Препоръчва се на българските граждани да избягват посещение на Пирот

...
Препоръчва се на българските граждани да избягват посещение на Пирот
Коментари Харесай

Не пътувайте към Пирот, десетки са натровени след изтичане на амоняк от товарен влак

Препоръчва се на българските жители да заобикалят посещаване на Пирот в идващите няколко дни поради случай с влакова комбинация с 20 вагона с амоняк в региона на тунел Сопот, оповестиха от оповестяват от българското Министерство на външните работи.

 Товарен трен с амоняк дерайлира край Пирот, затвориха автомагистралата към България Виж още

В Пирот е оповестено изключително състояние. Кметът на Пирот Владан Васич свика незабавна конференция и изясни, че изключителното състояние е оповестено сега, когато отровният облак е щръкнал над града поради вятъра, който духа към Пирот. Той сподели, че 20 вагона са били цялостни с амоняк и един или два са излезли от релсите и от тях тече амоняк.

Една цистерна е паднала в река Нишава и се чака това да има последствия за флората и фауната. Реакцията на амоняка с водата основава гъст пушек и за момента доближаването до мястото е затруднено.

Достъпът до мястото на случая е затворен в диаметър четири километра. Железопътният трафик е спрян, както и придвижването по автомагистралата сред Пирот и Бела паланка поради димната завеса и слабата видимост. Поради неприятната видимост се е стигнало до конфликт на няколко автомобила в тази част на автомагистралата.

Над 50 души са приети в болница в лечебните заведения в Ниш и Пирот със признаци за отравяне с амоняк, само че животът на нито един от тях не е в заплаха, оповестяват сръбските медии, като се базират на най-новите информации от болничните заведения. Един човек е умрял, само че няма удостоверение, че причина за гибелта му е отравяне с амоняк, заяви държавната телевизия РТС.  Мъжът е роден 1984 година, той е имал сърдечни проблеми.  В града има цех за гуми с към 2000 служащи, евентуално и това дружество употребява амоняк. Товарният трен всекидневно транспортирал първични материали от България до Прахово и Шабац, Сърбия.

Заради образувалия се бял облак се предлага на жителите в региона да не напущат домовете си, а учебните заведения няма да работят през днешния ден. Местните управляващи успокоиха популацията, че водоснабдяването в града не е наранено от случая. Въпреки това в община Бела паланка подредиха на хората да не употребяват вода от чешмата за пиянство и готвене.

Към 22:00 ч. нямаше данни за потърпевши и приети в болница български жители, с изключение на пет лица, които откакто са били прегледани, са били пуснати от болничното заведение в Пирот, оповестиха от българското Министерство на външните работи и допълват, че при потребност от подпомагане български жители мога да се свържат с дежурен телефон на Градска канализация Ниш 00381668408062.

Товарният трен, пренасящ амоняк, който дерайлира в Източна Сърбия, е бил претрупан в България, заяви заместник-министърът на превоза Красимир Папукчийски по bTV.

По думите му няма по какъв начин да се търси отговорност от българска страна, защото събитието настава на територията на Република Сърбия. Предаден е товарът от българската инфраструктура към сръбската, все още на дерайлирането композицията е била оперирана от сръбските железници. Единственият, който ще взе участие в следствието, е притежателят на цистерните.

Всичките 20 вагона, натоварени с амоняк, са френски и немски, като са превозени от български частен оператор в направление Белград , уточни заместник-министърът и посъветва българските жители да лимитират пътуванията към Сърбия.

Засега не са ясни аргументите за случая, само че секторът, по който се е движел, е с по-остри завои, сподели Цанев.

Цистерните са пробити, изтича амоняк, разяснява случая пред БНР и инж. Бойчо Скробански, заместник-председател на Националния ръб за следствие на катастрофи във въздушния, водния и железопътния превоз.

Причините за случая могат да бъдат разнообразни - или в преносимия състав, или в жп инфраструктурата, означи специалистът.

След като се спрат течовете на амоняк, ще се сдобием с повече информация, добави инж. Скробански.

" Спасителните екипи и екипите за бързи дейности би трябвало бързо да се намесят, с цел да може всички течове да бъдат спрени, съставът да бъде изтеглен, да се стартират огледите за определяне на аргументите ", посочи специалистът.

Изпарението на този газ е доста мощно. Човек може да загуби схващане за доста къс интервал на поемане, посочи той.

При приключване на амоняк може да бъде възпламеним и да нанесе обилни провали и даже гибел.

Заради понижената видимост, провокирана, както се допуска, от приключването на газа, няколко автомобила са се блъснали на главната автомагистрала, водеща към България, в изискванията на натоварено придвижване поради коледните празници, оповестиха сръбските медии. Полицията затвори автомагистралата и пренасочи трафика по обиколни пътища.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР