Превърналото се в традиционно събитие BMW M Drive Tour за седма

...
Превърналото се в традиционно събитие BMW
M Drive Tour за седма
Коментари Харесай

BMW M Drive Tour 2021 отново демонстрира възможностите и многообразието на BMW M автомобилите

Превърналото се в обичайно събитие BMW M Drive Tour за седма поредна година демонстрира опциите на гамата BMW M пред български клиенти и медии. В продължение на три дни над 150 участника от цялата страна имаха опция да изпитат на писта и по публичната пътна мрежа характерностите уи мнгообразието от разновидности на колите BMW M. Фокус в тазгодишното издание е премиерата на новото BMW M3 Competition и BMW M4 Competition.

Превърналото се в обичайно събитие BMW M Drive Tour за седма поредна година демонстрира опциите на гамата BMW M пред български клиенти и медии. В продължение на три дни над 150 участника от цялата страна имаха опция да изпитат на писта и по публичната пътна мрежа характерностите уи мнгообразието от разновидности на колите BMW M. Фокус в тазгодишното издание е премиерата на новото BMW M3 Competition и BMW M4 Competition.

Под управлението на сертифицирани BMW инструктори, участниците имаха възможност да усетят бързото и спортно управление на моделите на пистата, докато усъвършенстват уменията си за спортно ръководство.

Новото BMW M3 Седан и новото BMW M4 Купе се задвижват от редови шестцилиндров двигател с технология M TwinPower Turbo и мощност 353 кВт/480 к.с., чиято мощ се подава към задните колела от неповторима в сегмента шестстепенна механична скоростна кутия. При новото BMW M3 Competition Седан и новото BMW M4 Competition Купе вариантът на високооборотния мотор с мощ 375 кВт/510 к.с. е смесен с осемстепенна трансмисия M Steptronic с Drivelogic. От началотоо на месец юли BMW M3 Competition и BMW M4 Competition могат да бъдат поръчвани и със системата за задвижване на четирите колела M xDrive.

Значително нарасналата по отношение на предишните модели динамичност е резултат на типичния за М развой на разработки и настройки, който отчасти е извършен паралелно с тестовата стратегия на новият състезателен автомобил BMW M4 GT3. Друго сходство на новите BMW M коли е широката гама от страсти, които те обещават с помощта на задвижването и окачването, изразителния си дизайн и новата, характерна за М система за управление. Те се простират от пригодността за дълги пътувания и уверената динамичност във всекидневието до въодушевлението от спортния автомобил при ръководство по затворени прави.

Редови шестцилиндров мотор със спонтанно разрастване на мощността и типична за М високооборотна характеристика

Задвижването на новите High Performance автомобили съчетава типичната ма М високооборотна характерност с най-новия вид на технологията M TwinPower Turbo и маркира върхови стойности по отношение на мощността и въртящия момент при редовите шестцилиндрови бензинови двигатели на BMW. Разработените за максимална динамичност съставни елементи на базовия мотор се отличават с олекотена структура и екстремна здравина. Двата турбокомпресора с индиректно изстудяване на нагнетявания въздух, усъвършенстваният всмукателен тракт и работещото с максимални налягания от 350 бара непосредствено впръскване на бензина способстват за спонтанното разгръщане на мощността и задържащата се до най-високи натоварвания наслада от шофирането.

Вариантите на мотора, инсталирани в новото BMW M3 Седан и новото BMW M4 Купе, развиват оптимален въртящ миг от 550 Нм, който е разполагаем в широкия оборотен диапазон сред 2 650 и 6 130 об/мин. Максималната мощ на мотора от 353 кВт/480 к.с. е разполагаем при 6 250 об/мин. Разгръщането на мощността при двигателите на Competition моделите също се отличава с оптимален въртящ миг в широк оборотен диапазон. 650 Нм са налични между 2 750 и 5 500 об/мин, максималната мощност на мотора от 375 кВт/510 к.с. се постига при 6 250 об/мин. Максимално възможните обороти на мотора са 7 200 об/мин.

Тази характерност на мощността осигурява впечатляващо преживяване при шофиране. Новото BMW M3 Седан и новото BMW M4 Купе форсират от 0 до 100 км/ч за 4,2 секунди, ускорението от 0 до 200 км/ч отнема 13,7 секунди. Competition моделите форсират от 0 до 100 км/ч за 3,9 секунди, а от 0 до 200 км/ч за 12,5 секунди. Специфичната за моделите изпускателна система с клапи с електрическо ръководство осигурява емоционален тон.

Специфичната за модела охладителна система подсигурява, че всички компоненти на задвижването постоянно ще работят при оптимални температури, както при къси отсечки във всекидневието, по този начин и при най-високо натоварване на състезателната писта. Освен централен охладителен модул в калниците са разположени два високотемпературни радиатора. Освен това системата включва и спомагателен охладител на моторното масло и обособен охладител на маслото на трансмисията за Competition моделите. Опитът на BMW M GmbH от моторните спортове е ползван и при концепцията на снабдяването с масло. Масленият картер на двигателя разполага с две разграничени отделения и един интегриран всмукателен канал. Допълнителната степен разрешава чрез управляема маслена помпа маслото да се подава от по-малкия, служител като буфер маслен картер. По този метод постоянно се гарантира несъмнено подаване на масло, дори и при рискови надлъжни и странични ускорения.

Уникално многообразие: шестстепенна механична скоростна кутия, осемстепенна трансмисия M Steptronic с Drivelogic, задно задвижване и M xDrive

Класическо Performance преживяване предлага комбинацията сред редовия шестцилиндров мотор с механична шестстепенна скоростна кутия при новото BMW M3 Седан и новото BMW M4 Купе. Механичната скоростна кутия е оборудвана с Aсистент за превключване с адаптиране на оборотите за превключване при низходяща смяна на предавките при намаление на скоростта преди завоите.

Осемстепенната трансмисия M Steptronic с Drivelogic на Competition моделите се отличава с прецизно съгласувани с характеристиките на мотора предавателни цифри и голям диапазон на предавките. Тя позволява напълно автоматизирана промяна на предавките, както и ръчно превключване със специфичния за М селектор на трансмисията или лостчетата за превключване на кормилото. Характеристиките за превключване могат да бъдат променяни с интегрирания превключвател на Drivelogic. Както в автоматизиран, по този начин и в ръчен режим водачът разполага с три значително различаващи се степени.

За пръв път в историята на моделите BMW M3 и BMW M4, като опция на традиционното за мощните спортни коли задно задвижване, се предлага и система за задвижване на четирите колела. Системата M xDrive подава повече мощ към задните колела и е комбинирана с Активен М диференциал на задния мост. От менюто Setup водачът може да избира сред базовата настройка 4WD и режима 4WD Sport, при който към задните колела се подава още по-голям дял от мощността. При деактивиран DSC на разположение е режимът 2WD. Подаването на мощността единствено към задните колела и отказът от стабилизиращи намеси на асистиращите системи разрешава на опитните водачи да се изживяват особено пуристко преживяване при шофиране.

Специфично за М окачване, екстремно висока резистентност на извъртане

Типичното за BMW M Автомобилите съчетание между динамичност, пъргавост и точност, линейното създаване на странични сили в целия диапазон на страничното ускорение и неутралното до граничния режим поведение при завиване ще повлияват положително от рисково високата устойчивост на извъртане на каросерията и връзката на окачването с каросерията. За прецизно контролируемата, даже и при високо динамични обстановки управляемост допринасят и характерния за модела пакет от подсилващи греди в моторния отсек, предната подрама с алуминиево подсилване, подсилванията в дъното на автомобила и свързаната неподвижно с каросерията задна подрама.

Адаптивното М окачване с амортисьори с електронно ръководство и характерна за М кинематика и еластокинематика на предната и задната ос е част от серийното оборудване на новото BMW M3 Седан новото BMW M4 Купе. Освен това те се оборудват и с кормилно ръководство M Servotronic с променливо предавателно число и интегрирана спирачна система, която в специфичното си за М осъществяване позволява реализирането на две различни характеристики на реакциите и усещането от педала. Благодарение на интегрираното ограничение на приплъзването системата за надзор на стабилността DSC (Динамичен контрол на стабилността) реагира с още по-висока точност. Серийният M Dynamic Mode позволява изключително спортно изживяване при шофиране в това число контролирани дрифтове. Освен това серийното оборудване включва и ковани М джанти с размер 18 инча на предната и 19 инча на задната ос. Размерът на предните гуми е 275/40 ZR18, на задните - 285/35 ZR19.

По - висока емоционалност благодарение на самостоятелния дизайн

Повече от всеки път до момента индивидуалният дизайн на каросерията на новото BMW M3 Седан и новото BMW M4 Купе подава ясни сигнали за ненадминатата динамичност и емоционалното преживяване при шофиране. Специфичните за М дизайнерски детайли, които поредно са насочени към функционалните условия на мощните спортни коли, са интегрирани хармонично в модерния език на формите. За изразителното лъчение на двата модела допринасят и огромната, вертикално насочена BMW бъбрековидна радиаторна решетка със характерен за М дизайн с хоризонтални пластини, мощно моделираните арки на калниците с характерните М хриле и широко изпъкналите странични прагове, преминаващи в предната и задната ризница. Освен това седанът и купето се оборудван с покрив от карбонов композит (CFRP) с аеродинамично усъвършенствани финки, заден спойлер и типичните за М два двойни ауспухови накрайника на изпускателната система.

Серийното съоръжение включва и Full LED фарове. Като алтернатива се предлагат Адаптивни LED фарове с BMW Лазерни светлини. Изборът от лакови покрития включва и новите, извънредни разновидности Sao Paulo Yellow, Toronto Red – червен металик и Isle of Man Green – зелен металик. Непосредствено от въвеждането на пазара опционално ще се предлагат и един M Carbon екстериорен пакет, както и характерни за модела BMW M Performance Parts. В интериора на новото BMW M3 Седан и новото BMW M4 Купе ясно структурираните повърхности и съвършено завършеният като ергономия кокпит напълно насочват концентрацията върху интензивното изживяване при шофиране.

Новоразработените М Спортни седалки с електрическо контролиране и разширената кожена тапицерия Merino с фина конструкция са част от серийното съоръжение, което за пръв път е допълнено и с вентилация на седалките. Като акцент в програмата от допълнително съоръжение впечатляват новите M Carbon седалки вид „ корито “ със базиран на структурата дизайн, който съчетава функционалността от моторните спортове с олекотената структура и комфорта при дълги пътувания с луксозното качество на направата. Иновативните седалки предлагат интегрирани, демонтиращи се за шофиране по спортна писта подглавници, осветено означение на модела и електрически регулировки. Тяхната ориентирана към моторните спортове структура разрешава потреблението на многоточкови защитни колани.

Специфична за M система за ръководство за индивидуално Performance преживяване

Infotainment системата на новото BMW M3 Седан и новото BMW M4 Купе включва множество новости, които способстват за интензивното преживяване при шофиране. Представената за пръв път алтернатива M Drive Professional е създадена особено за шофиране по спортна писта. Тя включва новаторската функционалност M Traction Control, която разрешава на лидера да настрои контрола на сцеплението DSC на десет степени и да го приспособява към персоналните си предпочитания и потребности. Освен това M Drive Professional включва и M Drift Analyser, който записва и прави оценка данните от автомобила при динамично придвижване в завои, както и M Laptimer, който обезпечава времената за обиколки и други информации за шофирането по спортната писта.

Бутонът Setup на междинната конзола осигурява пряк достъп до настройките на мотора, окачването, кормилното ръководство и спирачната система, както и съгласно модела и оборудването и до M xDrive, асистента за превключване на предавките и контрола на сцеплението. Могат да бъдат записани два варианта на индивидуално конфигурираните цялостни настройки, които по-късно когато и да е могат да бъдат задействани непринудено с М бутоните на кормилото.

Полето за ръководство на междинната конзола серийно включва и бутон M Mode. С него може да се въздейства на интензивността на асистиращите системи, както и на индикациите на арматурното табло и Head-Up дисплей, да са се обезпечи ситуативно и винаги типично за М преживяване при шофиране. Изборът е сред настройките ROAD и SPORT, в композиция с M Drive Professional е възможно да бъде задействан и създаденият за шофиране по спортните писти режим TRACK.

Всеобхватно серийно съоръжение, висококачествени варианти за комфорт, сигурност и динамичност по размер

Множеството новости в гамата от серийно и опционално съоръжение обезпечават още по-високо равнище както на състезателната атмосфера, по този начин и на комфорта и функционалността на новото BMW M3 Седан и новото BMW M4 Купе. Модерните асистиращи системи подкрепят лидера при монотонни и непрегледни обстановки на пътя. Автомобилите серийно са оборудвани с Контрол на дистанцията при паркиране със сензори в предната и задната част, с Предупреждение за конфликт начело, Предупреждение при овакантяване на лентата и различаване на пътни знаци Speed Limit Info. Сред опционалните системи е Асистентът за шофиране Professional в това число Асистент за завиване и водене в лентата, активно навигационно водене и спешен помощник, както и BMW Drive Recorder и най-новото поколение на BMW Head-Up екрана със характерни за М индикации. Функционалността на опционалния Асистент за шофиране включва и Асистент за придвижване на заден ход.

Серийното съоръжение с тризонова автоматична климатична апаратура, LED интериорно осветяване вкл дифузно осветление и система от HiFi високоговорители покачва комфорта във всекидневието и при дълги пътувания. Част от серийното съоръжение на новото BMW M3 Седан и новото BMW M4 Купе е и BMW Live Cockpit Professional с изцяло цифрово арматурно табло, cloud-базирана навигационна система BMW Maps и BMW Intelligent Personal Assistant. Актуалната интеграция на смарт телефони позволява ползването както на Apple CarPlay, по този начин и на Android Auto със системата за ръководство на автомобила.

Като безвъзмездна опция на серийния карбонов покрив се предлага и стоманен покрив със стъклен люк в функция плъзгане и покачване. Целенасочено понижаване на тежестта на автомобила може да бъде реализирано с новия пакет M Race Track. Той включва и M Carbon спирачна система, М алуминиеви джанти с усъвършенствано тегло, които по избор могат да бъдат оборудвани със Semi-Slick гуми, както и M Carbon седалки вид „ корито “.

*Източник: www.bmw.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР