Преназначаването на държавния служител на по-ниска длъжност е обвързано със

...
Преназначаването на държавния служител на по-ниска длъжност е обвързано със
Коментари Харесай

Преназначаване на по-ниска длъжност в администрацията


Преназначаването на държавния чиновник на по-ниска служба е обвързано със наложителното изискване да дава отговор на изискванията за заемане на длъжността . Тъй като длъжността е по-ниска, разумно е служителят, заемал до този миг по-висока служба, да дава отговор на условията за степен на обучение, сан или професионален опит .

Преценката следва да се сведе до това дали дава отговор на характерни условия за заемане на длъжността, открити с нормативен акт . Какво съставлява преназначаването при трансформиране в по-ниска експертна служба в администрацията, и какви са процедурите за нейното законово реализиране, дава отговор доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право.

Тъй като смяната в служебното правно отношение може да се извърши единствено със единодушието на държавния чиновник, той би трябвало документално да съобщи единодушието си за заемане на по-ниската служба.

В случай че държавният чиновник не е склонен с преназначаването на по-ниската служба, неговото служебно правно отношение следва да бъде прекъснато заради редуциране на длъжността.

За да е налице действително редуциране на длъжността, следва да е несъмнено, че тази служба към този момент не попада като название в длъжностното разписание на съответната администрация и като цялост от избрани функционалности, задания и отговорности, одобрени с длъжностната характерност, или в случай че длъжността е непокътната, е понижен броят на чиновниците, ангажирани с нейното осъществяване .

 istock istock
Следва да са по едно и също време налице двете условия - длъжността да е отпаднала като нормативно избрана позиция, с цялостно унищожаване на функционалностите, отговорностите и условията за заемане или респективно - тяхното изменение да е толкоз доста, че новата им цялост и критериите за тяхното реализиране да постановат извод за съществуване на качествено нова служба . При относителен разбор на длъжностните характерности - на съкратената/трансформираната и новоразкритата служба, би трябвало да е налице основна смяна както на условията за заемане, по този начин и на системата от функционалности, отговорности и условия.

По преценка на органа по назначението може да се прекрати някоя от реализираните в администрацията типове активност или да се понижи размерът на активността, което се показва в унищожаване на плануваните в длъжностното разписание щатни бройки. И в двата случая е налице редуциране на длъжността като съображение за преустановяване на служебното правно отношение.

Честа се открива практиката, че извършените при изискванията на оперативна автономия пълномощия на органа по назначението при прекратяването на служебното правно отношение с държавен чиновник са в несъгласие с задачата на закона, когато са налице незаети щатни бройки в звеното, в която е работил служителят, или е налице липса на справедлива потребност от осъщественото трансформиране на заеманата служба .

Трансформирането на длъжността би трябвало да цели застраховане на работата и по-добрата функционалност при организацията и осъществяването на заложените действия, а не само освобождение от служба на държавен чиновник , която последица нарушава правилото на стабилитет при осъществяване на държавна работа.

Справка:

член 106, алинея 1, т. 2, член 18 от Закон за държавния служител
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР