От 1 януари до 1 май в Гърция са били

...
От 1 януари до 1 май в Гърция са били
Коментари Харесай

Ръст на горските пожари в Гърция

От 1 януари до 1 май в Гърция са били регистрирани 3543 горски пожара, което е с 22% повече от предходната година с регистрирани 2907 пожара. Противопожарната работа се готви за доста сложен пожарен сезон, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

" Някои от тези пожари имат сходни характерности с тези, които можем да чакаме през лятото. Също по този начин сме доста разтревожени от обстоятелството, че пожарът е зародил на доста огромна надморска височина в Пиерските планини, които е трябвало да бъдат покрити със сняг, което не би разрешило възникването на подобен пожар ", разяснява специалистът в Националната обсерватория на Атина Теодорос Джанарос.

Директорът на проучванията на NOA Костас Лагувардос добави, че  ниските превалявания през последните няколко месеца също ускоряват паниките,  а Европейската обсерватория за сушите към този момент е издала предизвестие за Гърция.

Тъй като пожароопасният сезон стартира на 1 май министърът на гражданската отбрана и изменението на климата Василис Кикилиас прикани локалните управляващи и жителите да почистят площите и дворовете от зеленина, с цел да лимитират заплахата при пожар.

В началото на май 2024 година в горите на Атика по-голямата част от тревата е изсъхнала, като че ли е август.  Причината е извънредно дребното количество превалявания от новата 2024 година, както и извънредно топлото време през март и април. 

И сега пожари могат да зародят на всички места, по тази причина от пожарната молят жителите да бъдат оптимално деликатни както при боравене с огън, по този начин и с незагасени цигари, които доста постоянно провокират пожари.

При причиняване на пожар, даже и по нехайство, се постанова санкция до 30 хиляди евро и затвор според от нанесените вреди.  Палежът в Гърция към този момент се квалифицира, като тежко закононарушение.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР