Преподобният Наум Охридски бил българин от благороден произход. Принадлежал към

...
Преподобният Наум Охридски бил българин от благороден произход. Принадлежал към
Коментари Харесай

Почитаме благороден светец, кой има имен ден

Преподобният Наум Охридски бил българин от доблестен генезис. Принадлежал към първото потомство съзнателни и дейни млади християни в нашия народ.

Благодарение на положителното си обучение и воден от предпочитание да помогне за християнизирането на българите и на останалите славянски нации, Наум от млади години се включил към учениците и сътрудниците на славянските равноапостоли свети Константин-Кирил и Методий. 

Заедно с другите им възпитаници той ги последвал при тяхната просветна задача в Моравия и Панония, по-късно в Рим, където папа Адриан ІІ го ръкоположил за духовник. Подир гибелта на свети Методий, Наум, дружно със светите Климент и Ангеларий, се отправил за българската столица Плиска. Там княз свети Борис ги приел с наслада, по-късно изпратил свети Климент за християнски просветник в югозападната част на страната, а свети Наум останал за преподавател в Плиска. 

Участвал в църковнонародния събор през 893 година, където свети Климент бил ръкоположен за свещеник, а на негово място за преподавател в Охрид бил изпратен свети Наум. Заедно със своите сътрудници просветителят работил доста старателно и с Божията помощ сполучливо траял делото на свети Климент Охридски за разпространяването на християнството в югозападните български земи с център град Охрид. 

Със своите проповеди и непрекъснатата си обучителна работа свети Наум утвърдил християнската религия измежду българския народ . Той построил и манастир на източния бряг на Охридското езеро и живял в него 10 години. Там се упокоил от непрестанните си писания на 23 декември 910 година Погребан е до стената на манастирския храм, където мощите му и до момента почиват. 

Наречен е Чудотворец, тъй като по неговите молебствия Бог е правил чудеса измежду народа ни, а и на гроба му до момента стават изцеления. По доста остаряла традиция паметта на свети Наум Охридски се празнува и на 20 юни.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР