Фалиралата криптоборса FTX съобщи, че почти всичките ѝ клиенти и

...
Фалиралата криптоборса FTX съобщи, че почти всичките ѝ клиенти и
Коментари Харесай

Фалирала криптоборса FTX ще връща парите на клиенти

Фалиралата криптоборса FTX заяви, че съвсем всичките ѝ клиенти и кредитори ще могат да получат назад парите си.

Замразените им активи и вземания ще бъдат оценени по цената им от ноември 2022 година, когато ръководената от наказания за машинация Сам Банкман-Фрийд борса подаде молба за отбрана от неплатежоспособност.

FTX дължи на кредиторите си 11,2 милиарда $. Според личните ѝ калкулации, тя разполага с сред 14,5 и 16,3 милиарда щатски $, които може да разпредели, показва „ Асошиейтед прес “.

От зрелищния банкрут на криптоборсата насам биткойнът е поскъпнал близо 4 пъти. През ноември 2022 година цифровата валута струваше към 17 000 $, до момента в който сега се търгува за над 60 000 $.

Съдът и кредиторите би трябвало да одобрят проектите

Въпреки че някои от заплащанията могат да доближат до 118 % от цената на активите, не се планува обезщетените да могат да се възползват от нарастването в цената на цифровите валути в последната година и половина. Очаква се 98 % от кредиторите на FTX, в това число клиентите с 50 000 $ или по-малко в криптоборсата, да получат пари в брой.

Условие за изплащането на средствата е съдът и кредиторите да одобрят проекта за неплатежоспособност на компанията. Разплащането ще стане допустимо главно заради обстоятелството, че FTX и дъщерното ѝ сдружение Alameda Research са имали обилни активи, които са били осребрени, включително акции на софтуерни компании, разяснява американската телевизионна мрежа Си Ен Би Си.  

Сам Банкман-Фрийд беше медиен любим

През март тази година някогашният началник на FTX Сам Банкман-Фрийд беше наказан на 25 години затвор за машинация, довела до банкрута на третата най-голяма криптоборса в света. Конкретният мотив за банкрута стана информация, че Alameda Research има големи ресурси от валутата FTT, също следена от някогашната империя на Банкман-Фрийд.

Преди срутва на борсата тогавашният милиардер се радваше на съществено медийно внимание и почитание в инвеститорските среди и крипто общността. Той бе прочут като един от огромните донори на Демократическата партия и бе наедрял финансов донор на предизборната акция на Джо Байдън за президентския избор през 2020 година. 

Сам Банкман-Фрийд беше известен и като последовател на философията на така наречен ефикасен алтруизъм.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР