Препоръчвам на двойките, които имат перспективата да имат скоро бременност

...
Препоръчвам на двойките, които имат перспективата да имат скоро бременност
Коментари Харесай

Проф. Слънчева: При бременните жени COVID протича по-тежко и с повече усложнения

Препоръчвам на двойките, които имат вероятността да имат скоро бременност и детенце, да си си слагат ваксина против ковид. Тя им обезпечава доста по-леко протичане на болестта, без затруднения. Това сподели за уеб страницата проф. доктор Боряна Слънчева, шеф на Клиника по неонатология в Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом”.

„ Много е значимо бременната жена да бъде оптимално предпазена от коронавирусната зараза. Добре е имунизацията да се сложи след първия триместър на бременността. От персонален опит знам, че при бременните дами, които боледуват от ковид, болестта протича доста по-тежко и се чакат доста повече затруднения, които са свързани със самата физиология на бременността и особеностите с потиснатия имунитет по време на бременност “, акцентира тя.

По думите на проф. Слънчева доста по-често бременните дами с Коронавирус имат потребност от кислородолечение, кислородоподпомагане с маска, а една част от тях минават през разнообразни режими на апаратна вентилация, което по-нататък води до съществени затруднения от страна на дихателната система. „ Една немалка част от бременните дами имат съпътстващи хронични болести – сърдечносъдови, диабет, наднормено тегло. В тези случаи, с изключение на затрудненията от ковид, главното заболяване също се усложнява, а това крие риск както за дамата, по този начин и за бебето “, сподели още тя.

Проф. Слънчева акцентира, че положението на майката несъмнено се отразява и на положението на новороденото дете. „ Тези деца не са позитивни за ковид, само че при всички случаи има затруднения след раждането. Една огромна част от тях имат потребност от кислородоподпомагане, от в допълнение лекуване и следене. Затова би трябвало доста съществено да се обмисли профилактиката с имунизацията, с цел да се получат нещата оптимално добре както за бременната жена, по този начин и за нейното дете “, приключи тя.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР