изигра решаваща роля. Те включват данъчни тласъци за избрани промишлености, както и премахването на редица антитръстови ограничения. Поради разширението на ролята на държавното управление в отбранителния бранш по време на Втората международна война се говореше за " военно-индустриален комплекс ", само че през последните години Съединени американски щати заложиха на краткосрочните облаги, което направи страната по-уязвима. В продължение на доста години икономическият напредък на Китай се подхранва от американския капитал. Вашингтон осъзна опасността от прекалено разчитане на китайските пазари и Уолстрийт постепенно последва образеца, в случай че въобще го последва. Създадени за американски институционални вложители, китайските фондове - в това число огромните академични и пенсионни фондове - привлякоха трилиони долари вложения в Китай и даже не са се пробвали да тръгнат по другия път. През 2020 година американските корпорации вложиха близо 14 милиарда $ единствено в произвеждане на компютри и електроника в Китай, до момента в който еквивалентната китайска инвестиция беше единствено 141 милиона $. Нарастващото геополитическо напрежение, което направи вложението в Китай рисково, не попречи на американския капитал да продължи да нахлува на китайските пазари.

Това също не е попречило на китайски компании, свързани с военните, да придобият огромни дялове в американски софтуерни компании, които те употребяват като част от национална политика за " гражданско-военно обединение ", която изисква от частния бранш да обменя технологии с управляващите в Пекин. Бойните симулации играят основна роля във военното образование, а Tencent Games, която има връзки с Китайската народноосвободителна войска, има 40% дял в American Epic Games. Пред лицето на американско-китайските различия по въпроса с Тайван, групи като AFF се интересуват от по-голямо контролиране и публичен надзор на сходни взаимоотношения от страна на Съединените щати.

Според Мишел Флурной, някогашен заместник-министър на защитата на Съединени американски щати и сегашен член на борда на шефовете на AFF, има възможност тази смяна към този момент да се случва. " Конфликтът в Украйна сподели бърза и всеобхватна реакция от частния бранш, който заради репутационни опасности изостави всичко, обвързвано с Русия ", сподели тя. Но дали страхът за репутацията самичък по себе си ще бъде ли задоволителен, с цел да промени позицията на американския бизнес по отношение на Китай? " Това е дълготрайна задача ", добави Флурной.

Съединените щати имат потенциал за такава готовност. Въпросът е дали може да се подсигурява, че краткосрочната политика на облаги ще се размени с дълготраен проект за национална защита. Страната е минавала през това и преди: пред лицето на надвисналата руска опасност, военачалник Маршал се сблъска с сходен проблем. " Можем още веднъж да изберем да подвластен от другите и от капризите и грешките на евентуалните врагове ", написа той в своя отчет до военния министър - само че в този случай ние ще дискредитираме благословиите и свободите на нашата велика страна ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР