През 1429 г. въстаническата армия на Жана д’Арк разкъсва английската

...
През 1429 г. въстаническата армия на Жана д’Арк разкъсва английската
Коментари Харесай

Денят 7 май в световната история

През 1429 година въстаническата войска на Жана д’Арк раздира британската блокада на Орлеан, с което дефинитивно обръща хода на Стогодишната война. На същата дата през 1727 година - Екатерина І заповядва да бъдат изселени всички евреи от територията на Русия, а през 1824 година в Петербург се състои премиерата на 9-ата симфония на Лудвиг ван Бетовен. На тази дата през 1832 година Гърция е приета за самостоятелна монархия, а през 1875 година в Петербург Русия и Япония подписват контракт, по силата на който Русия предава на Япония Курилските острови.

2017 година
Емануел Макрон печели президентските избори на Франция с 66.1%, побеждавайки Марин Льо Пен.

2017 година
Около 50 000 души са евакуирани от немския град Хановер, до момента в който специалистите по неутрализиране на бомби обезвреждат три бомби, пуснати от Кралските военновъздушни сили през Втората международна война.

2017 година
Франция не разрешава размножаването на китове и делфини в затворени пространства и подрежда на аквариуми и водни паркове да разширят басейните си в границите на три години след акция на организации за отбрана на животните.

2016 година
На тържествена гала в лондонската катедрала Southwark кандидадът на лейбъристите Садик Хан бе разгласен за нов кмет на Лондон. По този метод той публично стана първият мохамеданин, заел кметския пост на британската столица.

2015 година
Във Англия се организират парламентарни избори. Победа удържа Консервативната партия.

2014 година
В ЮАР се организират парламентарни избори.

2014 година
Новият министър-председател на Тайланд става Ниуатхамронг Бунсонгпаисан, откакто Конституционният съд на Тайланд в профил досегашният министър председател Инглук Шинаватра. Тя е отстранила нелегално шефа на службата за национална сигурност в интерес на собствен родственик преди година.

2013 година
Около 200 тежко въоръжени членове на групировката Боко Харам атакуват казармите и полицейско ръководство в град Бама, Нигерия и освобождават над 100 пандизчията. Убити са над 60 чиновници на реда.

2012 година
В Сирия се организират парламентарни избори.

2012 година
На Бахамските острови се организират парламентарни избори.

2012 година
Владимир Путин встъпва публично в служба президент на Русия.

2011 година
На парламентарните избори в Сингапур още веднъж побеждава ръководещата партия „ Народно деяние “, спечелвайки 81 места в Народното събрание. Останалите 6 места получава опозиционната „ Работническа партия “.

2007 година
Десноцентристкият претендент Никола Саркози печели втория тур на президентските избори във Франция. 52-годишният някогашен министър на вътрешните работи събира над 53% от гласовете на гласоподавателите, а кандидатката на социалистическата партия Сеголен Роаял - близо 47%. Активността на гласоподавателите е, както и на първия тур, извънредно висока - към 85%. Гласували са към 44,5 млн. френски жители.

2002 година
Самолет на китайските авиолинии (China Southern Airlines) пада в Жълто Море. При случая умират 112 души.

2000 година
Владимир Путин поставя клетва като първия демократично определен президент на Русия.
Владимир Путин е роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград. Завършва Юридическия факултет на Ленинградския университет (1975 г.) и стартира работа в Комитет за Държавна сигурност (на СССР). В интервала 1976-1980 година работи в Първо основно ръководство (външно разузнаване) на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). От 1985 година до 1990 година работи в Германия. На 20 август 1991 година напуща по лично предпочитание спецслужбите. Работи като консултант на А. А. Собчак, кмет на С. Петербург. През 1991-1994 година е първи зам.-председател на кметството на града, ръководител е на Комитета по външните връзки. В интервала 1996-1998 година работи в администрацията на президента на Руската федерация. От 1998 година е шеф на Федералната работа за сигурност на Руската федерация. В интервала 1999-2000 година е министър председател на Русия. На 31 декември 1999 година президентът Б. Елцин го показва за собствен правоприемник като държавен глава. Избран е за президент на Руската федерация през март 2000 година

1999 година
Самолети на НАТО простъпка бомбардират посолството на Китай в Белград, при което са убити трима и ранени двадесет от работещите там.

1999 година
За първи път след разцепването на християнската черква през 1054 година римският папа посещава православна страна - Румъния. Той приема поканата на румънския президент Емил Константинеску и на патриарха на Румънската Православна Църква Теоктист. През 1992 година тогавашният президент Йон Илиеску кани публично папа Йоан Павел II да посети страната. Посещението е отлагано поради нерешеният въпрос с връщането на парцелите на католическата черква в Румъния, иззети през 1948 година и предоставени на православната черква. През 1993 година и Емил Константинеску в качеството си на ректор на Букурещкия университет и ръководител на Съвета на ректорите на румънските университети насочва покана към папата. Съвместни молебствия с папата, с неговите кардинали и свещеници се организират и през трите дни на визитата, както в православната катедрала, по този начин и в римокатолическия храм “Св. Йосиф ”. Третият ден от визитата румънският патриарх, дружно с членовете на Св. Синод на Румънската Православна Църква, отслужват литургия в наличието на папата. След това участват на меса отслужена от Йоан Павел II в един от парковете на Букурещ. По време на съботната меса в храма “Св. Йосиф ” участва и Молдовският митрополит Даниил.

1998 година
Apple публично показват новия си компютър iMac.

1946 година
Основана е компанията Tokyo Telecommunications Engineering с личен състав наброяващ към 20 индивида. Днес тя е известна под името SONY и е една от най-големите международни корпорации.

1945 година
Генерал А. Йодъл, от името на немското командване, подписва в основната квартира на Айзенхауер в Реймс безусловната капитулация на Германия. Документът е подписан от генералите Бедел, Смит и ген. Йодъл в наличието на френски и съветски офицери като очевидци. Въз основа на този документ всички военни дейности се приключват в среднощ на 8 май 1945 година Официалната ратификация на акта за безусловна капитулация е подписана на 9 май 1945 година в берлинското предградие Карлсхорст. С това приключва Втората международна война.

1942 година
По време на Втората международна война (1939-1945 г.) приключва Филипинската интервенция на японските въоръжени сили, почнала на 8 декември 1941 година Всички Филипински острови са завладяни от Япония.
Целта на японците е завземане на богатата със първични материали американска колония, след разгромяването на американските сили на Филипинския архипелаг - 130 000 души, 45 бойни кораба и повече от 270 самолета. В интервенцията вземат участие четиринадесета японска войска, оперативно обединяване на флота - 43 бойни кораба, от тях 1 самолетоносач и 500 самолета. Японските въоръжени сили нанасят неочаквани авиационни удари по летищата и военноморските бази, след което на 10 декември стартират десант на о-в Лусон, Минданао и Холо. На 2 януари 1942 година завладяват Манила (о-в Лусон). Американските войски от о-в Лусон се трансферират на полуостров Батаан, където капитулират на 9 април 1942 година

1937 година
В Съединени американски щати е излъчено първото радиопредаване, което доближава от западния до източния бряг на континента.

1932 година
Завършва задачата на свещеник Борис Стобийски в Ерусалим, почнала на 12 април. Епископ Борис Стобийски води договаряния с делегация на Ерусалимската патриаршия за повдигане на схизмата от Българската екзархия. Мисията е провалена от Вселенската патриаршия.

1915 година
Близо до южния бряг на Ирландия британският пътнически лайнер “Луизитания ” потъва, торпилиран от немска подводница U-20. От 1959-е индивида на борда умират 1198. “Луизитания ”, както “Титаник ”е благосъстоятелност на “Кунард лайн ” и приключва нормалният си автобус Ню Йорк-Ливърпул.

1909 година
Алберт Айнщайн е определен за професор по теоретична физика в Цюрихския университет. Германският физик теоретик и математик е един от основателите на актуалната физика. Той е роден е на 14 март 1879 година в Германия. Живее в Швейцария. Завършва учебното заведение в Аарау при проф. Вебер, след което през 1900 година се дипломира като учител по физика в Цюрихската политехника. През 1902 година стартира работа във федералното Бюро за патенти в Берн като специалист. През 1933 година емигрира в Съединени американски щати. През 1905 година Айнщайн основава частната, а през 1907-1916 година и общата Теория на относителността. Автор е на съществени писания по квантова доктрина на светлината. Той вкарва термина " фотон " през 1905 година, открива Закона за фотоефекта, главния закон на фотохимията, наименуван Закон на Айнщайн и потвърждава теоретично индуцираното лъчение през 1917 година Развива статистическата доктрина на Брауновото придвижване, като поставя основите на теорията за флуктуацията и основава квантовата статистика на Бозе-А. От 1933 година Айнщайн работи върху космологията и единната доктрина на полето. Инициатор е за основаването на Йерусалимския университет през 1925 година През 30-те години на ХХ век той се афишира против фашизма, а през 40-те - против потреблението на нуклеарно оръжие. През 1940 година написа писмо до американския президент за заплахата от основаването на нуклеарно оръжие в Германия, с което подтиква нуклеарните проучвания в Съединени американски щати. Айнщайн е един от основателите за основаването на страната Израел. През 1921 година получава Нобелова премия за трудовете по теоретична физика и по-точно за закона за фотоефекта. Алберт Айнщайн умира на 18 април 1955 година

1887 година
Американецът Томас Стивънс приключва първото околосветско странствуване с велосипед, като за три години изминава повече от 20 000 км.

1875 година
В Петербург Русия и Япония подписват контракт, по силата на който Русия предава на Япония Курилските острови. В подмяна на това японците се отхвърлят от искания към о. Сахалин.

1840 година
Торнадо поразява градче в щата Мисисипи и взема 317 жертви. Това го прави второто най-смъртоносно торнадо в историята на Съединени американски щати.

1832 година
Гърция е приета за самостоятелна монархия. За крал е определен 17-годишният Отон, наследник на баварския крал, който до навършване на пълнолетието си ръководи посредством регентство. Малолетният крал Отон I идва в Гърция при започване на февруари 1833 година дружно с назначеното от татко му регентство и съпътстващите го баварски бойци и офицери. Първа фигура в регентството и в същото време в политическия живот на Гърция става граф Армансберг. Висшите държавни длъжности в страната се заемат от баварци, назначавани от регентството. В гръцката администрация се вкарва немския език. Баварски офицери образоват гръцката войска, а баварският боен контингент открива „ ред " посредством укротяване на селяните и гонене на „ размирниците ". Това ръководство гърците назовават „ ксенокартия " (управление на чужденци) или „ баварократия " (баварско управление).

1824 година
В Петербург се състои премиерата на 9-ата симфония на Лудвиг ван Бетовен. Лудвиг ван Бетовен е роден към 1770 година в Бон, Германия. Германският композитор от дребен учи цигулка и пиано. Особено благотворно е въздействието на неговия преподавател Нефе. От 1792 година живее във Виена, където концертира като пианист до загубването на слуха си. Учи при Албрехтсбергер и Салиери. Унищожава всичко, написано до 25-годишната си възраст, заради самовзискателност. От 1796 година до 1800 година основава 21 опуса (Първата симфония, опус 21). Между 1800 година и 1802 година приключва нови 15 опуса, а през идващите 2 години - още 20, сред които и Третата симфония " Ероика ". Негови творби са още " Фиделио " (1805 г.), Четвъртата симфония (1806 г.), Концерт за пиано № 4 (1806 г.), " Кориолан " (1807 г.), Петата симфония (1808 г.), концерти, сонати, квартети и други След 20-те години не твори интензивно. Лудвиг ван Бетовен умира на 26 март 1827 година

1727 година
Екатерина І заповядва неотложно да бъдат изселени всички евреи от територията на Русия.

1610 година
Галилео Галилей, с конструирания от него телескоп, открива първите три спътника на Юпитер - Йо, Европа и Ганимед. Те дружно с Калисто са наречени Галилееви спътници.
Всички спътници на Юпитер го обикалят от изток на запад, както се вижда от Земята. Йо, най-вътрешния, се завърта към Юпитер за към 43 часа. Европа прави една обиколка за към 86 часа, Ганимед за към 172 часа и Калисто се завърта по орбитата си за към 399 часа. Орбитите на Йо, Европа и Ганимед следват избрана причинност, съвсем кръгли са и интервалите се отнасят надлежно съвсем както 4:2:1. Това значи, че до момента в който Йо прави четири обиколки към Юпитер, Европа прави две, а Ганимед - една. Тази взаимозависимост на орбитите е наречена Резонанс на Лаплас. Всяка луна е приливно обвързвана с Юпитер като интервалът на въртене към оста й е еднакъв на орбиталния интервал. Калисто, най-външната, не е орбитално обвързвана с другите луни и обикаля Юпитер със собствен темп.

1429 година
Въстаническата войска на Жана д’Арк раздира британската блокада на Орлеан, с което дефинитивно обръща хода на Стогодишната война. На идващия ден освобождава обсадения от англичаните Орлеан. Народът стартира да назовава Жана д’Арк Орлеанската дева. Тя е родена към 1412 година в Домреми. Фанатично религиозна, твърди хората, че й е предначертано да освободи Франция. С огромни старания съумява да убеди дофина Карл да стартира военни дейности през февруари 1429 година След редица победи Орлеанската дева повежда армията към Реймс, в който на 17 юли 1429 година коронова дофина Карл, като Карл VII. Размахът на националната война и голямата известност на Жана д`Арк плашат краля и придворната аристокрация и след това тя е отстранена от управлението на военните дейности. На 23 май 1430 година по време на едно от излизанията на французите от обсадения Компиен героинята попада в плен на бургундците, които я предават на англичаните. Църковният съд в Руан я упреква в разкол и на 30 май 1431 година я изгаря на кладата. През 1456 година във Франция е проведен нов развой, на който е оправдана. През 1920 година Жана д’Арк е канонизирана от Католическата черква.

На тази дата са родени:

1903 година
Роден е Николай Заболоцки – съветски стихотворец. Роден е в гр. Казан. Завършва Ленинградския (дн. Санктпетербургски) педагогичен институт " А. И. Херцен " през 1925 година Започва да разгласява от 1928 година През 1929 година разгласява сборника " Стълбове ". През 1933 година издава поемата " Тържество на земеделието ". През 30-40-те години разгласява цикъл стихове със модерна тема ( " Венчаване с плодовете ", 1932 г.; " Седов ", 1937 г.; " Град в степта ", 1947 г.) и редица " натурфилософски " стихове ( " Метаморфози ", 1937 г.; " Аз не диря естетика в природата ", 1947 година, и др.). Творчеството му от средата на 50-те години се характеризира с творбите “Неудачник " ( 1953 г.), " Грозната госпожица " (1955 г.), " Старата актриса " (1956 г.) и други Използва класическия стих на Ф. И. Тютчев, Е. А. Баратински, Н. А. Некрасов. Заболоцки е един от огромните преводачи на Русия ( " Витяз в тигрова кожа " на Ш. Руставели, творби на доста грузински поети, немска класическа лирика и др.).

1867 година
Роден е Владислав Реймонт – полски публицист реалист. Автор е на реалистични новели, повести, романи. В творбите си показва живота в Полша от началото на ХХ в. Автор е на романите " Селяни " (т. I-IV, 1904-1909 г.), " Комедиантка " (1896 г.), " Обетована земя " (т. I-II, 1899 г.). Автор е и на историческия разказ " Годината 1794 " (в 3 т., 1913-1918 г.) за края на самостоятелната полска страна и за въстанието на Тадеуш Косцюшко. През 1924 година получава Нобелова премия за литература, за романа " Селяни ".

1841 година
Роден е Гюстав Льобон – френски доктор и социолог. Обнародва няколко труда върху старите източни цивилизации ( " Човекът и обществата ", " Цивилизациите на Индия ", " Цивилизация на арабите " ). През 1884 година е претрупан с задача да изучи паметниците на будизма в Индия. Издава: " Първите цивилизации ", " Паметниците на Индия ", " Психологическите закони за развиването на човечеството " и други Най-известни от социологическите му писания са: " Психология на тълпите ", " Психология на новите времена ", " Сегашната еволюция на света ".

1833 година
Роден е Йоханес Брамс – немски композитор, пианист и диригент. На 20-годишна възраст прави концертна обиколка на Европа, по време на която се среща с Ф. Лист и Шуман. От 1862 година живее във Виена, където изнася концерти като пианист и работи като диригент на певческата шапка. Творчеството му обгръща доста жанрове като се изключи операта. Има 4 симфонии, фамозните Унгарски танци, доста песни и инструментални творби и други

На тази дата умират:

2011 година
Умира Уилард Бойл, канадски физик, притежател на Нобелова премия.
Уилард Бойл е роден на 19 август 1924 година в Армхърст, Нова Скотия, Канада.
През 1969, Бойл и Джордж Смит изобретяват CCD устройството, за което взаимно са удостоени с Медала Стюарт Балантин на Института Франклин през 1973, премията Н. Либман на Института на инженерите електроници и електротехници за 1974, Наградата Чарлз Старк за 2006 и Нобеловата премия по физика за 2009.

1998 година
Умира Алън Маклауд Кормак - американски физик. През 1963 година създава компютърен способ за реорганизация на изображенията при томография. През 1979 година получава Нобелова премия за медицина (съвместно с Г. Хаунсфилд) за “разработването на компютърната томография ”.

1966 година
Умира Станислав Лец - полски стихотворец. Той е роден в Лвов през 1909 година Завършва Юридическия факултет на Лвовския университет през 1933 година През 1941 година е в концлагер, от който заобикаля през 1943 година Участва в съпротивителното придвижване, а през 1944-1945 година е офицер от полската войска. През 1946-1950 година е посланик. Първата си книга със стихове издава през 1933 година - " Цветове ". Автор е на " Йерусалимски ръкопис " (1956 г.), " Зоопарк " (1935 г.), " Патетични сатири " (1936 г.) " Разходката на циника " (1946 г.) и други Късната лирика на Лец се характеризира със сб. " На Авел и Каин " (1961 г.), " Обява за търсене " (1963 г.), " Поеми, подготвени за скок " (1964 г.). С особена популярност се употребяват неговите цикли с афоризми, сентенции и епиграми " Невчесани мисли " (1957 г.) и " Нови невчесани мисли " (1964 г.).

1942 година
Умира Паул Феликс декор Вайнгартнер - австрийски композитор и диригент. Дебютира като диригент през 1883 година Той е един от видните представители на немската диригентска школа. Изключителен тълковник на музиката на Л. В. Бетовен, Х. Берлиоз, Р. Вагнер и други Автор е на 8 опери, 7 симфонии и на доста други музикални творби.

1938 година
Умира Октавиан Гога – румънски стихотворец, държавник, политик, драматург. Роден е в с. Решинари, окр. Сибиу през 1881 година Завършва Будапещенския университет. Министър е на изкуството и на вътрешните работи в държавното управление на ген. А. Авиреску (1920-1926 г.). Участва в управлението на доста румънски банки и монополи. Лидер е на Националхристиянската партия. В интервала декември 1937 година - февруари 1938 година е министър-председател.

1932 година
Убит е Пол Думер – френски политик. От 1896 година до 1902 година е генерал-губернатор на Индокитай. От 1931-1932 година е президент на Франция. Убит от съветски бежанец Гургулов при откриването на една писателска галерия. По време на Първата международна война и четиримата му сина умират на бойното поле.

1879 година
Умира Шарл де Костер – белгийски публицист (пише на френски език), учредител на реализма в белгийската литература. Издава сб. " Фламандски митове " (1858 г.), " Брабантски разкази " (1861 г.), националната епопея " Легенда за Ойленшпигел … ” (1867 г.), романа " Сватбено странствуване " (1872 г.), очерци за пътешествия и други

1617 година
Умира Давид Фабрициус – немски астроном. През 1596 година открива в съзвездието Кит първата известна променлива звезда. Провежда наблюдения над планети и комети през 1607 година Води преписка с Т. Брахе и Й. Кеплер.

1073 година
Умира Св. Антоний Печорски – съветски духовник, създател и пръв свещеник на Киево-Печорската лавра. През 1069 година бяга от гнева на Изяслав Ярославович в Чернигов, където също основава манастир. Православната черква уважава паметта му на 10 юли.

973 година
Умира Отон I Велики – немски крал от Саксонската династия (936-973 г.). От 962 година е император на Свещената Римска империя. Чрез така наречен " епископална политика " укрепва властта си над Църквата. Опитва се да подчини и Папството, като за тази цел подхваща няколко похода в Италия (951 година, 961-962 г.), завоюва Северна и Средна Италия и с това поставя основите на Свещената Римска империя, просъществувала до 1806 година Отон I продължава политиката, водена от татко му Хенрих I, за завземане земите на западните славяни и насилствената им християнизация. Основава няколко епископства по р. Лаба (дн. Елба); причислява Лотарингия (936 г.).

За правенето на историческата информация на Агенция “Фокус ” са употребявани следните източници:

Енциклопедия “България ” - Издателство на Българска академия на науките, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика ” (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse ”;

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

Български обичаен календар - Българска академия на науките, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес ”, 2002 г.;

Българска военна история - Българска академия на науките, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас ”, 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива ”, 1999 г.;

Българска енциклопедия, Българска академия на науките, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times ”;

Исторически бюлетин – на “The History Channel ”;

Исторически бюлетин – на “World of Quotes ”;

Исторически списък на Агенция “Фокус ” - отдел “Архив и бази данни ” и други.;

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР