Преразглеждане на написаното в учебниците по история за 10 клас

...
Преразглеждане на написаното в учебниците по история за 10 клас
Коментари Харесай

Авторка на скандалния учебник: Колко са били репресиите ли - трудно е да се определи броят на засегнатите

Преразглеждане на написаното в учебниците по история за 10 клас по отношение на интервала на комунизма желаеха от фондация " Истина и памет ". Те стартираха и петиция против подмяната на истината за комунистическия интервал и годините на прехода към народна власт.

Целта е недопускане на подмяната на обстоятелства и събития от комунистическия интервал 1944-1989 година и прехода към народна власт или за тяхното манипулативно и преднамерено показване в новите учебници по история за 10 клас.

" Много от обстоятелствата са показани преднамерено или липсват, доста хора са изразили политическите си визии по отношение на този режим ", сподели в " България заран " на Bulgaria ON AIR Георги Михайлов от фондация " Истина и памет ".

По думите му учебниците имат своите достолепия, само че усещането е, че доста неща са прикрити и не се споделят, от уроците по тематиката не можело да се придобие усещане, че това е незаконен и кървясъл интервал.

Пред малкия екран проф. Евгения Калинова от СУ, която е създател на част от образователното наличие, уточни, че няма по какъв начин всички числа и данни за даден исторически интервал да бъдат включени в уроците.

" В учебниците се включват безапелационните отговори, реализирани от историческата просвета ", уточни тя.

" Хората считат, че на създателите се споделя да напишат несъмнено нещо, само че в действителност се включват неща въз основата на разбори. Ролята на учебниците е да даде базисните и одобрените обстоятелства, след което учениците да търсят още причини ", разяснява Калинова.

Според нея тематиката за Възродителния развой е показана задоволително добре в уроците за 10 клас.

" Колко са били репресиите ли - мъчно е да се дефинира броят на засегнатите, виждала съм разнообразни числа. А не е ли по-важно, че тези събития са отражение на епохата? ", добави проф. Калинова /faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР