Превръща ли се в мръсна дума за публичния образ на

...
Превръща ли се в мръсна дума за публичния образ на
Коментари Харесай

Страхува ли се Путин от Пригожин?

Превръща ли се в " мръсна дума " за обществения облик на Кремъл името на " готвача на Путин " Евгений Пригожин и това на частната му наемна войска " Вагнер ", която се бие на основни места във войната на Русия в Украйна? Съобщения, че на държавните медии в Русия и околните до режима в Москва блогъри им е неразрешено да посочват Пригожин и военната му организация се появяват от няколко дни в обществените мрежи.

Каналът в Telegram " Сива зона ", считан за неофициална естрада на " Вагнер " - популяризира документ с указания до прокремълските медии, който предлага Пригожин да не бъде представен изобщо, а частната му военна формация да не бъде назовавана по име. Когато се приказва за нея, допустимите " синоними " са " шурмови отряди ", " подразделения на въздушно-десантните елементи " и сходни.

Документът е от името на Министерството на защитата на Русия, с което самият Пригожин нееднократно влезе в спор от началото на войната в Украйна. Готвачът на Путин назова ръководителите на военното ведомство " клоуни " и оспори хипотетични бойни триумфи, които съветската войска си приписва - съгласно Пригожин те са на " Вагнер ". Каналът " Сива зона " споделя, че не може да подсигурява за достоверността на документа. Междувременно обаче потвърждения за възбраната в съветските медии да се загатват Пригожин и " Вагнер " в ефир пристигнаха от други места.

" Ню Йорк Таймс " разгласява обширна публикация за " Вагнер ", в която се споделя, че Пригожин " има поддръжката на Путин ", само че в случай че стои настрана от Кремъл. Американската медия се свързва по телефона със Сергей Марков - проруски политически анализатор и някогашен консултант в Кремъл, който постоянно се появява по съветската държавна телевизия.

" Не рекламирайте прекомерно Пригожин и " Вагнер " - такава " рекомендация " е получил Марков, твърди самият той пред " Ню Йорк Таймс " - " Това беше искане от управлението, освен към мен ", добавя прокремълският анализатор, само че отхвърля да назове от кое място е пристигнала инструкцията - излиза наяве единствено, че са били " публични лица ". По думите на Марков Кремъл се пробва да държи под надзор евентуалния политически напредък на Пригожин.

" Те явно не желаят да го вкарват в политическата сфера, тъй като е прекомерно непредсказуем – малко се опасяват от него. ", добавя Марков.

NYT also quoted Sergei Markov, a political analyst, as writing on Telegram: “Does all this look like a humiliating defeat for Moscow? ” to which he answered, “Yes, ” adding that Moscow paid “little attention to its image. "
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent)
Анализатори считат, че Пригожин може да трансформира своята популярност в по-широко политическо въздействие, което да заплаши и Владимир Путин. Други виждат опит за ограничаване на властта и известността му, написа " Ню Йорк Таймс ".

" Не разбираме какви са неговите политически упоритости ", сподели в телефонно изявление Олег Матвейчев, член на Народното събрание от партията на Владимир Путин " Единна Русия ". По думите му " никой не схваща дали Пригожин има такива упоритости или не. "

Конфликтът сред Министерството на защитата на Руската федерация и Евгений Пригожин напълно не е от скоро, а войната в Украйна не спомогна за по-добри връзки с ведомството и лидера му Сергей Шойгу. Особено откакто Пригожин се похвали с завладяването на Соледар, до момента в който още нямаше публично удостоверение от Москва. Преди това разногласия породиха и около сраженията в Бахмут и Мариупол, в които участваха отрядите на наемниците. През януари " готвачът на Путин ", който напълно искрено подлага на критика военното управление на страната, влезе в топ 10 на най-споменаваните хора в съветските медии, до момента в който Шойгу " излетя " от класацията.

Пригожин въздейства зле на имиджа на Кремъл и по други линии. Според източници на " Блумбърг " съветските елити се опасяват от въздействието му, изключително след обществените му апели за " сталинистки репресии " против предприемачи, които не поддържат войната задоволително въодушевено.

На този декор предстоят нови промени в закона против " дискредитиране на съветската войска ", посредством който главно се постанова злокобната цензура в Русия след началото на войната ѝ в Украйна.

Едно от предложенията е обвързвано още веднъж с " Вагнер " - планува се експлицитна възбрана за споменаването, че частната войска събира престъпно проявени бойци за задачите на " специфичната военна интервенция ". За желанието за промени в закона удостоверява депутатът от " Единна Русия " Василий Пискарьов. След разглеждане от Съвета на федерацията, с цел да влезе в действие законопроектът би трябвало да бъде подписан и от президента Владимир Путин.

Тази концепция съответствува с различен успореден сюжет от последните дни - " Вагнер " преди дни разгласи, че приключва вербуването на пандизчии за фронта в Украйна. Частната войска стартира самодейността за набиране на нарушители в редиците си през лятото на 2022 година и Пригожин персонално участваше в " подбора ". Новата поръчка за преустановяване на практиката се случи на фона на, че самите наказани в колониите към този момент отхвърлят да се включват във войната, макар че вербуването им върви с заричане да бъдат освободени от пандиза, в случай че оцелеят 6 месеца на бойното поле в Украйна.

Осъдени описват през " Медиазона ", че огромна част от привлечените са починали на фронта, а други съжаляват, че са се съгласили да се бият и " Вагнер " към този момент надалеч не са посрещнани в " тържествена атмосфера " в пандизите. Като пропуск за " Вагнер " се регистрира, че точно вербувани наказани са чести дезертьори. Появиха се случаи на екзекутирани някогашни съветски наемници. През ноември бе оповестено видео на зверско ликвидиране на беглец - някогашният пандизчия Евгений Нужин е премахнат, като главата му е размазана с чук след опита му да избяга от " Вагнер ", гласят изявленията.

Днес се появи ново видео за хипотетично ликвидиране на член на " Вагнер ". Reuters се базира на клипа и заяви, че още веднъж става дума за ликвидиране с чук. Става въпрос за мъж, който се показва за Дмитри Якушченко, на 44 години, от Крим. Той твърди, че това " не е неговата война " и се е присъединил, единствено, с цел да избяга от пандиза. Според " Сива зона " той е бил хванат в украинския град Днипро.

Видеото приключва с надпис: " Съдебното съвещание се афишира за закрито ".По-късно пресслужбата на " Вагнер " споделиха, че публикуваният запис не подправен и пуснаха различен, в който същият мъж споделя, че " са му дали прошка ". Няма по какъв начин да бъде без значение тествана достоверността и на двете видеа, нито хронологията на събитията.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР