Пресата и социалните мрежи изобилстват от публикации, в които се

...
Пресата и социалните мрежи изобилстват от публикации, в които се
Коментари Харесай

Д-р Иванка Александрова от МБАЛ „Медлайн“: Диабетът е лечим

Пресата и обществените мрежи изобилстват от изявления, в които се твърди, че диабетът към този момент е изцяло лечим, доста хора на инсулин са спрели лечението, в Куба са съумели да разработят ваксина против диабет. Те нормално стартират с „ бялата мафия тръпне, тъй като остава без работа” или „ инсулиновата мафия” и така нататък

Колко и до каква степен всичко това е истина?

Свързахме се с доктор Иванка Александрова, която е експерт по Ендокринология в болница „ Медлайн” Пловдив. От нея се очакваше да оспорва, само че тя изрично удостовери, че несъмнено има пациенти, които са спрели инсулина и пациенти, приемали комбинации от 2-3 медикамента, а към този момент от години нямат потребност от никакви антидиабетни хапчета, че дори и от тези за кръвно налягане.

- Д-р Александрова, по какъв начин ще отговорите на въпроса: „ Има ли оздравял от диабет?”

- В никакъв случай с една дума. Първо би трябвало да стартираме от това, че диабет вид 1 и вид 2 са две доста разнообразни по своята генеза и същина болести и за тях не може да се приказва по едно и също време. Тъй като вид 2 е доста по-разпространен /тип 1 са единствено към 10% от случаите/, ще стартира с него. В началото при вид 2 диабет освен че няма недостиг на инсулин, даже е допълнително. Ключът е във обстоятелството, че над 90% от болните с вид 2 диабет са с наднормено тегло или затлъстяване. Ще бъде доста опростено пояснение, само че почти се получава по този начин, че първо тежестта излиза отвън нормата и макар че панкреасът се труди като преди, той не съумява да покрие потребностите на организма. Знаейки това, сами би трябвало да се досещате какво би излекувало диабета.

- Вероятно, в случай че пациентът още веднъж е с тежестта, с което е влезнал преди време в казармата и тогава захарта му е била в средата на нормата. Но това е съвсем задача невъзможна.

- Отговорът е верен и задачата е допустима, само че както нормално, когато нещата със здравето станат в действителност съществени, би трябвало да викаме хирург. И аз като интернист признавам: има излекувани от диабет, само че викахме хирург.
На един конгрес демонстрираха доста забавен слайд- две дечица играят в пясъка и едното споделя: ”Татко е ендокринолог и лекува диабета”. А второто: „ Моят е хирург и го излекува”. Е, като ендокринолог аз знам, че таткото би трябвало да е бил бариатричен хирург, тъй като бариатричната хирургия даде съществени и дългогодишни изследвания, над 10-15 години, които потвърдиха, че 70-80% от диабетиците след хирургична намеса изхвърлят медикаментите. Но аз избирам терминът трайна ремисия, тъй като вид 2 диабет има генетични основи. За да кажем, че сме го излекували, би трябвало да сме „ изтрили” гена – да, може би в миналото, само че не в този момент.

- Бихте ли обяснили каква е ролята на бариатричната хирургия? У нас кой може да си разреши такава намеса?

- Накратко и доста опростено - сега най-популярна е т.нар слийв /б.а. – от британски ръкав/ гастректомия, при която хирургически размерът на стомаха се понижава до към 15% от действителния и по този начин се лимитира опцията за препитание.
Резултатите са зашеметяващи. Имам пациенти, които смъкнаха до 80 кг. И да, живеят си щастливо без антидиабетни медикаменти. Когато още веднъж тежат 70-80 кг, панкреасът стартира да се оправя самичък. Надявам се да живеят най-малко до 100 години без диабет за популярност на науката. Относно финансовата досегаемост, интервенцията коства колкото остаряла кола, а не колкото нова - приказваме за към 5000 евро. Да, в България множеството хора карат остарели коли, само че както постоянно всичко е въпрос на цели.
Имам обаче и пациенти, които стопираха инсулина без хирургия и по тази причина изненадващо отговорност носят новаторските фармацевтични компании.

- Бихте ли обяснили какво имате поради?

- Благодарение на бурното развиване на диабетологията и бързата реакция на фармаиндустрията да употребява науката в създаването на нови медикаменти, в този момент е доста по-удовлетворяващо да си ендокринолог, в сравнение с преди 20 година Имаш доста варианти преди да започнеш терапия с инсулина, от който пациентите по този начин се тормозят.
А за тези пациенти, на които сме спрели инсулина, ще обясня, че той не им е бил назначен заради лекарска неточност, както написа жълтата преса. Просто науката се развива и когато им е бил постановен, не е имало друга алтернатива. В последните години са налице новаторски лекарства, които посрещат отлично потребностите на лекари и пациенти и отсрочват инсулина. Няма да влизам в детайлности и да загатвам имена, само че към този момент имаме хапче, с което непотребната глюкоза се изхвърля с урината и по този начин се губят и калории. Пациентите смъкват по 7-8 кг за 2 месеца. Опитайте това единствено с диета след менопауза - съвсем непостижимо е. С въпросните медикаменти захарта влиза в нормата без риск от хипогликемии. Дори кръвното налягане и пикочната киселина понижават единствено с едно хапче. И най-важното - в дълготрайните изследвания понижават инфарктите и съдовата смъртност. Това е безспорен пробив. Има и друга група лекарства, които са доста подобаващи при високостепенно затлъстяване- GLP-1 агонистите. Имам доста пациенти, които идват в болничното заведение на високи дози инсулин и с доста килограми над нормата. Допълнителното повишение на инсулина не смъква захарта, единствено напълняват още. Спирането на инсулин и включването на GLP-1 агонист е отлично решение за тях. Още от първата апликация апетитът фрапантно понижава, също и захарта. Имам пациенти, които смъкват по 15-20 кг за този интервал и постоянно като се върнат за надзорен обзор след 6 месеца, не мога да ги позная.

- И въпреки всичко приказваме все за медикаменти и стандартна медицина. Скоро имаше изявление с съветски състезателен физиолог - доктор Борис Жерлигин, който е основал клуб „ Сбогом диабет”. Сваля захарта единствено със специфична стратегия от физически извършения. Вие какво мислите?

- Спомням си един мой пациент - млад мъж, към 30-те, който без да е чул за спортна физиология, съумя с бягане по 7 км дневно на Гребна база да живее без инсулин 3 година след слагане на диагнозата. Изненадваща и рядко срещана е волята му.
Диабетолозите обаче са изцяло наясно за така наречен „ меден месец” при вид 1 диабет - интервал от няколко месеца до няколко години даже, в който след началното преодоляване на острото положение с инсулин, панкреасът съумява да се съвземе и да създава по малко инсулин, който да управлява захарите. Така обаче изчерпваме изцяло личните запаси и след това пациентът придобива т. нар brittle /б.а.-крехък/ диабет, който зависи напълно от външния импорт на инсулин. Той е доста сложен за лекуване, доста неустойчив, с чести хипогликемии и реактивна висока захар.
Сигурна съм, че спортният физиолог познава този феномен, а всички сътрудници знаят, че преди Бантинг и Бест да открият лечението с инсулин диабетиците с вид 1 нормално са губили живота си в границите на година.
За страдание мракобесие и фанатизъм има и в 21-ви век и доста по-често виждаме трудове от сорта на „ инсулиновата мафия” вместо „ Слава на науката”.

тагове доктор Иванка Александрова МБАЛ " Медлайн " диабет интервю
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР