Престолонаследникът на Саудитска Арабия обяви, че носи отговорност за убийството

...
Престолонаследникът на Саудитска Арабия обяви, че носи отговорност за убийството
Коментари Харесай

Принц Салман пое отговорност за убийството на Хашоги

Престолонаследникът на Саудитска Арабия разгласи, че носи отговорност за убийството на журналиста Джамал Хашоги предходната година от саудитски сътрудници, тъй като се е случило " под негов контрол ".
Мохамед бин Салман е направил коментара в документален филм на PBS, който ще бъде излъчен идната седмица.
Салман, де факто водачът на монархията, не е приказвал обществено за убийството в саудитското консулство в Истанбул. Централно разузнавателно управление на САЩ и някои западни държавни управления са уверени, че той е наредил убийството, само че саудитски представители твърдят, че принцът няма роля.
Убийството на Хашоги провокира бурно неодобрение в международен мащаб и докара до апели за дейности против Рияд.
" Случи се под моя контрол. Поемам цялата отговорност, тъй като се случи под моя контрол ", сподели той пред Мартин Смит от PBS. " Престолонаследникът на Саудитска Арабия " ще бъде излъчен на 1 октомври във връзка една година от гибелта на Хашоги.
След като в началото отричаха, саудитските управляващи упрекнаха сътрудници, които са работили своеволно. Прокуратурата разгласи, че тогавашният заместител на шефа на разузнаването е наредил Хашоги да бъде върнат в страната, само че по-късно е била издадена заповед да бъде погубен, откакто са се провалили опитите да бъде върнат в Саудитска Арабия.
Според прокуратурата Сауд ал Катани, някогашен топ консултант в кралския двор, е издал заповедта за убийството по " Скайп ".
Запитан по какъв начин е осъществено убийството без да знае за това, Мохамед бин Салман дал отговор: " Имаме 20 милиона души. Имаме 3 милиона държавни чиновници ".
Смит е попитал дали убийците е можело да употребяват частни държавни самолети. Престолонаследникът дал отговор: " Имам чиновници, министри, които извършват неща, и те са виновни.
Те имат властта да създадат това ". Журналистът разказва диалога от декември, който явно се е провел с изключена камера. Материалът ще бъде показан в документалния филм.
Хашоги, колумнист на " Вашингтон пост ", за последно е забелязан в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври, където е трябвало да получи документи за брак. Тялото му е било разчленено и изнесено от постройката. Останките към момента не са открити.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР