През 1887 г. Хенри Мортън Стенли се изкачва по река

...
През 1887 г. Хенри Мортън Стенли се изкачва по река
Коментари Харесай

Невероятната воля на Хенри Мортън Стенли

През 1887 година Хенри Мортън Стенли се изкачва по река Конго и по нехайство стартира един пагубен опит. Това става доста време след първото му пътешестване до Африка като публицист за американски вестник през 1871 година, когато става прочут като намира шотландски мисионер и произнася прословутите думи при срещата им: „ Доктор Ливингстън, допускам? “ Сега, на 46 години, Стенли управлява третата си африканска експедиция. Той се насочва към неразучена територия от гората и оставя част от експедицията да чака за хранителни запаси.

„ Доктор Ливингстън, допускам? “

Стенли и неговата част от експедицията прекарват месеци в битката да намерят път през гъстата гора на Итури. Валят ги проливни дъждове, мъчи ги апетит, имат гнойни рани, малария и дизентерия, нападнати са от туземци с отровени стрели и копия… От тези, които потеглят със Стенли в този поход из „ най-мрачната Африка “, както той назовава тази слънчева просторна джунгла, оцеляват по-малко от една трета.

Стенли също оцелява, което кара европейските му спътници да се чудят на неговата „ мощ на волята “. Африканците го назовават Була Матари – Разрушител на скалите. „ За себе си – написа той в писмо от 1890 година до Times – не изисквам с цел да имам някаква изключителна непорочност в природата си; само че споделям като човек с тежко начало в живота, некултурен и припрян, че получих своето образование в многото си африкански прекарвания, за които някои споделят, че сами по себе си са в ущърб на европейския темперамент. “

Но през идващия век репутацията му спада, когато историците го разкритикуват за връзката му при започване на 1880 година с крал Леополд II, белгийски монарх, чиито търговци на слонова кост по-късно ще дадат ентусиазъм за „ Сърцето на мрака “ на Джоузеф Конрад. Със замирането на колониализма и викторианското прославяне на твърдия темперамент губи своята отзивчивост, Стенли към този момент е показан като жесток експлоататор и безсърдечен империалист, който посече и простреля пътя си из Африка.

Тази нова версия на Стенли е открита по стичане на събитията точно от биографа на лекар Ливингстън – Тим Джейл, английски романист и специалист по въпросите на викторианската ера. Джейл чете хиляди писма и документи на Стенли, открити през последното десетилетие, и демонстрира един човек с доста дефекти.

 Henry Morton Stanley 1

Хенри Мортън Стенли

Ако самоконтролът частично е наследствена линия – което наподобява евентуално – тогава Стенли стартира живота си от губеща позиция. Той е роден в Уелс, майка му е неомъжена 18-годишна жена, която след него има още четири противозаконни деца от най-малко двама други мъже. Никога не е познавал татко си. Майка му го оставя на дядо му, който се грижи за него, до момента в който не умира, когато момчето е на 5. Друго семейство го гледа за малко, само че по-късно един от новите настойници на момчето го води в сиропиталище (където по това време във Англия децата получават грижи против труд) и възрастният Стенли в никакъв случай няма да не помни по какъв начин сега, в който го оставят и вратата се затваря, той „ изпита за първи път ужасното възприятие на цялостна пустош “.

Момчето, тогава носещо името Джон Роулъндс, минава през живота, пробвайки се да скрие срама от това къде е отраснал и стигмата от раждането си. След като напуща сиропиталището, на 15 години, където чисти и се поддържа счетоводството, а по-късно отпътува за Ню Орлиънс, той стартира да се преструва на американец. Нарече себе си Хенри Мортън Стенли и споделя, че е взел името на осиновителя си – човек, който той разказва като добър, работлив търговец на памук в Ню Орлиънс. На 11-годишна възраст, в сиропиталището в Уелс, той към този момент „ опитва с волята “ си като си постанова спомагателни компликации. „ Бих заречен да се въздържа от желанието за повече храна и, с цел да покажа по какъв начин ненавиждам стомаха и болките му, взех решение да разделя едно хранене от всеки три хранения със съседите си: половината от моята пудинг отива за Фофулкс, който беше болен от лакомия, и в случай че в миналото притежавах нещо, което възбужда завистта у различен човек, незабавно му го давах. “

 Henry Morton Stanley, 1872

Стенли за първи път се е сблъсквал с нещастията в Африка на 30-годишна възраст, когато New York Herald го праща през 1871 година да откри Ливингстън, от който няма ни новина, ни кост от две години. Първата част от пътуването Стенли прекарва в тресавище и се бори с маларията, след което експедицията на косъм заобикаля да бъде убита по време на локална революция. След шест месеца толкоз доста мъже към този момент са починали или напущат, че екипът е към този момент 34 индивида – едвам четвърт от първичния си размер – което е рисково дребен брой хора за пътешестване през враждебната територия, която им следва.

Но една вечер, когато треската го отпуска за миг, той написва записка на самия себе си: „ Положих тържествена, безконечна клетва, клетва, която би трябвало да се съблюдава, до момента в който най-малката вяра за живот остава в мен, да не се блазня да наруша основаната от мен резолюция, в никакъв случай да не се отхвърлям от търсенето, до момента в който не намеря Ливингстън жив, или не намеря мъртвото му тяло. Никой жив човек или пък хора няма да ме спрат, единствено гибелта може да направи това. Но даже – даже тя не. Няма да умра, няма бива да загивам, не мога да умра! “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР