Преварената чешмяна вода е полезна не само заради отстраняването на

...
Преварената чешмяна вода е полезна не само заради отстраняването на
Коментари Харесай

Преваряването на твърда чешмяна вода премахва до 90% от микропластмасата

Преварената чешмяна вода е потребна освен поради отстраняването на избрани нездравословни патогени. Тя може да унищожи замърсители като микропластмаса и химикали, което я прави по-безопасна за пиянство.
Според нова обява в Environmental Science & Technology Letters, кипването на чешмяна вода единствено за пет минути може да понижи количеството микропластмаса с до 90 %. Изследователи от Медицинския университет в Гуанджоу и Центъра за проучване на микропластмасата в околната среда в Китай предлагат за преваряването да не се употребяват пластмасови електрически кани, а то да става в старите положителни чайници (желателно на газов котлон), с цел да се отстранен примеси като полистирен, полиетилен и полипропилен.
Преварената вода се употребява от антични времена като способ за филтриране в някои азиатски страни. „ Тази елементарна тактика може да „ обеззарази “ от нано- и микропластмаси чешмяната вода “, пишат откривателите.
Вода с избрана алкалност и неотстъпчивост нормално при шупване създава кори по дъното на съда –неразтворими минерални останки като калциев карбонат. Учените допускат, че калциевият карбонат среща нанопластмаси, до момента в който кристализира в гореща вода. След това той капсулира нанопластмасата, до момента в който се трансформира в люспеста кора, която от време на време виждате на дъното на вашия чайник.
Врящата твърда чешмяна вода, съдържаща 300 мг на литър (mg/L-1) калциев карбонат, понижава нано- и микропластмасите с близо 90 %, а водата, съдържаща 80 mg/L-1, понижава частиците с 84 %. В меки водни проби, съдържащи по-малко от 60 mg/L-1 калциев карбонат, кипенето понижава пластмасите с над 25 %.
Поради мощната ни взаимозависимост от пластмасата, нанопластмасите и микропластмасите са постоянно срещани в подземните и повърхностните води по целия свят. Микропластмасата е в действителност на всички места, открита е и на Антарктика, и в Арктика. Тези подли частици са и на Еверест, и Марианската котловина. Всъщност пластмасата съставлява най-голямата част от морския отпадък. Според изследване от 2020 година, оповестено в Science of the Total Environment, повече от 8 милиона тона пластмаса са навлезли в океана през 2017 година Това е над 33 пъти повече пластмаса от количеството, навлязло в океана през 2015 година, което демонстрира тревожно задълбочаващ се световен проблем.
При разпадането на пластмасата, микроскопични части от нея попадат в околната среда. Микропластмасите нормално са с размер под 5 милиметра, само че се срещат и по-малки, наречени нанопластмаси. Те са съвсем невидими, с размер от 1 микрометър. Микро- и наночастиците са открити във водата, въздуха, почвата, храната ни и готварската сол.
Ефектите върху здравето от нано- и микропластмасите не са изучени в елементи. Но проучванията сочат, че тяхното струпване в човешкото тяло може да аргументи инсулинова устойчивост, чернодробно метаболитно разстройство, увреждане на ДНК, органна дисфункция, проблеми с имунния отговор, невротоксичност и репродуктивни увреждания.
„ Пиенето на преварена вода явно е жизнеспособна дълготрайна тактика за понижаване на световното излагане на нано- и микропластмаси “, написа изследователският екип, добавяйки, че евентуално това е по-ефективен избор от пиенето на бутилирана вода, изключително бутилирана в пластмаса. Средната литрова бутилка вода съдържа 240 000 части нанопластмаса, което е 10 до 100 пъти повече частици, в сравнение с се смяташе до момента.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР