Претенциите за обезщетения заради смърт на пътя след тълкувателно решение

...
Претенциите за обезщетения заради смърт на пътя след тълкувателно решение
Коментари Харесай

Застрахователите взеха да говорят не за 1000, а за 500 лева Гражданска отговорност

Претенциите за компенсации поради гибел на пътя след тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС) единствено за няколко месеца са към този момент 100 млн. лв.. С този мотив зам.-председателят на Асоциацията на българските застрахователи Кирил Бошов оправда повишаването на " Гражданска отговорност ".
Бошов съобщи, че през предходната година приходите от „ Гражданска отговорност” са малко под 660 млн. лв., а изплатените компенсации са от малко под 407 млн. лв., като 280 млн. лв. са платени за " болки и премеждия " , а 30% от тях отишли в ръцете на юристи. Имало административни разноски от до 131 млн. лв., като през тази година дотук сме на минус 17 млн. лв.. В края на предходната година загубата е била 55 млн. лв., призна Бошов пред Нова телевизия и не даде логически отговор на въпроса за какво тогава в края на предходната година не е имало такава реакция на застрахователите. Той сподели и, че не може да каже дали " Гражданска отговорност " ще стане 1000 лв., в случай че няма предели на компенсациите за прочувствени вреди, само че и да станела 500 лв., отново ще е тежко .
Нашият проблем като общество е по какъв начин застрахователите си вземат решение казуса – сред първо и второ четене в Кодекса по обезпечаване, без спор. Кой спекулира с " Гражданска отговорност " от 1000 лв. – финансовият министър сподели, че е нечиста сделка. Направиха го застрахователите след съвещанието на равнище парламентарна комисия, съобщи ръководителят на Института за пътна сигурност и някогашен началник на КАТ Богдан Милчев, разяснявайки предлагането на Менда Стоянова за 20 000 лв. таван на компенсациите за прочувствена болежка.
Застрахователите са на загуба, само че тя се компенсира от развиването на комерсиалната мрежа. Щом са на загуба, не би трябвало да могат да си разрешат да заплащат на адвокатски адвокатски фирми по 70 000 лв. и нагоре да ги пази, разяснява Милчев и разгласи, че има доста такива случаи. Той попита за какво няма предложение за предел на възнаграждението на юристите, като Божов отвърна – ние не сме такава институция.
Милчев пък приключи по различен метод – ще напусне ли Менда Стоянова Народното събрание, в случай че се потвърди, че депутати са получавали възнаграждения от застрахователни компании, с цел да мине скандалната корекция в Кодекса по обезпечаване? Той не можа да даде съответен образец с съответно име, като само изясни, че е чул такива клюки.
Протестите
Организирал съм митинги, знам по какъв начин става – доста мъчно е да се провежда през Фейсбук в разнообразни градове, в един ден, в един час. Организация за митингите има, само че с цел да излязат толкоз хора има неодобрение. Хората не имат вяра, че горивата костват толкоз, колкото е на бензиностанциите, разяснява ръководителят на КНСБ Пламен Димитров.
На пряк въпрос дали равнището на комерсиална надценка при горивата е по-високо, в сравнение с в чужбина, Димитров призна, че му е мъчно да отговори, само че изиска от регулаторите всеки месец да изясняват кой съставен елемент какъв брой въздейства на цената и за какво. Същото изиска ръководителят на КНСБ и за застрахователния бранш – и половин лев не може да се вдигне повече „ Гражданска отговорност”, безапелационен беше той и изиска да бъде открит излаз чрез необятен разбор какво не е наред.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР