Престъпна организация, подготвяща и продаваща фалшиви произведения на изкуството в

...
Престъпна организация, подготвяща и продаваща фалшиви произведения на изкуството в
Коментари Харесай

Заловиха група за фалшиви картини: Тяхно дело ли е откритото у нас платно на Джаксън Полък?

Престъпна организация, подготвяща и продаваща подправени творби на изкуството в чужбина, е разкрита в прилежаща Гърция. Предполага се, че картината на Джаксън Полък, открита у нас през март тази година, е тяхно дело.

Групата е разпозната след следствие на случай с трафик на картина. Полицията в Гърция е открила и задържала петима души, като в това време са конфискувани общо 18 картини, два преносимия компютър, пломби, две пещи за състаряване на творби на изкуството, документи за достоверност и редица печати и други документи.

Първо по bTV бе показан подписът на румънския деспот Николае Чаушеску на гърба на творбата

Задържаните лица са продавали картини, считани за дело на известни художници, на физически лица, колекционери и аукционни къщи. Вече са им повдигнати обвинявания за присъединяване в незаконна организация, имитация, машинация, пране на пари и нарушение на закона за авторското право, оповестяват от Отдела за битка с проведената престъпност към Главна регионална дирекция на полицията на остров Крит.

Снимка: Getty Images

Спецакцията в Гърция беше предшествана от следствие от Отдела за запазване на културното завещание на българските управляващи, провела се в тясно съдействие с представители на Европол при започване на 2023 година Така беше спряна покупко-продажба на картина, за която трябваше да бъдат платени 12 милиона евро.

До момента са арестувани трима гръцки жители и един българин

Последваха претърсвания на къщи и склад в Атика. Намерените картини са изследвани от специалисти. Те настояват, че става дума за напълно подправени художествени творби, имитиращи почерка на съответния художник. Подписите, които носят платната, също са подправени.

Снимка: bTV

По-нататъшното следствие разкри, че проведената група съществува от 2014 година Членовете ѝ са си набавяли хартия в остарял жанр и машини за стареене, за основаване на подправени картини. След това са отпечатвали върху платната даже подправени ръкописни посвещения.

Той е на задната страна на откритото в България произведение

Изфабрикували са даже подправени заглавия на публикации, за които се допуска, че са писани от видни историци и откриватели на изкуството от преди няколко века. Чрез интернационална мрежа, която са създали за разпространение на творбите си, те разгласили картините в електронни търгове и каталози, изясняват още от полицията.

Задържаните в Гърция лица са 35-годишен мъж (сочен за водач на незаконната организация), 61-годишен мъж (художник), 69-годишна жена (представяща се за колекционер и организираща контактите с чужбина), 56-годишен мъж (организирал доставките) и 48-годишен притежател на магазин за пощенски марки (снабдявал организацията с подправени печати).

Все още не може да се каже дали е достоверна, споделиха от прокуратурата

Трима от тях са държали обилни суми пари в банкови сметки, макар че на документи не развиват никаква професионална или бизнес активност. Всяка година групата е имала към 6 милиона евро облага от противозаконната си активност.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР