Превратът в Габон няма да сложи край на управлението на клана Бонго - президентски източник

...
Военното превземане в Габон просто ще доведе до продължаване на
Коментари Харесай

Военното превземане в Габон просто ще доведе до продължаване на управлението на клана Бонго, който е бил на власт в продължение на 55 години, каза пред BBC източник, близък до сваления президент.

"Генерал Брис Олигуи Нгуема е пряк продукт на клана Бонго", каза източникът, пожелал да остане анонимен от съображения за сигурност.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Той предупреди празнуващите преврата да не очакват твърде много промяна.

Военните обещаха да сложат край към режима на Бонго, когато завзеха властта.

Те обявиха военно поглъщане малко след като президентът Али Бонго беше обявен за победител в оспорвани избори. Той е поставен под домашен арест.

Коментарите на нашия източник повтарят тези на опозиционния лидер Алберт Ондо Оса, който каза пред Асошиейтед прес, че превратът е бил „дворцова революция “, проектирани от семейство Бонго, за да запазят силата си.

Коалицията, подкрепяща г-н Ossa, Alternance 2023, която твърди, че е законният победител на изборите миналата събота, призова международната общност да настоява за връщане към цивилни правило.

"Бяхме щастливи, че Али Бонго беше свален, но... се надяваме, че международната общност ще се изправи в полза на републиката и демократичния ред в Габон като поиска от военните да върнат властта на цивилните“, каза говорителят на г-н Оса, Александра Панга, пред BBC. да положа клетва като преходен президент в понеделник беше „абсурдно“.

Превратът беше осъден от ООН, нейните съседи и Франция - нейната бивша колониална сила, която имал тесни връзки със семейство Бонго.

Габон е спрян от Африканския съюз.

Макрон гледа как политиката на Франция за Африка се разпада. Неочакван нов силен човек на Габон Защо младите африканци празнуват военни поглъщания Лесно ръководство за това какво е случващо се в Габон

В телевизионно обръщение в петък вечерта генерал Нгуема каза, че военните ще действат "бързо, но сигурно" за възстановяване на гражданското управление, но не даде времева линия. Той каза, че ще избегнат избори, които "повтарят едни и същи грешки", като задържат едни и същи хора на власт.

Наш източник обаче каза, че новият силен човек, ръководител на елитната Републиканска гвардия, е „директен продукт на клана Бонго. Той е духовният син на Омар Бонго и винаги е бил тясно свързан с президентското семейство", добавяйки, че някои смятат, че той е братовчед на Али Бонго.

Омар Бонго беше на власт 41 години преди синът му Али да го наследи след смъртта му през 2009 г.

Последващите изборни победи на Али Бонго винаги са били помрачени от твърдения на опозицията за широко разпространени измами.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР