Превозвачи, автоинструктори и шофьори се обявиха против въвеждането на системата

...
Превозвачи, автоинструктори и шофьори се обявиха против въвеждането на системата
Коментари Харесай

Автобусни превозвачи, инструктори и шофьори: Системата бонус-малус множи корупцията на пътя

Превозвачи, автоинструктори и водачи се оповестиха срещу въвеждането на системата ”бонус-малус ”, която би трябвало да стартира да се ползва за застраховката „ Гражданската отговорност ” от 2021 година
Според тях предлаганият модел ще оскъпи непостижимо застраховката за сектора, което ще докара до закриване на междуградски линии и понижаване на личния състав в автобусните компании, съобщи " Офнюз ".

„ Няма по какъв начин да се съгласим, че ще плащаме един път санкции по Закона за придвижване по пътищата и повторно ще бъдем наказвани за същото нарушаване посредством заплащането на по-висока застраховка ", съобщи Магдалена Милтенова от Съюза на автобусните превозвачи.

Според нея правилото за установяване на глобите при застрахователните полици би трябвало да е дали един водач е предизвикал пътно-транспортно произшествие. " Самата аз имам 9 акта за превишена скорост, само че в никакъв случай не съм причинявала злополука ", сподели Милтенова и уточни, че прекомерно постоянно пътните знаци са сложени по този начин, че да не могат да бъдат спазени и в полза на дебнещи за актове катаджии.

Според нея предлаганият модел ще усили корупцията. " Корупцията на пътя ще се усили. Ако знаете, че актът ще ви оскъпи застраховката със стотици левове, ще сте склонни да платите съществени суми, с цел да не ви напише пътният служител на реда акт ", уточни Милтенова.

Проблемът за автобусните превозвачи е изключително сериозен, защото при тях десетки чиновници се водят на всяко едно от транспортните средства. В същото време бонус-малус системата обвързва нарушаванията с водача и автомобила. Дори всички водачи да са изцяло изрядни, а единствено един да е позволил превишение на скоростта с персоналната си кола, компанията ще заплаща малус.

„ Това ще въздейства на всяко семейство, на всяка компания. Защото малусът ще се качва от един човек, а бонусът на 10 други няма да се зачита “, изясни Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

По принцип задачата на бонус-малус системата е да вкара тласъци за изрядните водачи и да предлага да се вкара оскъпяване на „ Гражданската отговорност” за неточните водачи. Според новия вид на застраховката, препоръчан на публично разискване от Комисията за финансов контрол, цената на полицата може да нарасне до 4 пъти.

Според новия вид на бонус-малус застраховката ще е обвързана със притежателя на автомобила и водача, само че не и с колата. От 2020 година ще стартира отчитането на нарушавания, на база на които ще се образува цената на наложителната лавица, а новата система ще влезе в действие от 2021 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР