Претенциите на РС Македония към България относно таксата наложена върху

...
Претенциите на РС Македония към България относно таксата наложена върху
Коментари Харесай

Хиновски: България има право да определя таксите, РСМ няма основание за обезщетение

Претенциите на районен съд Македония към България по отношение на таксата наложена върху съветския природен газ са неоснователни. България като суверенна страна е в цялостното си право да постанова сходни такси.

Това съобщи в изявление за БГНЕС енергийният специалист Иван Хиновски, ръководител на Българския енергиен и минен конгрес (БЕМФ).

На 26 октомври министърът на стопанската система на РСМ Крешник Бектеши съобщи, че Скопие ще желае обезщетение от София, при положение, че бъде въведена, както той се показва „ изключителна енергийна такса “. С Иван Хиновски разясняваме дали македонските искания са основателни.

„ Скопие може да упорства за обезщетение, само че няма да го получи, тъй като това е суверенно право на всяка страна - да дефинира политиките си по акцизи и такси “, безапелационен е специалистът.

Той изясни, че тук не става дума за директната такса, която е включена в контракта за пренос с „ Газпром Експорт “, а е данък върху услугата „ пренос “ в „ Турски поток “, която България има право да постанова.

„ По начало концепцията на този данък е той да бъде взет от „ Газпром Експорт “, сподели Хиновски и добави, че концепцията на тази стъпка е да бъде осъден „ Газпром “ за политиката по отношение на България.

БГНЕС напомня, че от 13 октомври е в действие такса от 20 лева./МВтч. Тя се отнася до вноса и преноса на съветско „ синьо гориво “. Парламентът одобри промени в Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна. Те бяха оповестени в Държавен вестник.

Решението провокира бурната реакция на Сърбия и Унгария, които си разрешиха да заплашат България, заявявайки, че няма да оставят без съответен отговор това „ враждебно българско решение “.

На 15 октомври сръбският президент Александър Вучич изиска да организира диалог с Румен Радев във връзка на решението за увеличение на директните такси. Сърбия внася съветски природен газ от България по „ Балкански поток “, който е продължение на „ Турски поток “. Тръбата е благосъстоятелност на българската страна.

На 26 октомври президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за въведената такса. В настояването си до Конституционен съд той показва, че са нарушени редица положения, закрепени в българската конституция.

Още същия ден неговата позиция беше разкритикувана остро от финансовия министър Асен Василев и премиера акад. Николай Денков, които го упрекнаха, че с дейностите си Радев е срещу ползите на България и пази „ Газпром “.

На 30 октомври представителят на Европейската комисия Тим Макфий, удостовери, че България има право да взема решение по какъв начин да се разпорежда с приходите от директните такси върху съветския газ. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР